Uncategorized

De Zwaartekracht Verslaan

 

 

 

 

 

Soms droom ik dat ik kan vliegen, dat ik de zwaartekracht weersta en tussen de boomtoppen zweef alsof ik een vogel ben. Een vogel zonder vleugels die zich even geen zorgen hoeft te maken over hobbels op de weg. Ik ga dwars door de wind en doe mezelf versteld staan. Het zijn heerlijke momenten die duren totdat de wekker gaat.

 

Laatst kwam er in een van deze dromen een blonde vrouw achter een wolk vandaan. Ze droeg een witte jurk die wapperde in de wind. Ze had spierwitte tanden die glinsterden in de zon en had haar in een tint die zo licht blond was dat je het eigenlijk alleen bij baby’s en peuter zag. Ze zag eruit of ze een engel was, maar zonder vleugeltjes of harp.

 

Ze schrok van me, maar herstelde zich snel en schonk me een voorzichtige lach. Toen ze merkte dat ik haar bekeek, vloog ze van me weg. Maar al na een paar meter keek ze om en knipoogde ondeugend. Ik besloot achter haar aan te vliegen en daardoor ontstond er kinderlijk spel. We speelde pakkertje tussen de wolken. Ging zij omhoog dan volgde ik haar de hoogte in, maakte ze een bocht dat sneed ik die af. Maar steeds als ik dichtbij kwam, verdween ze in een wolk zodat ik haar weer kwijt raakte.

 

Tijdens de achtervolging kreeg ik een kriebelend gevoel in mijn buik, maar ik wist niet zeker of dit kwam door de hoge snelheid waarmee ik het diepe in ging en bochten maakte of dat het de tekenen waren van een voorzichtige verliefdheid op de blonde meid. In de zorgeloosheid van het ogenblik maakte  het eigenlijk ook niet uit waarom. Ik genoot van het spel.

 

Opeens liet ze me dichterbij komen. We waren uitgespeeld. Achter een wolk, ongrijpbaar voor de nieuwsgierige stralen van de zon, ontmoeten we elkaar. Haar blonde haren kietelde mijn wangen, haar tanden glinsterden in mijn mond. Even dacht ik dat ik voor altijd met haar zweven zou.

 

Met dit moment van opperste geluk kwam ook het geluid van de wekker en maakte ik een zachte landing in mijn bed. Ik kon niet meer vliegen en de blonde vrouw was verdwenen. De zwaartekracht van het leven die je iedere moment ten val kon brengen door ongelukkige liefdes, botsende vriendschappen of glijpartijen op het werk, lag weer op de loer. Het onbekommerde zweven was voorbij.

 

Na een warme douche, een kop koffie en een boterham met kaas zat ik buiten op de fiets op weg naar mijn werk. In het onstuimige herfstweer reed ik door de weilanden met de wind in de rug. Ik hoefde nauwelijks te trappen. De wind deed me glijden over het asfalt tussen de herkauwende koeien en de dwarrelende herfstblaadjes. Harde windvlagen leken me zelfs even op te liften van de grond. Ik ‘zweefde’ over het wegdek.

 

Toch was dit zweven anders dan in mijn droom. Zelfs al had er nou een blonde dame naast me gefietst, dan nog miste dit zweven de onbegrensheid en zorgeloosheid van mijn droom. Ik weerstond de zwaartekracht van de aarde voor een moment, maar de zwaartekracht van het leven bleef bestaan.

 

 

 


Li Wei – Xuan Xuan 10

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


Li Wei – the Arrow of Love

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Li Wei – Ahead

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


Li Wei – Marta’s power 2

 

 

 

Li Wei is een Chinese hedendaagse kunstenaar die gebruik maakt van fotografie en performing arts voor zijn werk. Loskomen van de zwaartekracht speelt een belangrijke rol in zijn werk.

 

 

7 reacties op “De Zwaartekracht Verslaan

 1. Tja, Hiëronymus, pakkertje spelen tussen de wolken lijkt mij een riskante gebeurtenis.
  Wellicht kunt ge een andere keer beter de fiets meenemen… 🙂

 2. Smokey Robbinson

  Prachtige energiegevende droom Jeroen.
  Die kunst, al staat het er wat klein afgebeeld, vind ik heel origineel
  en humoristisch.
  Kunst, verhaal en video*,
  Van dit geheel maakte jij een fraai geheel.
  * Mij onbekend duo dat kennelijk erg veel succes heeft.

 3. Aad Verbaast

  Ik herken het zweven in dromen. Geweldig!
  Maar zo’n uitgebreid verhaal er om heen heb ik nog niet meegemaakt. ‘
  Vereist nog wat meer oefening voor me denk ik 😉

 4. kuifje simon

  Ik ga er heel hard aan denken
  misschien lukt het vannacht (weer eens)

 5. Heel geboeid gelezen en fraai vorm gegeven. Ik droom alleen na seks..

 6. zelfstandig_journalist

  Bijzondere kunst en boeiend verhaal!

 7. Jeroen de Baaij

  Bedankt voor de mooie reacties weer.
  Het is altijd leuk om te horen dat sommige dingen herkenbaar zijn en dat de kunst bevalt!
  Over het duo in het flmpje kan ik zeggen dat ze uit de tv-serie Glee komen en ook enkele live shows hebben gegeven (waar dit filmpje dus ook van is).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: