De Vergeten Kunstenaar (les Musées)

Toen Jean Jacques Henner in 1905 overleed, werd hij gezien als een van de grootste kunstenaars van zijn tijd. Nu, 100 jaar later, is er bijna niemand meer die ooit van Henner heeft gehoord en lijken zijn werken vergeten te zijn geraakt. Vandaag herontdek ik Henner als ik een bezoek breng aan zijn oude woonhuis en atelier.

Kunstliefhebbers van over de hele wereld komen naar Parijs om de werken te zien van de impressionisten zoals Monet, Renoir en Degas. Deze gevierde kunstenaars uit Frankrijk behoren tegenwoordig tot de meest geliefde schilders. Er wordt dan ook nog wel eens vergeten dat ze verguisd werden door de kunstcritici toen ze leefden.Voor de kunstcritici was in de tweede helft van de 19e eeuw de academische stroming nog altijd leidend. Jean Jacques Henner was één van deze academisten. Hij won in 1858 de prestigieuze Prix de Rome en exposeerde daarna veelvuldig in de officiële Salon.

In zijn oude atelier in Parijs is tegenwoordig een nationaal museum gevestigd dat volledig gewijd is aan zijn werk. Het museum was wegens renovatie een paar jaar gesloten, maar is sinds deze maand weer voor publiek geopend. Aangezien dit museum op slechts enkele straten van mijn huis gelegen is, bracht ik er een bezoek.

Bij mijn binnenkomst tref ik een kleine benedenkamer met een bescheiden open haard, vitrines en veel Delfts blauwe tegeltjes. De kamer doet kil aan, het is duidelijk dat ongewenst bezoek in deze kamer diende te worden afgescheept. In de vitrines liggen voorwerpen van Henner zoals zijn gouden onderscheiding van het Legion d’Honneur, de grootste eer voor een Fransman.

Na dit kille ontvangst, ben ik blij dat ik verder naar boven mag via een prachtige houten trap die naar de eerste verdieping leidt. Hier tref ik warm ingerichte kamers met houten vloeren, vloerkleden en rood behang. Je bent te gast in een net huishouden, bang om iets vies te maken. In de zalen hangen werken uit de begintijd van Henner en werken uit zijn persoonlijke collectie.

De doeken in deze zalen zijn een tikkeltje tam. Veel Bijbelse taferelen, portretten en dat allemaal volgens de officiële richtlijnen van de Academie. Pas op de tweede etage wordt het spannender om vervolgens op de derde etage het voormalige atelier van Henner te vinden. Hier hangen de topstukken van het museum.

Prachtige grote doeken van allerlei idyllische taferelen met veel naakte vrouwen, die hier en daar een tikkeltje symbolistisch aan doen. Ook hier natuurlijk nog een aantal Bijbelse en klassieke onderwerpen die bij een academist horen. Maar zijn stijl wordt losser en er is meer ruimte voor een zeer sferisch kleurgebruik.

In deze zaal staat ook een enorme zachte bank. Ik plof neer en geniet van de indrukken die de schilderijen op me maken. Het is alsof ik op de bank de totale ontspanning vind en ik ben niet de enige. Links van me zit een jonge dame een boek te lezen en rechts naast me is een paartje verwikkeld in een zoen.

Dan weet ik het zeker. Het is het huis. Iedere verdieping die je stijgt, wordt de omgeving intenser. Na het kille ontvangst beneden, het stijve opzitten op de eerste verdieping, voel je je in het atelier helemaal thuis. Een bezoek en een kunstenaar om nooit meer te vergeten!

Musée Jean Jacques Henner
43, Avenue de Villiers
Metro Malesherbes
Dagelijks geopend 11.00-18.00, Dinsdag gesloten.
Entree kost 5 euro per persoon (3 euro gereduceerd, onder 26 gratis)

Meer lezen.015

Gerelateerde artikelen:

3 comments

Onbekend says:

ziet er goed uit!

eligius says:

Goed gedaan

Geef een reactie