Uncategorized

Hoe Roger Waters de muur opbouwde en weer afbrak

Deze week vieren we dat het maandag 9 november precies twintig jaar geleden is dat de Berlijnse muur viel. Nog geen jaar later werd er echter tijdelijk een nieuwe muur opgebouwd en dezelfde avond weer afgebroken. Het was 21 juli 1990 toen Roger Waters met vele andere artiesten Pink Floyd klassieker ‘the Wall’ uitvoerde voor een uitzinnige menigte van 350.000 mensen.

Begin 1989 had Roger Waters in een interview gezegd dat hij ‘the Wall’ alleen nog een keer zou opvoeren als de Berlijnse muur viel. Toen het onverwacht een paar maanden later al zover was kon Waters niet anders dan zijn belofte nakomen. Dus werden snel de onderhandelingen met de burgemeesters van Oost en West Berlijn gestart.

Uiteindelijk kwam pas 3 maanden voor het concert de vergunning helemaal rond om het concert te geven op het voormalige niemandsland tussen Potsdamer Platz en de Brandenburger Tor.  Een unieke plek die de verbindig met de Berlijnse muur onderstreepte, maar tegelijkertijd ook voor obstakels zorgde. Zo moest het hele gebied worden uitgekamd op landmijnen om dat er niemand met zekerheid wist te zeggen of ze er zouden liggen. Bovendien stuitte men bij de voorbereidingen op de bunker van Hitler, waar de Nazi-vlaggen nog aan de muur hingen.

Veel tijd werd er bij de voorbereidingen gestoken in het ontwerp van een enorme muur die tijdens het concert in precies 47 minuten werd opgebouwd. De blokken moesten makkelijk verplaatsbaar zijn, maar tevens genoeg stevigheid bieden om het gevaarte stabiel te houden.

Het verhaal van de rockopera gaat over Pink, een jongen die tijdens zijn jeugd vele tramautische ervaringen heeft. Deze momenten vormen allemaal een baksteen in de muur die hij rond zichzelf optrekt, totdat hij zichzelf compleet afsluit van de buitenwereld. Eenmaal in zijn zelfgemaakte ballingschap komt hij terecht in een hallucinatie waarin hij zichzelf ziet als een fascistische dictator. Overladen door schuldgevoel sleept hij zichzelf uiteindelijk voor het gerecht, waarin hij zichzelf veroordeelt tot het afbreken van de muur.

Tijdens het concert in Berlijn voert Roger Waters de rockopera uit met vele muzikale vrienden zoals Bryan Adams, Van Morrison, Joni Mitchell en the Band. Maar hij vraagt eveneens acteurs om mee te doen voor de finale in de rechtbank. Onder meer Tim Curry, Albert Finney en Ute Lemper staan op het podium. Het geheel volgt in de grote lijnen de Pink Floyd tour uit 1980 en 1981, maar wordt voor deze speciale gebeurtenis hier en daar een beetje bijschaaft door Waters.

Ruim 250.000 kaarten werden verkocht voor de show, maar bovendien worden vlak voor het begin van het concert de hekken opengezet zodat er nog tienduizenden extra mensen het terrein op kwamen. Het concert wordt bovendien live uitgezonden in 52 landen zodat honderden miljoenen mensen het concert hebben gezien.

Hiermee wordt het concert van Waters en zijn vrienden misschien wel de meest indrukwekkende viering van de Val van de Muur na 9 november 1989. Iedereen die het concert toen heeft gemist of graag nog een keer terug wil kijken, moet natuurlijk eigenlijk de DVD aanschaffen voor de beste audio en video kwaliteit. Maar ook het internet biedt uitkomst, het geheel is ook te zien via You Tube:

7 reacties op “Hoe Roger Waters de muur opbouwde en weer afbrak

 1. johanna_nouri

  Een groots moment in de geschiedenis, en wij mochten er getuige van zijn. Het onvoorstelbare bleek mogelijk.

 2. Een indrukwekkend schouwspel moet het geweest zijn. Fijn dat het hier terug te zien is.
  Groet,

 3. Gisteravond heb ik alle muziek beluisterd.
  Heel indrukwekkend.
  Ik weet nog het moment dat ik het op de radio hoorde.

 4. A C T U A L I T Y

  Goeden Morgen…..Jeroen. ik zit al sinds gisteravond te denken aan voor de Val van de Muur..
  Ik weet het niet zeker meer, maar ik geloof dat David Bowie was, Sting of een andere Beroemde Pop groep, die toen bij de Potsdammer Platz speelde..
  Echt vlak voor de Muur viel…Half jaartje er voor.. En toen hebben de Stazi-nazi’s er alles aan gedaan
  om te verhinderen dat de jonge Oost-Duitse Jeugd er naar kon Luisteren..Verdérfelijke Westerse Musik!!
  Wist jij dat?? Another Snìk in the Wall….
  Groet, en blijf het volgen en lezen.. Ook groet aan Leila…

 5. Aad Verbaast

  DVD-tje ligt hier in de kast. Natuurlijk! Een klassieker die het bewaren zeker waard is.

 6. Zelfstandig journalist

  Ik heb het op tv gezien en heb de dubbel-lp nog. Zou ik misschien eens moeten aanvullen met de dvd. Stuk gemakkelijker :-).

 7. h.teunissen

  Indrukwekkend. Heb de Muur zelf nog gezien……..! GESCHIEDENIS!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: