Uncategorized

20 jaar na de Val van de Muur – Hoe nu verder?

Het was tegen zeven uur ‘s avonds toen de Oost Duiste regeringsleiders bekend maakten dat per direct de grenzen tussen Oost en West Berlijn zouden openen. Het werd op een persconferentie gezegd in een bijzinnetje en grootse verwarring was het gevolg. Was nou echt bekend gemaakt dat Oost Duitsers vrij konden reizen naar West Berlijn? En konden ze ook weer terug?

Het was dan ook een foutje tijdens de persconferentie. De beslissing was inderdaad genomen, maar de maatregel zou officieel pas de volgende dag van kracht zijn. Bij de grensposten wisten ze dan ook van niets, maar steeds grotere groepen mensen verzamelden zich bij de grensovergangen. Uiteindelijk werd zo groot dat een aantal grensbeambten op eigen initiatief besloten de grenzen te openen. Zo werd de val van de muur laat op de avond van 9 november 1989 een feit.


gedenkstätte berliner mauer

De gebeurtenis was de eerste stap naar een herenigd Duitsland en het definitieve eind van het ijzeren gordijn. Ook Sovjet-Unie zou kort daarna uiteenvallen en de eerste verdragen voor een vermindering van het aantal nucleaire wapens werden getekend. De val van de muur is dan ook het symbool van de beëindiging van de Koude oorlog.

Nu, 20 jaar later, wordt de gebeurtenis dan ook groots herdacht. Zo was er eerder deze week al een groot concert van U2 in de Berlijnse binnenstad en worden vanaf vandaag de eerste monumenten onthuld voor de 136 officiële slachtoffers die zijn omgekomen bij hun pogingen om de muur toch te passeren.

In de wereld is in die 20 jaar veel veranderd. Veel landen die ooit onderdeel waren van de Sovjet-Unie of het Warschaupact zijn ondertussen lid geworden van de Europese Unie en de NAVO en het communisme is helemaal uit Europa verdwenen. De voormalige Oostbloklanden doen met wisselend succes een poging aansluiting te krijgen bij het Westen.

Met het wegvallen van het communisme leek het Amerikaanse kapitalisme als winnaar uit de lange ideologische tweestrijd te komen. Dit leverde echter meteen ongenoegen op in andere delen van de wereld. Vooral in landen als Irak, Syrie, Iran en Afghanisten ontstond een grote weerstand tegen Amerika.

In 1988 werd terreurnetwerk Al Quaida opgericht. Bijna geruisloos heeft het strijdtoneel zich dan ook verder naar het Oosten verplaatst. Het moslimfundamentalisme heeft langzaam de positie van het communisme ingenomen als vijand van Westerse wereld. De strijdwijze is veranderd, maar de wereldwijde spanning is gebleven.


de muur in israel

De nieuwe Berlijnse muur staat tegenwoordig in Jeruzalem, waar Israel een 7 tot 10 meter hoge afscheiding bouwde om de terroristische moslims buiten te houden. Al ligt de situatie in Israel natuurlijk veel complexer, dan een simpel conflict tussen moslims en het westen.

De basis van de val van de Berlijnse muur en het einde van de koude oorlog zat hem in hernieuwde gesprekken tussen Amerika en Rusland en de wil om er samen uit te komen. Ook de huidige tweestrijd kan niet opgelost worden met wapens, maar zal met diplomatie tot een goed einde moeten worden gebracht. De moslimwereld is echter zo verdeeld, dat het moeilijk is om te bepalen met wie je dan zou moeten praten.

Maar de belangrijkste vraag blijft wanneer de beide partijen de wil hebben om er samen uit te komen. Twintig jaar na de val van de muur zou een mooi moment zijn voor Obama, Merkel en alle Westerse leiders om de eerste stap te zetten en de moslimlanden en organisaties uit te nodigen voor een open gesprek om samen ook deze scheiding te beëindigen.

Dit is het laatste deel in mijn themaweek over de val van de Berlijnse muur. Ik hoop dat u met plezier de verschillende delen heeft gelezen. Bedankt in ieder geval voor alle leuke reacties de afgelopen week!

4 reacties op “20 jaar na de Val van de Muur – Hoe nu verder?

 1. Het zou inderdaad mooi zijn als het tot een gesprek kwam, maar het lijkt vooralsnog lang niet zover.
  Mooi blog.
  Groet,

 2. Aad Verbaast

  Prachtige serie en een waardig besluit en afronding met een pleidooi wat ik van harte ondersteun!
  Nog eentje als uitsmijter. Er is nog een muur, heel oud, en heel ver hiervandaan. Toeristen gaan er graag naar toe.
  De historici zijn het er nog niet over eens of het bedoeld was om de Mongolen buiten de houden, of de Chinezen binnen..

 3. Zelfstandig journalist

  One, toepasselijker kan haast niet. Ik ben bang dat die muur in Israël er nog wel even blijft staan. Vooralsnog lijkt de kans op vruchtbare gesprekken tussen Israëli’s en Palestijnen gelijk aan nul.

 4. Perfecte afsluiting van jouw Week van Berlijn. Ook de feestelijk you tube.
  Je hebt e.e.a. helder en mooi geïllustreerd uiteengezet. Samen om de tafel Yes! They can? Waar een wil is, is een weg. Waar geen wil is houdt `t op.
  Alles met plezier gelezen.
  Dank je wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: