Galeries bewaren topstukken voor Tefaf

Pierre-Auguste Renoir - De Les (Portret van Claude)
Portret van Man met de hand in de zij – Rembrandt van Rijn

Morgen gaat in Maastricht de 10-daagse kunstbeurs Tefaf van start. Van over de hele wereld zijn kunsthandelaren, kunstliefhebbers en kunstgaleries naar Nederland gekomen om kunst en antiek te verhandelen en te bekijken. Opvallend dit jaar is het overweldigende aanbod aan oude meesters. Normaal gesproken komen deze werken nauwelijks op de kunstmarkt, maar in maastricht zijn ze volop verkrijgbaar. De galeries hebben deze topstukken voor Tefaf bewaard!

Het meest in het oog springende schilderij van deze editie van de Tefaf kunstbeurs is waarschjnlijk een werk dat Rembrandt maakte in 1658, Portret van een Man met zijn hand in de zij. Dit werk wordt aangeboden door de New Yorkse kunsthandelaar Otto Naumann en moet maar liefst 34 miljoen euro opleveren. Een gewaagde prijs, zeker als je weet dat het doek 2 jaar geleden werd verkocht op een veiling voor slechts 23 miljoen euro. Overigens is het doek sinds die veiling al een keer van eigenaar verwisseld, want de huidige eigenaar heeft het niet op die veiling gekocht.

Frans Hals
Er worden op de Tefaf ook 4 doeken aangeboden van Frans Hals, een tijdgenoot van Rembrandt. Dit is een absoluut unicum. De meeste werken van Frans Hals zijn ondergbracht in museumcollecties. Er zijn dus maar weinig werken van Hals te vinden in prive-collecties die eventueel vrij kunnen komen op de kunstmarkt. Deze werk zijn er dus maar liefst 4 te vinden in Maastricht, ongekend voor zo’n beroemde oude meester als hals.

Pierre-Auguste Renoir – De Les (Portret van Claude)

Pierre-Auguste Renoir
Een andere populaire artiest op deze editie van Tefaf is Pierre Auguste Renoir, die bijna 20 keer wordt aangeboden. Het meest bijzondere doek binnen deze ongelooflijke collectie van Renoirs, is ‘de Les’. Een doek uit 1908 waarop hij zijn zoon Claude heeft afgebeeld. Het schilderij is niet eerder in het openbaar te zien geweest. Een prijs is niet bekend gemaakt, maar het zal ongetwijfeld meer dan 10 miljoen euro moeten opbrengen.

Binnen de selectie van Renoirs is bovendien een doek van Camille Monet, de vrouw van Claude Monet, te koop. Het doek getiteld ‘Bloemen plukkende vrouw’, moet 11 miljoen euro opbrengen en komt uit de vroege periode van Renoir.

Mother en Child block seat – Henry Moore

Henry Moore
Een ander topstuk dat door de organisatie groots werd aangekondigd is een beeld van de Engelse beeldhouwer Henry Moore. Mother and Child block seat is bijna 2,5 meter hoog.

Alles bij elkaar biedt Tefaf Maastricht een uitgebreid programma met ruimte voor schilderijen, beeldhouwwerken, antiek, antiquiteiten, moderne kunst, manuscripten, meubels en juwelen. Voor het eerst is er dit jaar bovendien een selectie van tekeningen en schetsen te koop onder het kopje ‘ Tefaf Papers’. Ook hier is overigens weer werk van Renoir te vinden.

Edward Munch – Madonna

Het aanbod schilderijen is zeer afwisselend van kerkelijke triptieken tot impressionisten en van Nederlandse meesters tot Venetiaanse stadgezichten. Persoonlijke favorieten onder het aanbod zijn een Madonna van Edward Munch en een portret van Christus door Anthony van Dyck. De Madonna van Munch is een lithografie uit 1912 gebaseerd op een schilderij dat Munch in 1902 maakte in verschillende versies.

Voor geinteresseerden is de Tefaf Maastricht nog te bezoeken tot en met 27 maart dagelijks van 11.00-19.00. Entreekosten zijn maar liefst 55 euro per persoon (duotickets voor 90 euro), maar dat is dan wel inclusief een catalogus van maar liefst 632 pagina’s. En laten we eerlijk zijn, wat maakt die 55 euro nou nog uit op dat miljoen dat u betaalt voor uw favoriete Renoir?

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. kruzdlo schreef:

    Ik heb het schilderij van Rembrandt al 2 X gezien in Maastricht. De eerste keer was: Dit topstuk was vóór het in de privécollectie van de Van Otterloo’s werd opgenomen ook in 2001 even te zien in Nederland en wel op The European Fine Art Fair, die prachtige kunst- en antiekbeurs in Maastricht.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: