de Google Weg naar Versailles

Met een muisklik waan je jezelf even de zonnenkoning en loop je door de weelderige kamers van het Paleis van Versailles. Vandaag heeft Google een nieuw speeltje toegevoegd aan zijn omvangrijke franchise van informatiediensten. Eerder konden we al over de hele aarde rijden in streetview en zelfs het heelal van dichtbij bekijken, maar nu staan ook de deuren van de musea voor ons open.  Welkom in de wondere wereld van het Webmuseum.

Een van de zalen van het Paleis van Versailles

17 hoog aangeschreven musea doen mee aan het Google Art Project en tonen via Google hun zalen. In het Paleis van Versailles bijvoorbeeld zijn bijna alle openbare zalen gefotografeerd zoals we gewend zijn uit Google Streetview. Dit betekent dat we door de zalen kunnen wandelen en op ieder punt 360 graden om ons heen kunnen kijken. De kunstwerken aan de wand zijn vervolgens aan te klikken en apart te bekijken tot op een geweldige resolutie.

Maar niet alleen de portretten van de Franse koninklijke familie uit Versailles worden door Google dichterbij gebracht. De Nachtwacht van Rembrandt, de Geboorte van Venus van Boticelli, de zeegezichten van William Turner, ze zijn allemaal on-line te bekijken in een super hoge resolutie. Hierdoor kan je dichter op het doek komen dan mogelijk is in het museum en het ongelooflijke detail van de werken in je opnemen.

Nederland is goed vertegenwoordigd, want met het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum levert ons land 2 van 17 musea. Andere bekende musea zijn onder meer het Museum of Modern Art in New York, de Tate Britain in Londen, de Hermitage in St Petersburg en het Uffizi in Florence. Talloze werken uit hun collectie zijn nu volledig te bekijken.

John Vanderlyn – Panoramic View of Versailles

Zo kan je in het on-line Metropolitan Museum of Art het geweldige panorama zien dat de Amerikaanse schilder John Vanderlyn schilderde in 1815. In een ronde zaal maakte hij een enorm 360 graden doek van het Paleis en de Tuinen van Versailles. Deze neoclassicistische kunstenaar die behoord tot de eerste generatie Amerikaanse schilders was in 1814 in Parijs geweest en maakte het doek ruim een jaar later toen hij weer terug was in New York. Met een simpele muisklik bekijk je nu dit doek en met een volgende klik loop je rond in het on-line Versailles. Het is een geweldig concept.

Toch is het niet alleen Hosanna met dit Google Art Project. Google heeft zijn best gedaan grote musea te strikken om mee te doen, zodat ze het groots konden presenteren. Maar van veel (grote) musea zijn nu maar enkele zalen beschikbaar, er zijn maar enkele musea waar je echt door heen kan wandelen. Al zal dit in de toekomst natuurlijk verder worden uitgebreid.

Bovendien kan een webmuseum natuurlijk nooit de sensatie vervangen die je ervaart als je echt voor een schilderij staat. Het gevoel van door een museum lopen, kan nooit worden geëvenaard  door een computerscherm. Toch kan het een prettige toevoegingen zijn voor de internetgebruiker. Vooral voor musea die je niet kan bezoeken of juist om nog een keer terug te denken aan dat museum dat je wel bezocht. Toch zou het pas echt interessant worden als Google ook de enorme depots van die grote musea in beeld zou gaan brengen. Maar dat zal vast nog wel even op zich laten wachten….

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: