Uncategorized

Over Onderbroeken en Winterjassen

Ergens op het eind van mijn tienerjaren moet ik op een kruising zijn gekomen. Ik ben links afgeslagen, de mode ging rechts en sindsdien zijn we elkaar definitief kwijt geraakt. Volgens mij moet het rond de tijd zijn geweest dat de ‘crocs’ in Nederland werden geïntroduceerd. Ik heb nooit begrepen hoe zulke lelijke schoenen een rage konden worden. ‘Ja, maar ze zitten zo lekker.’  Argumenten die ik als kind tegen mijn moeder gebruikte als ik in mijn pyjama naar school wilde gaan.

 

Sinds de ‘crocs’ is het nooit meer goed gekomen tussen de mode en mij. Zo ben ik nog steeds niet gewend aan die jongens in ‘skinny jeans’, terwijl dat toch alweer een hele tijd ‘in’ is. Maar het gezicht op al die smalle broeken die ergens halverwege de billen hangen, zodat je alleen nog maar onderbroeken loopt te bekijken, went nooit. Daarvan hoor je overigens nooit iemand zeggen ‘ja, maar dat zit zo lekker.’

 

Natuurlijk besef ik me dat het gevaarlijk is om als 22-jarige te beginnen te klagen dat je de hedendaagse tijd niet meer begrijpt. Voordat je het weet begin je zinnen met ‘Vroeger’ of met ‘In mijn tijd’. Het is dus zaak me voorzichtig uit te drukken., want als je op je 22 al ouderwets bent, tja, dan moet je op je 70e wel prehistorisch zijn.

 


art: afolake adedayo

 

Gelukkig weet ik ook nog steeds leuke kleding te vinden in de vele modezaken. Ze verkopen nog meer spijkerbroeken dan alleen de ‘skinny jeans’. En toegegeven, er zitten soms ook wel hele leuke dingen tussen de hedendaagse mode. Toch blijf ik me bijna dagelijks verbazen over wat er op straat langs komt lopen.

 

Zo is in Parijs op dit moment de zogenaamde ‘Doudoune’ helemaal in. Ik weet niet of er een Nederlands equivalent voor dit woord bestaat. Het gaat in ieder geval om een jas die in allerlei kleuren te verkrijgen is, maar gekenmerkt wordt door een aantal (meestal) horizontale opgevulde banen waardoor de drager een soort ‘michelinmannetje’ wordt. Een effect dat nog eens wordt versterkt door het plastic-achtige materiaal waarvan de jassen vaak worden gemaakt.

 

Gister in de metro zat ik naast een jongen die inderdaad zo’n lelijke jas aan had. Meteen had ik door dat er iets aan hem was, maar ik kwam er maar niet uit. Minutenlang keek ik zo onopvallend mogelijk naar de jongeman. Ik moest immers uitkijken dat hij niet doorhad dat ik hem de hele tijd zat te bekijken.

 

Maar opeens zag ik het! Op zijn neus had hij een bril met een groot zwart opvallend montuur. Op zich niet vreemd, want die zie je de laatste tijd wel vaker voorbij komen. Maar in de bril zaten helemaal geen glazen! In mijn hoofd hoorde ik de jongen zeggen: ‘Ja, maar het zit zo lekker.’.

 

Het laatste beetje hoop dat ik ooit de mode nog zou begrijpen, ben ik toen verloren.

 

6 reacties op “Over Onderbroeken en Winterjassen

 1. Hoe graag zou ik een michelinmannetje willen zijn met zo een mooie jas aan, een bordje in de onderlip willen hebben, een skinny broek aan hebben en een paar kroks aan de voeten (en natuurlijk een mooie grote zwarte bril)… 🙂
  Dan pas zou ik door het leven gaan als een hieper modern iemand… 😦

 2. Jeroen de Baaij

  Waarde Heer Johan, wilt u dan wel zo vriendelijk zijn een foto op ons aller volkskrantblog te plaatsen? Ik weet zeker dat u daarmee de aanbevelingslijsten zou aanvoeren 😉

 3. Zelfstandig journalist

  Hij droeg lenzen. De bril is alleen om hem een intellectueler aanzien te geven :-).

 4. Zag er laatst in Amsterdam. Weet nu dat het Doudoune heet. Lezenswaardig modebijdrage..

 5. Jeroen, je noemt de echt allerlelijkste "mode"op:)) Theo Maassen draagt tegenwoordig ook zo`n (imago) bril…..à la" bijvoorbeeld:
  Buddy Holly,
  Victor en Rolfe,
  Woody Allen,
  Spijkerbroeken bij echt winterweer vind ik te koud.
  Momenteel gevoerde leren jeans. Wollen trui. Beide zwart. Lekker warm! Gure wind blaast er niet doorheen en `t materiaal ademt wel.

 6. Aanbevolen maar vertel eens: Op zijn neus had hij een bril met een groot zwart opvallend montuur.
  Welk opvallend montuur?
  Groet Robert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: