Uncategorized

Au bord de la Bièvre

Als de Seine een snelweg was, zou ze iedere dag genoemd worden bij de fileberichten. Het knooppunt waar de schepen in de rij liggen, heet Parijs. Het is het drukst bevaren stukje van de rivier. Niet alleen de gewone vrachtschepen passeren de stad. De rivier biedt ook de ruimte aan de talloze toeristenboten die het mogelijk maken de stad vanaf het water te bekijken.

 

Volgens de advertentieposters is het een ‘unieke’ ervaring om Parijs vanuit de boot te zien. In werkelijkheid ben je een van de honderdduizenden bezoekers die jaarlijks een kaartje koopt bij een van de vele rondvaartrederijen. Samen met het Louvre, de Notre Dame en de Eiffeltoren is het een verplicht onderdeel voor iedere toerist.

 

De laatste keer dat ik een tochtje maakte over de Seine is vele jaren geleden. Het was nog voordat ik mijn intrek nam in de Franse hoofdstad. Op een zomeravond ging ik bij zonsondergang aan boord bij de Pont Neuf. Ik had me er veel van voorgesteld. Samen met een liefde zou het een prachtige avond worden. De avond viel figuurlijk in het water. Het was de laatste keer dat ik een boot op de Seine betrad.


hubert robert – la bièvre (1768)

Liever ga ik naar de rand van Parijs waar een klein watertje te vinden is dat luistert naar de naam, La Bièvre. Deze kleine rivier liep ooit dwars door de stad om uit te monden in de Seine vlakbij het Gare Austerlitz. Langs het water ontstond allerhande nijverheid. Zo stonden hier de gebouwen van de vermaarde Koninklijke weverij Gobelins, die beroemd was om zijn wandtapijten.

 

Wie tegenwoordig de Bièvre wil zien, moet naar de voorsteden van Parijs. In Parijs zelf is de rivier totaal uit het straatbeeld verdwenen. Het water stroomt in onderaardse gangen door de stad. Recente plannen om de rivier weer zichtbaar te maken, zijn vanwege de hoge kosten ter zijde geschoven. De bièvre is er wel, maar je ziet haar niet.

 

Laatst ben ik afgereisd naar een van de Parijse voorsteden met een bootje en een fles wijn. Nadat ik de fles had laten koelen in het water, nam ik een glas. Plechtig liet ik vervolgens mijn schip te water en doopte het met de laatste druppels uit het glas. Voorzichtig werd het schip onderdeel van de stroom. De Bièvre leidde mijn bootje door het landschap.

Henri Le Douanier Rousseau – Berges de la Bièvre près de Bicêtre

Ik liep langs de rivier en volgde mijn bootje. Soms bleef het even steken, dan ging ik zitten op de oever. Soms kwam het in een ferme stroom en moest ik rennen om het bij te houden.  Ik volgde iedere bocht en zag iedere stroomversnelling, mijn bootje leidde mij de weg tot het onvermijdelijke moment was gekomen. Mijn schip verdween onder de grond en begon aan zijn lange tocht onder de Parijse straten.

 

Ik nam een metro naar het Gare d’Austerlitz en ging zitten aan de Seine. Ik wist dat mijn bootje hier uit zou moeten komen, opeens zou verschijnen in de rivier. Maar de weg van het schip was voor mij verborgen. Ik kende niet de moeilijkheden van de stroom, de stormen die het schip zouden teisteren. Misschien zou er wel schipbreuk worden geleden en zou mijn bootje nooit het eindpunt zien.

 

Toch zou ik mijn schip nooit in de Seine te water willen laten. De brede rivier die altijd zichtbaar en al voorbevaren is. Nee, doe mij maar het onbekende van Bièvre, waar unieke ervaringen echt bijzonder zijn en iedere kiezel invloed heeft op de stroom.

13 reacties op “Au bord de la Bièvre

 1. Ben met kaarten en Google Earth in de weer geweest, maar heb het (nog) niet kunnen vinden. Je beschrijving en de illustraties zijn heel sfeervol. Het wordt voor mij dit jaar een zoektocht, zoals vorig jaar langs de 0-meridiaan van Arago.

 2. Jeroen de Baaij

  Om daadwerkelijk de Bièvre te zien, moet je een heel eind buiten de stad zijn. Binnen Parijs zijn nog wel tegeltjes op de grond te vinden die de route van de Bièvre aangeven. Voor meer info over de Bièvre:
  de Wiki: http://fr.wikipedia.org/wiki/Bi%C3%A8vre_%28rivi%C3%A8re%29
  info site: http://www.bievre.org/
  een film over de historie: http://www.dailymotion.com/video/x5p1fu_la-bievre_creation
  Helaas allen franstalig

 3. elsje dijkstra

  Ja, het tegeltje bij de laatste bocht had ik al gevonden.
  De wens om niet mee te gaan met de massa herken ik wel. Toch kan ik ook heerlijk ontspannen op het ritme van de alledaagsheid.

 4. Mooie beschrijving over je eigen vaarreis, Jeroen.
  Een mogelijke optie:
  ‘met een automatische speedboot, al dan niet met een liefde, enkele kaarsen in het vooronder en de nodige flesschen wijn en wellicht nog wat, de Waal af, de Maas door, de Noordzee op, het Nauw van Calais passerend naar het Kanaal om bij Le Havre de Seine op te varen. Eenmaal in Paris, kun je uitrusten en genieten van je eigen voorkeuren…’ 😉

 5. Aad Verbaast

  Prachtig beschreven Jeroen!
  Ik beleef het helemaal met je mee.

 6. Jeroen de Baaij

  Heer Johan, wat een fraaie optie presenteert u mij, al moet ik toegeven dat ik niet bestand ben tegen de hoge, woeste golven van de open zee, dat zou mij ongetwijfeld op zeeziekte komen te staan.

 7. Inspirerend idee om ook even met Google streetview te kijken. Jammer van dat in het water gevallen vaartochtje. Fraaie schilderijen erbij ter completering.

 8. De rivier als metafoor voor het leven, vol gevaren en verrassingen, zoals Xynthia heeft laten zien.

 9. Mooie vaartocht en mooi geillustreerd.

 10. antoinette duijsters

  Weer een heel mooi blog over een rivier die niet meer zichtbaar is, op een deel van haar route. Hier is men bezig kleine riviertjes weer uit hun ondergrondse kluisters te halen.

 11. zelfstandig_journalist

  Zou verplichte kost moeten zijn om te vernemen voor iedere toerist die Parijs aandoet!

 12. Jeroen de Baaij

  Bedankt voor jullie reacties!
  @ Smokey, ik vrees dat de streetview niet heel veel laat zien, zoals gezegd in de stad is niks meer te zien/
  @ Laila, inderdaad, al ben ik blij dat Xynthia aan mij voorbij is gegaan, al waaide het ook hier flink
  @ Pierra, dank!
  @ Antoinette, wat mooi dat ondergrondse riviertjes weer te voorschijn worden gehaald, ik vind het nog altijd zonde dat men het hier te duur vindt!
  @ Zelfstandig journalist, jij zegt het! 😉

 13. Jeroen, Vanavond op Google gezocht. Klopt . Zag (met streetview) Boulevard d’Hôpital, vlakbij Gare d` Austerlitz een mooie Jardin met Museum. Vervolgens "verwaald en op diverse plaatsen in Parijs terechtgekomen waar ik vroeger nog in de pc loze tijd ben geweest. Heerlijk virtueel reisje.
  Dank voor jouw inspiratie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: