Uncategorized

Renaissance Canon – Dante Alighieri

Ik kan niet anders dan deze Renaissance canon beginnen met een venster over Dante. Voor mij is Dante namelijk het eerste echte voorbeeld van Renaissance denken en zijn invloed op literatuur en kunst is groot. Puristen zullen zeggen dat Dante – geboren in 1265 – te vroeg leefde om echt tot deze periode gerekend te kunnen worden, toch zijn er in zijn werk vele Renaissance kenmerken te vinden. Zo heeft hij veel aandacht voor de klassieken, schrijft hij in de volkstaal (Italiaans) in plaats van het latijn en zet de mens en zijn gevoelens centraal (humanisme). Dante werd geboren in 1265 in Florence en bracht daar bijna zijn hele leven door. Hij was schrijver, maar is ook politiek actief geweest onder meer in verschillende stadsraden. Hij behoorde tot de witte welfen, een politieke stroming en was namens Florence meerdere malen gezant naar buurstaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het meest bekende werk van Dante’s hand is natuurlijk de Goddelijke Komedie waarin hij een reis maakt door de hel, de louteringsberg en de hemel aan de hand van Vergilius en Beatrice (zijn grote liefde). Laten we eerlijk zijn, de hel is een genot om te lezen, maar daarna is het pittig om tot het einde te komen. Dante had namelijk een groot probleem bij het schrijven van het boek, alle klassieke schrijvers en helden hadden niet het christelijke geloof en komen daardoor automatisch in de hel terecht. Hierdoor worden de louteringsberg en de hemel alleen gevuld met Dante’s tijdgenoten (voor ons toch minder interessant) en bijbelfiguren. Toch blijft het werk boeiend door de enorme invloed op kunst, muziek en literatuur. Wat te denken van Rodin’s hellepoort of bovenstaand schilderij van Gustave Doré, maar natuurlijk ook klassieke muziekstukken van Puccini en Liszt. Maar vooral in de Renaissance zelf is Dante van groot belang geweest en dat zal blijken in de volgende 29 vensters.


dante wiki
site over dante’s invloed op kunst en cultuur
de goddelijke komedie (engelse tekst)
de dante symphony (franz liszt)
dante art gallery

7 reacties op “Renaissance Canon – Dante Alighieri

 1. 29?
  Ik ben benieuwd.!

 2. IngridvandenBergh

  lijkt me boeiend en interessant
  bij meer tijd/rust kom ik lezen.
  je staat in mijn favorieten zodat ik je gemakkelijk kan vinden
  nu alvast de groene pijl

 3. BarbaraJansma

  Super! Ik heb me alvast ingeschreven.

 4. Aanbevolen!
  In mijn widgets staat immers de briljante canto 33, uit : ‘het paradijs’ van Dante. Niet voor niets natuurlijk!

 5. Dit jaar in Toscane en Umbrié zijn spoor gevolgd.
  Aanbevelenswaardig: Met Dante door Italië door Frans van Dooren, AMBO (2005).

 6. Jeroen de Baaij

  Bedankt weer voor jullie reacties, ik hoop jullie te kunnen blijven verrassen, venster 2 van deze canon volgt in de loop van de week.
  Theo, bedankt voor je boekentip, ik zal eens kijken of ik dit eens kan vinden!

 7. IngridvandenBergh

  Aangezien ik veel te weinig weet over de Renaissance ben ik blij met deze serie.
  Ooit schreef ik een artikel over Dante Gabriel Rossetti, die werk van de Dante Alighieri vertaalde.
  Behalve thema’s van dichters uit zijn eigen tijd, gebruikte hij thema’s van Dante voor zijn schilderijen. Zijn liefde voor diens werk blijkt uit het feit dat Rossette zijn naam, voluit Gabriel Charles Dante Rossetti, veranderde in Dante Gabriel Rossetti.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: