Uncategorized

September

 

 

 

 

 

September – de Herfstmaand

Vandaag is het begin van de meteorologische herfst, het is tevens de heropening van dit blog dat een kleine metamorfose heeft ondergaan. Ik ‘vier’ dit begin met een prent uit het getijdenboek van de gebroeders van Limburg.

Deze in Nijmegen geboren Franse hofminiaturisten namen de wijnoogst – een belangrijke gebeurtenis in Frankrijk- als onderwerp van hun tekening. "Septembre humide, pas de tonneau vide." zo luidt het Franse spreekwoord, wat zoveel wil zeggen als ‘veel regen in september zorgt voor een goede druivenoogst’ (alleen dan rijmend). Op de prent is de lucht echter helder blauw en zien we de boeren druk aan de pluk geholpen door ezels en ossen. Er zijn een paar mooie details te zien; een zwangere vrouw zet haar kapje recht, een ondeugende boer proeft de druiven en van een plukker krijgen we de onderkleding te zien. Het is een levendig zooitje in contrast met het vrome serene hofleven in het kasteel op de achtergrond, het ‘Chateau’ van Saumur. Saumur, een stadje aan de Loire waar de wijngaarden nog altijd naast het kasteel staan, nodigt tegenwoordig in september gezinnen uit om te helpen bij de oogst.

September markeert het begin van een nieuwe schooljaar, een nieuw theaterseizoen en een nieuw televisiejaar. Hier op het blog is ook een nieuw jaar begonnen, een nieuwe initiatief op een oud blog. Korte teksten, culturele onderwerpen en een nieuwe vormgeving, dat is voortaan Vensters.

De maand lijkt in ieder geval te beginnen met luchten blauw als op de tekening of toch in ieder geval redelijk droog. Iets wat voor de druivenoogst in Saumur niet goed is, maar hopelijk geen invloed heeft op de oogst op dit blog. Op een vruchtbaar en swingend jaar! Wat zijn uw plannen?

 

 

 


September –
de Gebroeders van Limburg

 

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

 

5 reacties op “September

 1. Hier heb ik wel zin in Jeroen. Je plan voor de herstart belooft vast veel goeds.

 2. Ooit bij DeSlegte een retro van de Gebr. Limburg aangeschaft. In mijn seizoenenreeks maak ik er gebruik van en geniet van de kleuren en détails.
  Leuk dat je er weer bent.

 3. Henk van Loon

  Heel mooie herstart. Maar de "herfststart" blijft voor mij op of rond 21 september. Weerkundigen zijn luie rekenaars. 😉

 4. hee, daar ben je weer.
  en mooie muziek er bij.
  een toast op september!

 5. Jeroen de Baaij

  Bedankt voor alle mooie reacties.
  De gebroeders van limburg blijven fascinerend, vind ik, niet alleen vanwege de prachtige miniaturen, maar ook vanwege hun plaats aan het Franse hof. Ze zullen de komende maanden dus nog weleens terugkeren.
  De ‘echte’ herfststart laat inderdaad nog even op zich wachten, tegen die tijd hoop ik daar hier weer een venster op te werpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: