Uncategorized

Heathcliff – Laat me binnen!

De verteller, Lockwood, de huurder van Heathcliff blijft vanwege de hevige sneeuwval een nacht logeren. Hij wordt in bed echter nogal gehinderd door het geluid van een tak die tegen zijn raam tikte.

 

“Ik sloeg met mijn knokkels door het glas en strekte mijn arm uit om de opdringerige tak te pakken ; in plaats waarvan mijn vingers zich sloten om de vingers van een kleine, ijskoude hand! De hevige afschuw van nachtmerrie beving me; ik probeerde mijn arm terug te trekken, maar de hand liet niet los en een allertreurigste stem snikte, ‘Laat me binnen – laat me binnen!’ " (Emily Brontë, Wuthering Heights, vert. Frans Kellendonk)

 

Wuthering Heights draait in mijn ogen helemaal om Heathcliff. Natuurlijk, het is een liefdesverhaal en dus zijn er meer hoofdrolspelers in het spel. Maar de wijze waarop Brontë het verhaal vertelt hangt totaal op het personage van Heathcliff. Hij is als het ware degene die de sfeer van het boek neerzet en hij is de persoon die er voor zorgt dat je als lezer woede, verdriet en uiteindelijk ook medelijden krijgt.

 

De lezer van het boek zal herkennen dat Heathcliff als een boeman wordt afgeschilderd en eigenlijk pas in de loop van het boek steeds meer diepgang krijgt. Pas in de tweede helft van het verhaal worden zijn gevoelens echt belicht en worden zijn daden beter verklaard. Behalve dan die nachtmerrie in het begin van het boek, hier treffen we de evenwichtige Heathcliff zoals hij pas 200 bladzijdes later echt duidelijk wordt. Maar dat beseft de lezer op dit punt zich nog helemaal niet.

 

Het knappe echter van de scene is dat hij je toch bijblijft. Je kan nog niet overzien op dit punt dat in deze scene eigenlijk de kern van het boek zit en toch is dit de scene die je achteraf het best herinnerd. Het lukt Brontë om een beeld te scheppen dat niet bijzonder lijkt, maar zich ondertussen helemaal nestelt in je hoofd.

 

Kate Bush bezingt dan ook juist deze scene in haar ‘Wuthering Heights’. ‘Heathcliff, ik ben het!’, zingt ze. ‘Laat me binnen! Het is zo koud hier buiten.’ Het is een uitroep die bijna letterlijk uit het boek komt.  Een vraag om toegang tot het huis, maar eigenlijk vooral een vraag om toegang tot zijn hart. Iets wat nooit meer gebeuren zou.

 

Uit de vele film en TV adaptaties van Wuthering Heights bekeek ik de eerste. Een film uit 1939 waarin de hoofdrollen werden gespeeld door Laurence Olivier en Merle Oberon. Ook in deze film blijft de beschreven scène helemaal in stand.

Bij iedere tak die ik tegen een raam hoor tikken, denk ik tegenwoordig aan Wuthering Heights. Ik heb dan de neiging het raam open te zetten zodat Cathy nooit meer om haar Heathcliff hoeft te roepen.

2 reacties op “Heathcliff – Laat me binnen!

  1. Heh. Net Kate nog maar even gedraaid. Het blijft een dijk van een nummer, en dan te bedenken dat ze nog bijna een kind was toen ze het schreef. Het was een droomdebuut, een uitstekende, typisch Britse eind-jaren-zeventig produktie. Mooi gearrangeerd, strijkers, blazers, the works.
    In een recente remix, gericht op het huidige mainstream-publiek, hebben ze de gitaarsolo aan het einde van het nummer vrijwel geheel laten verdwijnen. Het huidige mainstream-publiek kan niet tegen gitaarsolos. Grrrrrr.

  2. StadsfotograafVelsen

    Maar weer eens herlezen, op een kille avond…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: