17 wordt je niet, 17 ben je. De leeftijd waarop je geen kind meer bent, maar de jeugd je gedachten nog beheerst. Idealen bepalen je denken, kattenkwaad prikkelt je vingertoppen en de liefde is nog naïef en onbelemmerd. Je kan de wereld aan en dat zal de aarde gaan merken ook. Jij gaat het anders doen en je zult gelijk krijgen want jij bent 17.

 

Ook ik had altijd zeventien willen blijven om voortduren te genieten van puurheid die deze leeftijd biedt. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Ik was zo dom om de wereld te willen begrijpen en ieder gevoel te willen ontleden. Ik ging boeken lezen, onderzoek doen, probeerde onderdeel te zijn van de wereld en het onvermijdelijke gebeurde, ik werd ouder en verloor de onschuld, die me onkwetsbaar maakte.

 

 

 

 

 

  

 


 

Nero was 17 jaar toen hij keizer werd, zo schrijft Suetonius. 17 jaar en soeverein, zoals keizers onaantastbaar zijn, zo was Nero. Dicht op het volk als het moest, maar immer onafhankelijk en bepalend. Niet vanuit een ivoren toren, maar toch op afstand om daadwerkelijk het rijk te kunnen regeren. Ook Nero zou ouder worden en steeds zijn bewind steeds tyrannischer.

 

Andere keizers hebben dat niet nodig om fris te blijven. Zo was er een keizer die even soeverein was als Nero in zijn eigen keizerrijk. Een keizer wiens rijk uitstrekte van de door hemzelf ontdekte hemel waar het zwarte licht scheen, tot aan de grens van het rattenrijk dat hij regelmatig berichtte.  Ook als je niet van zijn beleid hield, kon je soms om hem lachen, respecteerde je zijn eigengereidheid. Het was de keizer die altijd 17 zou blijven.

 

XVII, 17 jaar, VIXI, Hij heeft geleefd.

3 reacties op “17

 1. Het heeft door die "17" iets magisch geschapen.
  Prachtig eerbetoon.

 2. M(ethusale)MCM

  Римские цифры (XVII) – [with arabar] = Rim2 (do begin)(Для преобразования чисел)РИМСКОЕ(аргумент): 17.
  *De Röömschen Tallen sünd en Tallsystem, dat de olen Römers bruukt hebbt. De Tallen warrt ok nu noch fakener bruukt, to’n Bispeel op Klocken.*
  (*_*)

 3. ik realiseer me dat ik al zo lang 17 geweest ben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: