Les Musees

de Klokkenluider van de Notre Dame (les Musées)

‘Heb jij hem al gezien?’ Als je over het plein voor de Notre Dame loopt, hoor je de mensen altijd praten over de mysterieuze klokkenluider. Het hoofdpersonage uit het boek van Victor Hugo heeft de kerk wereldberoemd gemaakt. Ik ging op zoek naar de gebochelde held, niet in de kerk, maar in het huis van de schrijver aan het Place des Vosges.

Het verhaal van klokkenluider Quasimodo bezorgde Victor Hugo in 1841 wereldroem en inspireerde sindsdien talloze mensen tot adaptaties. Het meest recente voorbeeld is natuurlijk de film van Walt Disney uit 1996. Maar wat weinig mensen weten is dat niet Quasimodo de klokkenluider was, maar Victor Hugo zelf!

Niet dat hij in letterlijke zin de klokken van de Notre Dame heeft geluid. Maar u moet zich voorstellen dat de kerk in 1841 in een bijzonder slechte staat verkeerde en dat Victor Hugo hier de aandacht op wilde vestigen. Zijn boek zorgde voor drommen toeristen die de kerk wilden bezoeken en daarmee werd het historisch belang van de kerk onderstreept. De stad besloot tot restauratie van het gebouw.

Victor Hugo zou zich zijn hele leven zeer maatschappelijk betrokken tonen en over talloze zaken zijn mening publiceren. Alles over dit roerige leven van Victor Hugo is tegenwoordig te vinden in zijn oude woonhuis waar hij na het succes van ‘de Klokkenluider van de Notre Dame’ ging wonen. De oude kamers zijn geheel gerestaureerd en gemeubileerd met meubels uit Hugo’s oude huizen.

Het Huis
Het huis is ingedeeld in drie delen. Het eerste deel handelt over het leven van Hugo voor zijn verbanning, dit was de tijd dat hij daadwerkelijk in het huis woonde. Daarna volgen delen over zijn verbanning en de tijd erna. Hugo vluchtte rond 1850 namelijk voor het regime van Napoleon III omdat er was gedreigd hem op te pakken vanwege zijn publicaties.

Tijdens deze tijd woonde hij onder meer in Brussel, Jersey en Guernsey. Vooral op Guernsey had hij een prachtig huis waar hij een tweetal kamers volledig in Chinese stijl liet inrichten. Deze kamers hadden houten panelen tegen de muur, prachtig gedetailleerde meubels en origineel aardewerk tegen de muur. Deze hele inrichting is overgebracht naar zijn oude huis aan de Place Vosges en wordt tentoongesteld.

Ook zijn tegenwoordig talloze schilderijen van Victor Hugo en zijn familie in het museum te vinden. Zelfs het bed waar hij zijn laatste adem in uitblies, is na zijn dood aan het museum geschonken. Maar het meest bijzondere meubelstuk is een schrijftafel waaraan vier personen tegelijk konden schrijven. Victor Hugo gebruikte dit meubel samen met ondermeer George Sand. Op de tafel zijn nu schrijfgerei en originele documenten te zien die op deze tafel geschreven zijn. In dezelfde kamer staat ook een buste die Auguste Rodin van Hugo maakte.

In de kamers van het huis kom ik alles te weten over het leven van Victor Hugo, maar Quasimodo kom ik nergens tegen. Toch is hij ook hier onderwerp van gesprek bij de bezoekers. De klokkenluider van de Notre Dame is niet te vinden in de Notre Dame of het huis van Victor Hugo, hij leeft in de harten van de mensen!


Maison de Victor Hugo
23, Place des Vosges, Metro St. Paul
Dagelijks geopend van 10.00-18.00, maandag gesloten
Toegang gratis

Meer lezen.015

0 reacties op “de Klokkenluider van de Notre Dame (les Musées)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: