Kunst Nieuws

Hommage aan Corneille

Vandaag kwam het treurige bericht dat COBRA kunstschilder en beeldhouwer Corneille is overleden. Corneille, wiens echte naam Guillaume Cornelis Beverloo was, is 88 jaar geworden.

Corneille is een van de oprichters van de Cobra-groep, die in 1948 de kunstwereld deed opschrikken met kleurrijke werken die hun inspiratie ontleenden aan primitieve kunst en kindertekeningen. Het werk van Corneille is de karakteriseren als een zoektocht die begint bij Picasso en eindigt bij bijna abstracte kunst, hierbij altijd gebruik makend van veel kleur en simpele onderwerpen zoals vogels, vissen en bomen. Toch is er één onderwerp dat hem het meest heeft weten te boeien, namelijk de vrouw, waarschijnlijk de meest voorkomende afbeelding op zijn schilderijen. Na de Cobra periode en de jaren hierna zouden de werken van Corneille steeds minder vernieuwend en commercieler van aard worden. Hij schilderde wat men van hem verwachtte en goed zou verkopen. Iets wat later zelfs over zou gaan in de verkoop van lithografieën en serviezen met zijn werk. Corneille was een merk geworden, iets wat hem in de kunstwereld werd kwalijk genomen.

Vandaag wil ik met deze bijdrage een hommage brengen aan Corneille. Hij was immers zelf ook gul met hommages aan personen die hij hoog in het vaandel had staan. In dit bericht zal ik een aantal van deze hommages aan u tonen, zodat deze bijdrage ‘een hommage van hommages’ wordt. Geniet dus met mij van de werken van Corneille en de hommages die hij zelf leverde.


Hommage aan Van Gogh

 


Hommage aan Munch

 


Hommage aan Mozart

 


Hommage aan Verdi

 


Hommage aan Zoetemelk

 


Hommage aan CoBrA

 

10 reacties op “Hommage aan Corneille

 1. Mooi werk van Corneille. Maar wat een origineel idee Jeroen: hommages in een hommage aan Corneille. Een soort Droste-effect.
  Lang niet gezien- wederkerig- al meende ik jou in een flits op tv ergens bij de Vierdaagse te hebben gezien.
  Goeie avatar trouwens.

 2. Klasse Jeroen, omdat heden al te componeren.

 3. Jeroen de Baaij

  hey smook, het is inderdaad een tijdje geleden, maar ik heb weer frisse moed om er tegenaan te gaan. Ik moet ook erkennen dat ik op tv langs ben gekomen tijdens een vierdaagse programma, niet las loper overigens (dit jaar niet) maar als feestvierder in de stad 😉
  Theo, bedankt!

 4. Prachtig.
  Een hommage met een helicopterview.
  Daar houd ik van.

 5. fred van der wal

  niks aan verloren aan die kliederaar met zijn commercie

 6. IngridvandenBergh

  aardig om dit nu ook te weten van de kunstenaar
  de hommage aan Zoetemelk vind ik mooi gestyleerd

 7. Prachtig!
  Ik ben een liefhebber!
  gr eva

 8. patrick beverloo

  Geweldig, ik blijf het volgen,
  Hij was en blijft een voorbeeld voor me,
  Patrick Beverloo

 9. Van der graaf

  Fred van der Wal heeft altijd zelf al willen schilderen maar dat is
  Blijkbaar nooit gelukt.
  Een prachtige hommage, chapeau..

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: