Uncategorized

Speechen bij de Muur

Deze week is het precies twintig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel en dat wordt gevierd met een themaweek op dit blog. De muur was niet alleen scheiding tussen oost en west, maar vooral ook het symbool van de koude oorlog. Een symbool dat regelmatig werd ingezet in het mediaoffensief van de Amerikanen.

 

Toen in 1961 de muur werd opgericht was de koude oorlog al in volle gang. De Amerikanen en West Europa hadden de Noord Atlantische Verdrags Organisatie (NAVO) opgericht en de Russen hadden zich met de communistische Oost Europese landen verenigd in het Warschaupact. De twee landen waren bovendien verstrikt in een wapenwedloop. Ook de massamedia werden niet geschuwd in de strijd.

“All free men, wherever they may live, are citizens of Berlin, and, therefore, as a free man, I take pride in the words ‘Ich bin ein Berliner!’”


Twee jaar na de oprichting van de muur kwam JF Kennedy naar Berlijn en hield zijn beroemde ‘Ich bin ein Berliner’ speech. Met deze tekst maakt hij definitief een einde aan de samenwerking met de Russen. Voor het eerst wordt toegegeven dat de geallieerde troepen niet samen de macht hadden in Berlijn (officiële versie), maar dat Oost-Berlijn onderdeel was van het sovjetblok.

 

De speech betekende voor de inwoners van West Berlijn dan ook een enorme steun in de rug. Eindelijk werd hun positie openlijk uitgesproken en bovendien waren de woorden van Kennedy een geruststelling dat ze de Amerikanen achter zich hadden staan. Bij de gevreesde Russische inval zou er in ieder geval hulp zijn.

 
“While the wall is the most obvious and vivid demonstration of the failures of the Communist system, for all the world to see, we take no satisfaction in it, for it is, as your Mayor has said, an offense not only against history but an offense against humanity, separating families, dividing husbands and wives and brothers and sisters, and dividing a people who wish to be joined together.” Kennedy spreekt zich duidelijk uit en zou daarmee de situatie extra op scherp zetten.

 

“General Secretary Gorbachev, if you seek peace, if you seek prosperity for the Soviet Union and eastern Europe, if you seek liberalization, come here to this gate. Mr. Gorbachev, open this gate. Mr. Gorbachev, tear down this wall!”


Ruim 20 jaar later was het de beurt aan Ronald Reagan om bij de Brandenburger Tor te speechen. Met de muur op de achtergrond roept hij Gorbachev op om de Berlijnse muur plat te gooien en eveneens om een einde te maken aan de wapenwedloop. De Russen zagen de speech vooral als een provocatie. Toch zou er later dat jaar in Washington een overeenkomst worden getekend die de ontmanteling van een groep nucleaire wapens betekende.

Maar ook Obama heeft de kracht van Berlijn ontdekt, zelfs na de Koude Oorlog. Het is natuurlijk ook een stad die goed past bij zijn boodschap van verandering. Berlijn is een stad die in 20 jaar een enorme verandering heeft ondergaan. Het is een plaats waar onoverbrugbare verschillen werden opgelost. De Brandenburger Tor was dan ook de ideale plaats voor een speech over vrijheid.

 

"That is why the greatest danger of all is to allow new walls to divide us from one another. The walls between old allies on either side of the Atlantic cannot stand. The walls between the countries with the most and those with the least cannot stand. The walls between races and tribes; natives and immigrants; Christian and Muslim and Jew cannot stand. These now are the walls we must tear down."


Tja, als dat geen nobelprijs meer oplevert…

6 reacties op “Speechen bij de Muur

 1. Aad Verbaast

  Prachtig overzicht.
  Ik zit nu al een jaar te wachten op duidelijke acties die de mooie woorden van Obama gaan ondersteunen. En word steeds ongeduldiger.

 2. En mooi gedocumenteerd!
  De laatste alinea over new walls….
  Je schrijft ( over de )geschiedenis, Jeroen:))
  De Berlijnse Week. Heden en verleden.
  Er waren ook al diverse interessante docu`s op tv.
  Wat de mensen destijds hebben meegemaakt.
  Net als in die film Das Leben der Anderen.

 3. Je plaatst het weer mooi in de geschiedenis. Interessant hoe Kennedy de verdeling onderstreept en Reagan deze wil opheffen in een tijdsbestek van ‘slechts’ 25 jaar!
  Groet,

 4. Zelfstandig journalist

  Ondertussen heb ik een tijdje geleden begrepen dat een ‘Berliner’ een soort van gebak is. Foutje van de speechschrijver van Kennedy? Willem-Alexander maakte bijna 40 jaar later een zelfde soort uitglijder in Mexico.

 5. Jeroen de Baaij

  Leuke reacties weer, bedankt!
  Ik ben blij dat er nog mensen zijn die de bijdragen opmerken want het is geen vetpot vandaag.
  En over de speech van Kennedy, het was geen fout, tenminste zo leert wikipedia ons: http://de.wikipedia.org/wiki/Ich_bin_ein_Berliner

 6. Jeroen, Feit is dat er meer wordt meer gelezen dan gereageerd.
  Groeten en tot later.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: