de Nullijn van Philip Freriks

Precies op dit moment begint Philip Freriks aan zijn allerlaatste acht uur journaal. Hij was jarenlang het gezicht van het nieuwsbulletin en wenste ons dagelijks nog een héél prettige avond. Zijn eigen stijl bezorgde hem veel liefhebbers, vooral door zijn vaak leuke bruggetjes naar het weer met Erwin Krol. Freriks werkte lang in Frankrijk, trouwde een Française en toont zijn liefde voor het land op tv, in theater maar ook op papier. Zo schreef hij een boek over de meridiaan van Parijs.

Ooit was de meridiaan van Parijs een begrip in Frankrijk. De nul-meridiaan was de Franse tegenhanger van die in het Engelse Greenwich. In de 17e eeuw onder het bewind van de Zonnekoning werd hij voor het eerst bepaald en ingevoerd als absoluut nulpunt vanwaar alle oost-west afstanden gemeten werden. Tot aan het begin van de 20e eeuw zou de nullijn in gebruik blijven.

In Parijs is de meridiaan nog steeds zichtbaar dankzij 135 bronzen plaatjes die in stad verspreid liggen (in de praktijk: lagen). Op ieder exemplaar staat een noord/zuid aanduiding en het woord Arago, naar de Franse astronoom die de exacte waarden van de lijn vaststelde rond 1800. Deze plaatjes zijn een kunstproject van de Nederlander Jan Dibbets in opdracht van de gemeente Parijs.

Dit in 1994 opgezette kunstproject is een eerbetoon aan Arago. Philip Freriks schreef een uitstekend boek over de bijzondere plaatjes die de Parijse nullijn markeren. Hij volgde de route en probeerde alle exemplaren terug te vinden. Tussendoor vertelt hij verhalen over plaatsen die op de route liggen. Het is een heerlijk document over de Franse nullijn.

Vanavond neemt Philip Freriks na 14 jaar afscheid als presentator van het NOS acht uur journaal. De sympathieke nieuwslezer vormde jarenlang zelf de nullijn van Nederland. Hij bracht ons het nieuws, de feiten waar wij onze mening op afmaten. Het beginpunt vanwaar de actualiteitenrubrieken verder gingen en de columnisten hun standpunten bepaalden.

Geen nullijn die in plaatjes op de grond kan worden neergelegd, maar een ontastbare streep die bestaat uit het streven naar objectiviteit. Het gezicht van Philip Freriks is zich met dit streven gaan vereenzelvigen. Het heeft de autoriteit die een goede nieuwslezer nodig heeft. Ik had als kijker jarenlang het vertrouwen dat hij ‘de waarheid’ vertelde.

Het wordt tijd dat Freriks ook zijn eigen tastbare plaatje krijgt. Op de stoep voor het gebouw van de NOS een rond bronzen plaatje met daarop ‘FRERIKS’ en wie weet op een dag ook een exemplaar ergens in zij geliefde straten van Parijs…

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. laila schreef:

  Wat lijkt me dat mooi; dat boek over de nul-meridiaan..
  Een mooi eerbetoon aan een markante man.
  Niet geheel toevallig zat ik net uitzendingen van hem te bekijken.

 2. thera schreef:

  Was aan hem gehecht geraakt, zijn prachtige woordkeuze en milde visie.

 3. Pierra schreef:

  Heb net bij Thera zijn laatste journaal gezien. Heel jammer dat hij weggaat. Leuk dat je meer over zijn persoon vertelt.

 4. Zelfstandig journalist schreef:

  Leuk verhaal over de meridiaan. Kan me herinneren uit de tijd dat ik nog journaal keek, eeuwen geleden, dat niet iedereen even enthousiast was over Freriks. Vanwege zijn vele versprekingen. Dacht dat hij allang weg was bij het journaal, maar hoorde van de week over zijn laatste uitzending. Hij kan in elk geval nu veel meer tijd in zijn geliefde Parijs doorbrengen.

 5. Theo schreef:

  In mei heb ik delen van de 0-lijn gelopen in Parijs. Het boekje in de hand. (is nog bij DeSlegte te krijgen) Vooral rond het Palais Royal waren er te vinden. Parijzenaars en toeristen keken verbaasd hoe ik op de knieën op het wegdek bezig was.

 6. sprakeloos schreef:

  ik kende die parijse 0 meridiaan niet, typisch Frans, het FRankrijk waar Philip zo van houdt dus. Ben vergeten te kijken, was zelf aan het bloggen. Bezig met mijn eigen plasjes in de wereld te leggen.

 7. joost tibosch sr schreef:

  Fifí gaat toch niet weg..hij zal wel steeds minder hard gaan lopen.

 8. smokey schreef:

  Ah! Retourné chez le pc! Bienvenu! Ik kwam meteen kijken naar een mogelijk nieuw blog.
  Prenez vôtre temps Jerôme.
  Philips Freriks. Over hem was eind vorig jaar:) onlangs dus, nog een leuke documentaire met Ivo Niehe bij hem thuis in Parijs en in Nederland. ‘
  Ik was nog niet op de hoogte dat hij dat boek heeft geschreven.
  Aárdige man, die Philip.

 9. Theo/Klaverblad schreef:

  Volg de lijn naar ons.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: