Parijs

Een Franse Staatsbegrafenis

Er klinken statige trommelslagen. De ober met twee koppen koffie op zijn dienblad blijft even stilstaan. De man op het terras kijkt op van zijn krant. Door de straten van Parijs trekt een stoet van soldaten te paard. De kleding die ze dragen lijkt rechtstreeks uit een film over Napoleon te komen. Maar we zitten niet in de bioscoop, dit is echt.We schrijven het jaar 2002. Het geluid van de trommels wordt voortgebracht door de tweede rij soldaten. Het ritme is langzaam, het geluid gedragen. De stoet vormt een voorbode van een zwarte lijkauto. Hij valt een beetje uit de toon in dit historische plaatje, toch hoort hij erbij. In de lijkauto liggen de overblijfselen van de schijver Alexandre Dumas, overleden in 1870. De stoet houdt stil bij de Franse senaat, het Palais de Luxembourg. Uit de zwarte auto komt een kist met daarover een donkerblauw velours kleed met de tekst ‘Een voor allen, allen voor een’.

Pantheon
Als eerbetoon aan de schrijver van klassiekers als ‘De Drie Musketiers’ en ‘de Graaf van Monte Cristo’ is Alexandre Dumas namelijk een staatsbegrafenis gegund. Hij wordt overgebracht naar het mausoleum voor beroemde Fransen, het pantheon. Het is een eer die alleen voor de allergrootsten is weggelegd. Een eer die Alexandre Dumas alsnog krijgt ruim 130 jaar na zijn dood.

Het pantheon werd ooit gebouwd door Lodewijk XV als kerk voor de relikwieën van Sainte Genevieve, de heilige van Parijs. Maar tijdens de Franse revolutie werd de kerk in gebruik genomen als herdenkplaats voor de grote Fransen. Het neoclassicistische gebouw heeft nauwelijks ramen en krijgt daardoor een intieme sfeer. De muren zij gevuld met prachtige fresco’s van de symbolist Pierre Puvis de Chavannes.

Maar het belangrijkste is uiteraard de crypte onder de kerk waar de graven zich bevinden. De hele ruimte onder de kerk is in gebruik, maar nog lang niet vol. In het gebouw liggen schrijvers als Emile Zola, Voltaire en Victor Hugo, politici als Léon Gambetta en Jean Jaures, maar ook wetenschappers als Pierre en Marie Curie. Sinds 2002 ligt dus ook Alexandre Dumas in het gebouw. Het is een bonte verzameling van belangrijke mensen.

Catacombes
Het contrast is groot met de miljoenen Parijsenaren die even verderop hun laatste rustplaats hebben gevonden. Hun staatsbegrafenis is van een totaal ander soort. In een groot gangennetwerk dat onder Parijs te vinden is, liggen talloze beenderen en schedels netjes opgestapeld tegen de muren. Eind 18e eeuw werden enkele stadsbegraafplaatsen leggeschept en werden de botten verplaatst naar de oude kalksteengroeven, de Catacomben.

Een deel van dit netwerk is tegenwoordig te bezoeken voor toeristen. “Stop, Hier is het rijk van de dood!” staat er bij de ingang geschreven. Hierna begint een tocht van 1.7 kilometer door de gangen waar het altijd lekker koel is. Als bezoeker zul je versteld staan van de enorme grootte van het geheel en de precisie waarmee de botten zijn opgestapeld.

De geschiedenis van de Catacomben bestaat uit prachtige verhalen. Er werden grote feesten gegeven door rijke edellieden in de 18e eeuw en tijdens de tweede wereld oorlog werd het gangenstelsel in gebruik genomen door het Franse verzet. In de recente geschiedenis is het gangenstelsel vooral een speelveld tussen de zogenaamde ‘Catafielen’, mensen die het netwerk afstruinen op zoek naar onbekende plekjes, en de politie. De catacomben zijn de plek voor stedelijk avontuur!

Het is ondertussen al eeuwen geleden dat de laatste menselijke resten naar de catacomben werden gebracht. Het Pantheon echter krijgt er misschien binnenkort weer een grote Fransman bij. Als het aan Sarkozy ligt, wordt binnenkort schrijver Albert Camus naar het mausoleum overgebracht. Hij zou de eerste zijn sinds 2002 die deze eer ten deel valt.
De Franse staat is maar druk met zijn doden!

Pantheon
Place du Panthéon, Metro Maubert-Mutualité
Dagelijks geopend van 10.00-18.00
Toegang 8 euro per persoon (5 euro gereduceerd, tot 26 jaar gratis)

Catacomben
1, avenue du Colonel Henri Rol-Tanguy, Metro Denfert-Rochereau
Dagelijks geopend van 10.00-17.00, Maandag gesloten

0 reacties op “Een Franse Staatsbegrafenis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: