Uncategorized

Lachen om de Communist

Op 9 november 2009 is het precies 20 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel, de hele week staat mijn blog daarom in het teken van Berlijn. In het jaar 1961 werd de muur opgericht en in datzelfde jaar kwam de film One, Two, Three in de bioscopen. Deze komedie van Billy Wilder geeft een beeld van het Berlijn van vlakvoor de plaatsing van de muur.

Het verhaal gaat over CR MacNamara, een Amerikaan die bij Coca Cola werkt en in Duitsland is gestationeerd. Op verzoek van zijn Amerikaanse baas houdt hij een oogje in het zeil als zijn dochter, Scarlett,  naar Berlijn komt. Scarlett gaat ’s avonds echter stiekem het huis uit om Oost Duitsland te bezoeken. Ze ontmoet daar niet alleen een jonge communist, maar trouwt hem ook meteen! De situatie wordt op scherp gezet als Scarlett’s vader aankondigt naar Europa te komen.

Het is de uitgangssituatie van een heerlijke komedie waarin het communisme, maar ook het kapitalisme volledig belachelijk wordt gemaakt. James Cagney speelt de Coca Cola manager CR MacNamara en staat daarmee symbool voor Amerika, het land dat denkt de wereld aan zich te kunnen aanpassen.

Maar de communisten komen er nog veel slechter vanaf. Ze worden onder meer neergezet als een volk dat de hele dag alleen maar in parades door de straten loopt. De film zit vol met politieke geintjes. “Kapitalisme is als een dode haring in het maanlicht, het schittert maar het stinkt!” Het is maar dat u het weet!

Verbazingwekkend vond ik de snelheid van de film. Grappen volgen elkaar in een hoog tempo op. Alleen het feit dat de film zwart-wit is, doet je eraan herinneren dat je naar een film uit 1961 zit te kijken. Ik heb dan ook veel plezier aan de rolprent van regisseur Billy Wilder beleefd.

Ondanks dat de karakters in de film natuurlijk karikaturen zijn van het communisme en het kapitalisme, geeft het toch een aardig beeld van het Berlijn van voor de muur. Twee landen die van elkaar gescheiden zijn door ideologie. De spanningen tussen het gedachtegoed lopen steeds verder op. De koude oorlog is begonnen!

Ook het beeld van de stad laat dit zien. Het is nog wel mogelijk om van de ene kant naar de andere kant van Berlijn te reizen, maar de douanier wordt al ‘omgekocht’ met een six-pack cola om het allemaal wat soepeler te laten verlopen. Ook wordt het MacNamara verboden zaken te doen met de russen.

In werkelijkheid werden de grenzen overigens tijdens de opnames van de film al dichtgegooid door de Russen. Hierdoor konden een aantal scenes niet voor de Brandenburger Tor worden opgenomen, maar moest het bouwwerk worden nagebouwd in de fimstudio.

Toch kwam het allemaal nog goed met de film. Uiteindelijk werd hij genomineerd voor een Oscar (beste cinematografie) en voor een Golden Globe (beste komedie). Wie tegenwoordig de film bekijken moet goed zoeken, want het is niet gemakkelijk de film op DVD te vinden. Gelukkig biedt You Tube dan de uitkomst! Hier is de film in zijn geheel gratis te zien!

In de reactieruimte onder mijn eerdere blogs over Berlijn en in verschillende eerdere bijdragen op het VK Blog is al uitgebreid aandacht besteed aan dé film over Oost Berlijn: Das Leben der Anderen. Vandaar dat ik er voor gekozen heb een andere film te bespreken deze week. Voor meer informatie over Das Leben der Anderen verwijs ik u graag door naar VK.tv

8 reacties op “Lachen om de Communist

 1. Ik geloof niet dat ik van dit genre hou. Meer van het duo Bertold Brecht/Kurt Weil.
  En Fassbinder heb ik toentertijd wel helemaal gevolgd.

 2. Weer een mooi blog. Groet

 3. Aad Verbaast

  Dank voor de tip. Ik kende de film niet.

 4. Studeer je ook nog Jeroen?
  Je maakt steeds veel werk van je blog. Hulde!

 5. Maar ook lachen om de kapitalist. "Het schittert, maar stinkt":))
  Als jij aanbeveelt om iets (film of link) te gaan bekijken, is `t altijd de moeite van het bekijken waard. Daarom de film even apart gezet, voor later.
  De Brandenburher Tor is heel realistisch nagebouwd voor die film. Zou zweren dat ie echt was.
  Das Leben der Anderen…ja, een film die eigenlijk iedereen zou moeten zien. Zeker in deze tijden.

 6. Theo Jeroen studeert nog dus nog meer hulde!

 7. Zelfstandig journalist

  Een meer recente film, 2002, is ‘Goodbye Lenin’.
  Het is 1989. Vlak voor de val van de Berlijnse Muur. De moeder van Alex, een overtuigde Oost-Berlijnse communiste, geraakt in coma. Wanneer ze ontwaakt, is de Muur reeds gevallen. Omdat Alex denkt dat ze die wetenschap niet zal overleven, doet hij er alles aan om haar te laten blijven geloven dat alles nog steeds bij het oude is. Wat ook hilarische scenes oplevert. Wilde deze film toch ook even tippen.

 8. Jeroen de Baaij

  Nog een filmtip, geweldig, bedankt!
  En over mijn studie, jawel, ik studeer nog steeds, sterker nog ik heb morgen een belangrijk tentamen. De berichten van deze week zijn dan ook afgelopen weekend al grotendeels voorbereid, zodat ik nu de tijd heb om te leren 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: