Romeins Parijs

In 52 voor Christus wordt Parijs tijdens de Gallische oorlogen in ingenomen door de troepen van Julius Caesar. De overwinning is het begin van de periode van Romeinse overheersing in Parijs. Een periode waarin de eerste echte urbanisatie van de stad plaatsvindt. Wie nu de sporen van deze tijd nog wil zien, moet de plekjes kennen. Een blik in het onbekende Romeinse Parijs….In de tijd van de Romeinen werd Parijs ‘Lutetia’ genoemd, of zoals de Fransen zeggen: ‘Lutèce’. Pas in de 3e eeuw zou de stad Parijs genoemd worden, naar het volk dat er woonde voordat de Romeinen het gebied overnamen, de Parisii. De Romeinse stad lag voornamelijk op de linkeroever (Rive Gauche) van de Seine en daar zijn tegenwoordig de sporen dan ook te vinden.

De Romeinen maakten van Lutetia een echte Romeinse stad en bouwden voorzieningen die ze in zo’n stad wenselijk achtten. Zo ook bijvoorbeeld een amfitheater waarvan tegenwoordig het grootste deel nog steeds zichtbaar is. Het bevindt zich achter de Rue Monge.

Het theater stamt uit de 2e eeuw, maar kwam in de loop der tijd onder de grond te liggen en werd zelfs gebruikt als begraafplaats. Pas in 1869 werd het amfitheater herontdekt. Tegenwoordig maakt het onderdeel uit van een klein parkje en zijn de oude tribunes te beklimmen. Het ronde middenterrein van de arena wordt bij mooi weer ingenomen door voetballende kinderen en petanque spelende ouderen.

Even verderop ligt het oude badhuis. Paradoxaal genoeg is dit Romeinse complex tegenwoordig onderdeel van het museum van de middeleeuwen (Musée de Cluny). Een groot deel van de ruïnes ligt in de tuin van het museum en is van buitenaf te zien. Alleen het frigidarium (koude bad) is nog overdekt en is nu één van de tentoonstellingszalen van het museum.

Buiten de resten van het badhuis en het amfitheater zijn er ook veel kleine voorwerpen gevonden tijdens opgravingen. Deze resten van de Romeinen zijn tegenwoordig te bezichtigen in de crypte bij de Notre Dame. Ook zijn hier resten van de Romeinse stadswallen te zien. Op de plek waar nu de Notre Dame staat, hadden de Romeinen al een tempel staan.

Ondanks de voorspoed die de stad had onder het Romeinse bewind (de stad groeide naar 8000 inwoners) zouden er veel opstanden tegen de macht plaatsvinden. Maar uiteindelijk zou het nog tot het jaar 508 duren dat de Franken onder leiding van koning Clovis de Romeinen zouden verslaan. Pas vanaf dan wordt Parijs christelijk en beginnen de Franse Middeleeuwen.

Ook de sporen van het Middeleeuws Paris zoeken? Zie hier het Parijs uit de Middeleeuwen!

Crypte onder de Notre Dame

7, parvis Notre-Dame, metro Cité of Saint Michel
Dagelijks geopend van 10.00-18.00, maandags gesloten
Entree 4 euro (3 euro gereduceerd)

Musée de Cluny
Museum van de Middeleeuwen met de Romeinse Termen
Zie hier mijn bijdrage over dit museum met alle informatie

Arènes de Lutèce
47, rue Monge

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: