Uncategorized

Cluedo komt tot leven!

‘Het was Rosa Roodhart, in de balzaal, met de Engelse sleutel!’
Op regenachtige zondagen was er niets leuker dan met mijn zusjes en ouders een gezelschapsspel te spelen. Een van de spellen die tot mijn favorieten behoorde, was altijd Cluedo. Ik vond het heerlijk om voor een uurtje zelf in de huid van de detective te kruipen en op zoek te gaan naar de dader, de plaats en het moordwapen.

 

Toen ik jaren geleden dan ook de film in de schappen zag liggen die werd gemaakt naar aanleiding van dit bordspel, ben ik meteen tot aanschaf overgegaan. De film, genaamd Clue, uit 1985 speelt zich af in een donker afgelegen huis waar een groep mensen bij elkar is gekomen die elkaar niet kent. Allen zijn ze op mysterieuze wijze uitgenodigd door een zekere Meneer Boddy.

U raadt het al, deze meneer Boddy wordt vermoord en de vraag is: Wie heeft het gedaan? Tot zoverre is het net het bordspel. De spelleider in dit geheel is in de film de butler die luistert naar de naam Wadsworth en wordt gespeeld door Tim Curry. Curry, toch al een ondergewaardeerd acteur, speelt hier een van zijn beste rollen.

 

De rest van de cast bestaat uit onder meer Madeline Kahn, Michael McKean, Christopher Lloyd, Lesley Ann Warren, Martin Mull en Eileen Brennan. Alle bekende personages uit het bordspel komen tot leven. Figuren die tot nu toe alleen maar namen waren, krijgen hierdoor opeens een echte persoonlijkheid.

 

De film laat het bordspel vervolgens een beetje los, want er worden nog meer moorden gepleegd. Hierdoor wordt de spanning verhoogd, want de personen zijn hun leven niet meer zeker. Een van hen is de moordenaar, maar niemand weet wie. Toch is de film vooral een komedie, of liever gezegd een klucht. Een klucht op Hollywood niveau.

 

Hilarische dialogen worden afgewisseld met onwaarschijnlijke gebeurtenissen en gekke situaties. Je moet de film dan ook vooral niet geen kijken met het idee dat je zelf de moorden wil oplossen. Je krijgt gewoonweg te weinig aanwijzingen om tot een oplossing te komen en het is de makers vooral te doen om de bizarre situaties die zo nu en dan volledig over de top zijn.

 

Uiteindelijk mondt het uit in een spetterende finale waarin de butler het mysterie oplost en vertelt wie de moorden heeft gepleegd. Op dit punt komt de film weer terug bij het bordspel. Er is namelijk niet één oplossing, maar er worden maar liefst drie verschillende eindes gepresenteerd! Op de DVD kan je kiezen of je een random einde laat kiezen of dat je ze alle drie krijgt te zien.

 

Het laatste nieuws is dat er binnenkort een nieuwe adaptatie van Cluedo wordt gemaakt. Deze keer neemt Pirates of the Caribbean regisseur Gore Verbinski de regie op zich. Totdat het zover is kunt u zich nog vermaken met de geweldige film uit 1985 of natuurlijk gewoon het het bordspel uit de kast halen!

 

Tegenwoordig is de film online te bekijken via YouTube.


5 reacties op “Cluedo komt tot leven!

 1. Joke Mizée

  Clue is een van mijn favoriete films en ik ben gek op Tim Curry, een van de meest veelzijdige acteurs ooit. Hij was verder op z’n best in Legend, The Three Musketeers en The Rocky Horror Picture Show.
  Verbinsky neemt een zware taak op zich als hij het origineel wil doen verbleken.

 2. Zelfstandig journalist

  Remakes herbergen altijd het gevaar van overbodigheid in zich.

 3. Ja!
  Ik herinner me de film opeens weer goed, met die alternatieve eindes, en het geweldige spel van Tim Curry!
  Het was zeker genieten….vooral omdat we als kind óók het bordspel Cluedo graag speelden, net als jij Jeroen… 🙂
  Van harte aanbevolen!
  Groet, Bart

 4. Ja!
  Ik herinner me de film opeens weer goed, met die alternatieve eindes, en het geweldige spel van Tim Curry!
  Het was zeker genieten….vooral omdat we als kind óók het bordspel Cluedo graag speelden, net als jij Jeroen… 🙂
  Van harte aanbevolen!
  Groet, Bart

 5. Jeroen de Baaij

  Ik ben blij dat er nog meer mensen zijn die goede herinneringen bewaren aan deze film. Het is echt een heerlijk komedie voor op een regenachtige zondagmiddag als vandaag 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: