Uncategorized

De Berlijnse Muur, een liefdesverhaal

Maandag 9 november is het precies 20 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. Deze hele week daarom aandacht voor Berlijn en de Val van de Muur op dit blog. Na een korte introductie gisteren, vertel ik u vandaag het verhaal van twee mannen die van hun vrouwen werden gescheiden door de muur.

 

Toen in de nacht van 11 op 12 augustus 1961 de muur tussen Oost en West Berlijn werd opgericht en de grensovergang volledig gesloten was, waren Siegfried Noffke en Dieter Hoetger aan het werk in West Duitsland. Dieter vertelt: ‘Ik ontmoette mijn vrouw in Oost-Berlijn, maar werkte in Hanover omdat ik daar meer kon verdienen. De Berlijnse muur kwam voor ons als een verrassing.’

 

Het tweetal mistte hun vrouwen zeer sterk. Siegfried had zelfs een zoon in Oost Berlijn. Al snel werd er dus een plan gemaakt. Ze besloten een gang te graven onder de muur door. Het kostte het tweetal zes weken om een 30 meter lange tunnel te maken.

 

Eindelijk was de nacht gekomen waarin ze het laatste stukje van de tunnel groeven en ze hun vrouwen zouden weerzien. Toen Siegfried en Dieter in Oost Berlijn uit de tunnel kwamen werden ze opgewacht door de Stasi. Zonder waarschuwing openden de gewapende agenten het vuur. Dieter Hoetger kreeg maar liefst zeven kogels in zijn lichaam, maar met Siegfried Noffke liep het slechter af. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Later zou blijken dat een broer van een van de vrouwen hen verraden had.


foto van één van de geheime tunnels onder de berlijnse muur

Het verhaal doet me denken aan de mythe van Pyramus en Thisbe, uit Ovidius’ metamorfosen. Het smoorverliefde tweetal Pyramus en Thisbe waren buren van elkaar, maar mochten van hun ouders geen contact hebben. Maar dankzij een spleet in de muur kunnen ze toch stiekem met elkaar praten. Op zoek naar een manier om elkaar ook te zien, gaan zij ook tegen de macht, hun ouders, in.

 

Zij graven geen gang onder de muur door, maar spreken af op een geheime plek. Iets wat in Berlijn helaas onmogelijk was. Het verhaal loopt echt er slecht af. Thisbe komt als eerste bij de geheime plek, maar treft een leeuw en slaat op de vlucht. Haar sluier verliest ze hierbij en de leeuw bevuilt de sluier met vers bloed van een andere prooi.

 

Vervolgens komt Pyramus aan en vindt de sluier, hij denkt dat een roofdier Thisbe heeft verslonden en pleegt zelfmoord. Als Thisbe terugkomt en hem vindt, besluit zij tot dezelfde daad. De moerbeiboom die het bloed van het tweetal opneemt, draagt sindsdien rode vruchten.

Thisbe (detail) van John William Waterhouse

Ook met de gangengraver Dieter kwam het niet meer goed. Maar liefst 10 jaar zat hij vast in een gevangenis in Oost Duitsland voordat hij werd vrijgekocht door de West Duitse regering. Toen dit eenmaal gebeurde, was hij al gescheiden van zijn vrouw onder druk van de Stasi. En de man die ze verraden had? Hij kreeg een gouden Stasi medaille voor zijn moed.

10 reacties op “De Berlijnse Muur, een liefdesverhaal

 1. Jeroen de Baaij

  Na het schrijven van bovenstaande tekst kwam ik nog een site tegen: http://www.berlinermauer.se/
  Om even aan te tonen dat de muur ook goed kan zijn voor de liefde 😉

 2. Jeroen, Prachtig dit blog. Hemelschreiende dingen gebeurd. Ontroerend en triest dit verhaal. Een gouden medaille omdat iemand mensen ontzaglijk leed heeft aangedaan. Hoe onrechtvaardig en krom. Mooie aktie van je, de Week van De Muur.

 3. johanna_nouri

  Het blijft onvoorstelbaar wat mensen elkaar aandoen.

 4. ik was in september voor het eerst in Berlijn en zelfs al staat de muur er niet meer, de lijn die door de stad loopt en de resten blijven verstillend indrukwekkend – net als dit trieste liefdesverhaal, dat op zich nog veel sterker het drama weergeeft dan de pure historie op zich …

 5. de mythe zou goed passen bij mij, maar het liep gelukkig wel anders af…;))
  wat Berlijn betreft…ik ben er geweest met muur en vlak daarna zonder muur..in west en oost duitsland
  en daarna in dus duitsland….de verhalen die we van oost duitsers hebben gehoord zijn diep en diep triest…de beelden die op onze netvliezen staan gebrand evenzeer…
  het zijn ervaringen die je nooit meer vergeet en je doen beseffen (steeds weer) wat het betekent om in vrijheid te kunnen leven….
  het is zo jammer dat zo veel mensen dat vergeten of het totaal niet beseffen…..
  gisteren besloten man en ik er binnenkort weer eens heen te gaan….
  jeggroet…..

 6. Zelfstandig journalist

  Een verhaal zoals er zoveel zijn over Oost-Duitsland. Mooi gecombineerd met een een Griekse mythe.
  Ik ben het wel degelijk, alleen niet ingelogd.

 7. A C T U A L I T Y

  Goeden Morgen, Jeroen..
  Ik heb zo’n D V D Cinema Box van de Volkskrant..
  Volkskrant German Cinema.. Daar zit "Dass Leben Der Andere’ bij..
  Als je die bekeken hebt , ben je de eerste Uren daarna Stil…
  Maar volgens mij , had ik dat ook bij je eerste bijdrage, al geschreven.
  Groet à Vous

 8. Jeroen de Baaij

  Dank aan allen voor de mooie en interessante reacties. Het moet inderdaad zwaar geweest zijn om in het communistische Oost berlijn geleefd te hebben. Daarom is de aandacht deze week voor de val van de muur zo belangrijk!
  Na het lezen van alle reacties blijft mij nog een vraag over. Waarom past de mythe zo goed bij jeg? 😉

 9. hahaha…dát ga ik je lekker niet vertellen…maar als je m’n blog leest wordt er misschien iets duidelijk, of misschien ook niet….who knows……:))))
  jegsmile

 10. Anoniempje

  ik vind het egt un erg maar ook mooi verhaal..
  romantisch..–> sterven voor de liefde(L)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: