Parijs

Magische Etalages in Parijs

Een meisje met twee vlechtjes in haar haren wurmt zich tussen de mensen naar voren. Het is druk bij Printemps aan de Boulevard Haussman in Parijs. Vele gezinnen hebben er een uitje van gemaakt om de rijk versierde etalages van de ‘grands magasins’ te bekijken en ondertussen loopt ook het winkelende publiek nog over het trottoir.

“Kijk Mama! Baboeshka poppetjes die open en dicht gaan!”
Ook ik schuifel van raam naar raam om de creaties van de ingehuurde kunstenaars te bekijken, want dat is ieder jaar weer een ware ontdekkingstocht. Er wordt geen geld of moeite gespaard om een geweldig spektakel te bieden en de koopgrage massa de winkels binnen te lokken. Al vraag ik me af of dat gelukt is. Soms denk ik dat er meer mensen buiten voor de ramen staan dan er binnen boodschappen doen!

Printemps
Traditiegetrouw zijn het de warenhuizen aan de Boulevard de Haussman die het grootst uitpakken. De gevel van Printemps is dit jaar versierd met roze en paars gekleurde lichtgevende bloemen. Vooral ’s avonds is het een prachtig lichtspel waardoor je helemaal in kerstsferen komt.

Het thema van de etalages van Printemps blijkt dit jaar Rusland te zijn. Buiten de eerder opgemerkte enorme baboeshka’s, zie ik Russische bontmutsen en traditioneel geklede poppen. Het is overigens nog een heel gedoe om de vensters te kunnen zien op deze drukke zaterdag, want er staan rijen mensen om de etalages heen.

LaFayette
Bij buurman Lafayette is het niet anders. Ook hier massa’s met mensen die zich voor de ruiten verdringen om iets van het schouwspel te zien. Het thema is hier eten. Er zijn teddyberen met de het maken van taarten bezig en een venster verder is een groep konijntjes een piramide van wijnglazen aan het beklimmen.

Als ik naar ruit sta te kijken waarachter een prachtig gedekte tafel te zien is, voel ik iemand aan mijn jas trekken. “Meneer, mag ik er even langs?” Achter me staat een menneke dat ook wat probeert te zien. Het is ook wat als je vijf jaar bent en tussen allemaal van die lange mensen staat. Snel ga ik dan ook een stapje opzij.

De Andere Warenhuizen
Bij BHV, het warenhuis naast het Hôtel de Ville is het een stuk minder druk gelukkig. Het thema van de etalages is “Noël Noël”, dit betekent in dit geval heel erg veel neonlichten in allerlei vormen en maten. Aan de overkant van de straat zijn overigens de voorbereidingen voor de schaatsbaan al in volle gang. Vanaf 18 december kan er weer geschaatst worden voor het stadhuis.

Het enige warenhuis op de linkeroever van de Seine, Au Bon Marché heeft ook een aantal prachtige etalageruiten. Bij dit oudste warenhuis van de stad vind ik bijvoorbeeld een ruit die helemaal gevuld lijkt te zijn met witte letters. Ook een ‘zwevende’ kerstboom even verderop is een bijzonder gezicht.

Als ik even later over de Champs-Elysées wandel, hoor ik een meisje vragen: “Mama, gaan we dan nou warme chocolademelk drinken?” Ze heeft gelijk, denk ik met een lach op mijn gezicht.
Heerlijk, het is weer kerst in Parijs!

Voor meer informatie over kerst in Parijs, zie ook mijn bijdragen van vorig jaar:
Groeten uit de Lichtstad

3 reacties op “Magische Etalages in Parijs

  1. Help! Mag ik uw reiscorrespondent of uw redactie op een slordigheid-‘je’ attenderen, het warenhuis op de linkeroever in Parijs heet Au Bon Marche (met een accent aigu, dat lukt niet in dit kadertje).Een fantastische zaak, ook buiten de feestdagen.

  2. jeroendebaaij

    Slordigheidje verbeterd! Bedankt voor de oplettendheid.

  3. Wat een heerlijke wegdroomfoto’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: