Uncategorized

THEMAWEEK – Berlijn

Volgende week maandag, 9 november, is het precies 20 jaar geleden de Berlijnse muur viel. Na 28 jaar dienst te hebben gedaan als scheiding tussen oost en west Berlijn, kwam er een einde aan het tijdperk. In aanloop naar deze dag zal dit blog dat normaal gesproken Parijs georiënteerd is, een week lang in het teken staan van de Duitse hoofdstad Berlijn.

De Berlijnse muur, scheiding tussen oost en west, tussen communisme en kapitalisme, tussen warschaupact en navo, maar toch vooral het symbool voor de koude oorlog. De muur werd opgericht op vanaf 13 augustus 1961 om de grote emigratie van Oost-Duitsers naar West-Duitsland te voorkomen.  In het begin bestond de afscheiding nog gewoon uit hekken van prikkeldraad, maar vanaf 1965 werd dit vervangen voor een betonnen muur.

Volgens schattingen zijn er 200 mensen omgekomen die ondanks de muur toch de grens probeerden te passeren. De muur bestond namelijk eigenlijk ook twee muren waartussen zich een open vlakte bevond. Op dit niemandsland hadden bewakers vrij spel om overstekers neer te schieten vanuit de wachttorens. Ondanks al deze maatregelen zijn er toch zijn 5000 mensen in geslaagd over te steken.

 

Toen op 9 november 1989 de muur viel, was ik twee jaar oud. Ik kan dus niet zeggen dat ik deze historische gebeurtenis zeer actief heb meegemaakt. Maar de val van de muur, de latere eenwording van Duitsland en het definitieve einde van het ijzeren gordijn hebben zoveel invloed op de recente geschiedenis gehad, dat de gebeurtenis ook voor mij bijzonder is.

Bij mijn bezoek aan de stad Berlijn was ik zeer onder indruk. Het is een dynamische stad die nog altijd volop in ontwikkeling is. Maar wat mij het meest overdonderde was het gevoel door de geschiedenis van 20e eeuw te lopen. Waar veel steden veel meer leunen op oudere geschiedenis, begint Berlijn eigenlijk pas rond 1900. De gebeurtenissen van daarna zitten zo diep in de stad verankerd, dat iedere straathoek een verhaal bij zich draagt.


potsdamer platz in 1975

Het is de stilte bij het Holocaust Denkmal, het blauwe licht in de Gedächtniskirche, de gadgets op het Potsdamer platz, het uitzicht vanaf de Fernsehturm, de stropdassen bij de Reichtag en ijsbeer Knut in de Tiergarten. Berlijn is een stad met talloze gezichten. Maar waar je ook komt overal voel je de geschiedenis die in de stad verweven zit.

Daarom staat mijn blog een week lang in het teken van deze prachtige stad. Aan de hand van geschiedenis, muziek, film en nog veel meer kijk ik de komende week naar de stad van de beer. Om uiteindelijk op 9 november samen met de Duitsers de val van de muur te herdenken.

8 reacties op “THEMAWEEK – Berlijn

 1. A C T U A L I T Y

  Dass Leben der anderen gezien.. Oost Duitsland..
  Tjonge Tjonge .. goed dat dat Vorbei ist..
  Verder kende ik een oude Dame die uit Ost Pruisschen kwam..
  Hier woonde, en veel vertelde hoe het daar aan toe ging, in
  Oost- Duitsland.. Tot aan vlak voor de Val van de Muur..
  Paranoia land,iederéén verradde iederéén..
  Maar dat wist je wel..
  Kom later bij je terug.. Het hel;e ontstaan weet ik nog steeds goed
  te herinneren…De eerste steen die gelegd werd– leuke spraakverwarring is dit.
  De soldaat die over het Prikkeldraad sprong. Kennedy ..Alles weiss ich noch
  Bon Soir..

 2. Heel wat generaties hier. Actuality herinnert zich ook de opbouw. Ik alleen de val. Met verwijzing naar het blog van Smokey over Casal waarbij ik moest denken aan Rostropovich die op de brokstukken van de Muur zat te spelen. Ontroerend moment.
  Groet,

 3. Zelfstandig journalist

  Berlijn is zeker een dynamische stad. De val van de Muur heb ik bewust op tv meegemaakt. Een paar maanden ervoor ben ik nog door Checkpoint Charlie gereden. Afgelopen september was ik er opnieuw. Er is veel veranderd in 20 jaar tijd in Berlijn. Ben benieuwd welke insteek je overige blogs zullen hebben.

 4. Lekker jong ben je Jeroen. Ik heb de Val bewust meegemaakt en de invloed is er nog steeds.
  De VK had afgelopen zaterdag veel interviews met betrokkenen.
  Ik ben benieuwd naar je blogs.

 5. Je artikel roept mooie herinneringen op. Vrijdagavond 9 november 1989 zag ik met verbazing hoe de muur viel. De volgende dag stond ik in Berlijn zelf op de muur in te hakken. Onvergetelijk.

 6. Leuk! Ben ook benieuwd naar de komende blogs. Deze blog brengt in ieder geval weer mooie herinneringen naar boven aan die prachtige stad en het bezoek er aan.

 7. Onder de indruk van jouw blog en zo meer. `k Was enkele jaren geleden daar in Berlijn en moet er nog steeds soms aan denken. Vooral de openluchtexpositie vond ik huiveringwekkend.
  De film "Das Leben der Anderen", waar Acutality aan refereert, heb ik al diverse malen op het blog "aangeprezen". Kwam niet over…. Een film die diepe indruk op mij heeft gemaakt. De beste film die ik ooit zag en tweemaal heb gezien. Hoe de beste vrienden en buren vijand kunnen worden, doordat ze zich laten inpalmen, ompraten. Horror! Ik heb sindsdien nog sterker besloten om niets meer klakkeloos aan te nemen. Denk zelf na etc.
  Zulke situaties kunnen immers terugkeren?
  Wat Pierra schrijft over Rostropovitch die bij de brokstukken van de muur zat te spelen, wist ik nog niet. Dank Pierra.
  Ik had al een blog en foto`s van "damals" in een blog op de 9e van de 11e staan, maar ben blij dat jij dit blog maakte Jeroen! Dank!

 8. Jeroen de Baaij

  Leuk om te lezen dat iedereen zijn eigen associaties heeft bij de val van de muur. Ik hoop er nog vele te horen onder de andere blogs deze week. Bedankt voor al jullie reacties!
  Smokey, goed om te horen dat jij er ook aandacht aan gaat besteden deze week. Laten we er met zijn allen op het blog een thema van maken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: