Uncategorized

Terug naar je jeugd met Arcade Fire

 

 

 

 

 

Terwijl heel Nederland al twee dagen naar een dichte deur loopt te staren, zet ik maar weer eens een venster open. Ik nodig u uit ook een venster open te zetten, een venster naar uw jeugd…

Ik ben opgegroeid in Beuningen, een dorp van ruim 15000 inwoners bij Nijmegen. Ons huis lag naast een grote vijver waar ik samen met mijn moeder eendjes ging voeren. Langs deze Beuningse vijver liet ik ooit mijn eerste vlieger op, een simpel exemplaar bestaande uit twee stokjes met een plastic doekje. Het was een echte lentebezigheid, in de zomer verdween het ding weer in de schuur achter de skippybal en de badmintonrackets. Maar als de roze bloesem aan de bomen verscheen, kwam de vlieger weer tevoorschijn en rende ik langs de vijver. In mijn herinnering konden er grote zeetankers door de vijver varen. Maar toen ik er laatst terug was, bleek ik er bijna over heen te kunnen stappen, terwijl ik er vroeger van droomde om met mijn vlieger over de vijver heen te vliegen.

 

 

  

 


 

Iedereen heeft zo’n herinnering aan zijn jeugd. De Canadese band Arcade Fire appelleert aan deze herinneringen in het nummer ‘We used to wait’. Arcade Fire is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest geliefde rock bands van dit moment en bracht eerdere dit jaar album ‘the Suburbs’ uit (in maar liefst 8 verschillende hoezen). Het album werd erg goed ontvangen en bevat het eerder genoemde ‘We used to wait’. Sinds enkele dagen is er een interactieve film rondom deze single te bekijken waarbij ieder terug kan naar zijn eigen jeugd. Het is een heftig interactief filmpje waarbij filmbeelden worden gecombineerd met foto’s uit google maps en street view. Via de website http://www.thewildernessdowntown.com/ is het mogelijk een plaats/straat uit je eigen jeugd in te voeren en vervolgens past de clip zich aan aan je eigen locatie.

Ik voerde Beuningen in en keek naar een visueel schouwspel. De muziek en de beelden brachten me terug naar de vijver, waar ik volgens de songtekst van het liedje binnenkort weer terug moet om te vliegeren en de eendjes te voeren.


Kijk ook naar ‘We used to Wait’ via http://www.thewildernessdowntown.com/

Een snelle computer is vereist, met oudere pc’s is het in ieder geval verstandig om alle andere vensters te sluiten en google chrome te gebruiken als browser. Schrik niet als bij de start van de film meerdere vensters worden geopend, dit hoort zo en sluit vanzelf weer.

1 reactie op “Terug naar je jeugd met Arcade Fire

  1. Jeroen de Baaij

    Het is overigens mogelijk tijdens de clip een postkaart te versturen aan je vroegere ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: