Geld tellen aan de Seine (les Musées)

Bij de kassa overhandig ik een biljet van 20 euro aan de vriendelijke verkoopster. De dame grijpt naar haar kassa en stoeit wat met een paar munten, voordat ze vraag: ‘Kunt u misschien gepast betalen, Meneer? Ik heb niet terug van 20.’ Ik kijk nog eens naar het bordje boven de kassa. Ik ben hier toch bij de Franse munt? 

Nadat ik enkele euro’s uit mijn jaszak heb opgediept en met de gekochte tentoonstellingsgids het museum ben gegaan, blijkt dat ik inderdaad goed terecht ben gekomen. Om mij heen staan tientallen vitrines waarin koperen, zilveren en gouden munten liggen uitgestald.

Hebt u altijd al willen weten hoe een Louis d’Or die bekend is uit de oude Franse boeken en films, er in het echt uitziet? Dan is dit de ideale plek om alle verschillende versies van ‘de Gouden Lodewijk’ te bekijken. Deze gouden munt met als opdruk een portret van de koning was in gebruik in de 17e en 18e eeuw en staat hier tussen alle Franse munten in het rijtje.

Een vergrootglas zou hierbij zou nu en dan niet verkeerd zijn, de muntjes zijn soms zo klein dat de opdrukken slecht zichtbaar en leesbaar zijn. Voor op het lijstje dus! Meenemen: loep. Al zal de beveiliger misschien vreemd opkijken als er een vergrootglas uit een damestas tevoorschijn komt. Maar ook zonder loep is het een indrukwekkende collectie. Het volledige overzicht van Frans geld sinds de 5e eeuw is hier te zien.

Even verderop in het museum is er een grote zaal waarin alle munten ter wereld die op dit moment in gebruik zijn, tentoongesteld worden. Van Canada tot Thailand en van Brazilië tot Senegal, ieder land heeft hier zijn setje munten vertegenwoordigd. En jawel, daar is dan ook onze vertrouwde euro. Die paar muntjes die ze zojuist nog bij de kassa tekort kwamen, liggen hier gewoon uitgestald.

Alles bij elkaar heeft het museum een uitgebreide collectie van Franse munten en worden er ook nog een flink aantal apparaten en hulpmiddelen getoond die gebruikt werden voor de vervaardiging van de munten. Helaas voorkomt dit niet, dat ik me al snel verveel. De ene koning lijkt wel heel erg op de volgende koning.

Het museum had dit kunnen opvangen door bijvoorbeeld ook bankbiljetten te tonen. Maar dit betaalmiddel wordt geheel overgeslagen. Slechts munten en erepenningen worden aan de bezoeker getoond. Maar ook de wijze waarop laat zeer te wensen over. De ruimtes in het museum zijn donker en de munten worden chronologisch naast elkaar gepresenteerd, zonder verhalen, anekdotes of andere middelen die een bezoek interessanter zouden kunnen maken.

Is er dan niks positiefs te melden over dit kleine museum? Toch wel, het is namelijk gehuisvest in een prachtig gebouw aan de Seine. Van de buitenkant mag het er misschien een beetje lomp en massief uitzien, eenmaal door de poort tref je een half ronde binnenplaats die de moeite waard is. En even snel binnenkijken kan natuurlijk altijd! Het museum is immers gratis.

Musée de la Monnaie
11, Quai de Conti – Metro Pont Neuf
Dinsdag tot en met vrijdag 11.00-17.30, in het weekend 12.00-17.30, maandag gesloten.
Gratis entree

Iedereen kent wel het Louvre, Centre Pompidou en Musée d’Orsay, maar Parijs heeft nog zoveel meer te bieden. Wekelijks werp ik een blik op de talloze andere musea die óók de moeite waard zijn! In de serie ‘les Musées’ toon ik de ongekende diversiteit van de Parijze musea. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen uit de serie

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Onbekend says:

Je wens gaat in vervulling. Ik las onlangs dat het museum totaal gerenoveerd wordt, inclusief een restaurant en de tuin. Dat gaat in 2010 en 2011 gebeuren.

Geef een reactie