Uncategorized

Geef Jan Peter Balkenende de welverdiende steun!

Hij gaat wel. Hij gaat niet. Hij gaat wel. Hij gaat niet. Het is alsof de tweede kamer de blaadjes stuk voor stuk van de bloem aftrekt. Verliefd als de politici zijn op Jan Peter Balkenende, volgt oproep na oproep om Den Haag niet voor Europa te verruilen.

 

In 2005 stemde 62% van de Nederlanders tegen de Europese grondwet. Een veel gehoorde reden was de angst dat Europa teveel macht zou krijgen. De burger wil liever op nationaal of regionaal niveau over zaken beslissen omdat de eigen belangen dan beter verdedigd kunnen worden.

 

Nu zijn we vier jaar verder en is de vervanger van de grondwet, het verdrag van Lissabon, bijna geratificeerd. Het nieuwe document moet de unie ook met 27 leden werkbaar houden en staat bovendien de instelling van een Europese president voor. Deze president wordt de voorzitter van de Europese raad en daarmee de hoogste functionaris binnen de unie.

 

Jan Peter Balkenende mag dan officieel geen kandidaat zijn voor deze functie, maar iedereen weet dat hij een redelijke kans maakt om de eerste Europese president te worden. Buiten de geweldige PR die dit voor Nederland zou betekenen, is het politiek gezien ook een geweldige mogelijkheid om de belangen van het land te verdedigen. Precies datgene wat door de Nee-stemmers zou gewenst was.

 

 

Het is dan ook een schande hoe politiek Den Haag reageert op deze mogelijkheid om Nederland in de kijker te zetten. Met veel geneuzel in de trant van ‘hij kan niet weg tijdens deze economische crisis’ en ‘hij laat het land in de steek’, wordt door zowel de coalitie als de oppositie opgeroepen om Balkenende voor Nederland te behouden.

 

Wat een onzin! Juist door in Europa op het hoogst denkbare niveau onze nationale belangen te verdedigen, helpt Balkenende Nederland. Er is dan ook geen spraak van het land in de steek laten, het is slechts het vechten op een ander front. De regering heeft daarmee een verlengstuk van hun gedachtegoed op Europees niveau. De coalitiepartijen zouden zijn kandidatuur dan ook moeten steunen.

 

Maar hetzelfde geldt voor de oppositie. Het is in ons nationale belang dat ons land sterk vertegenwoordigd wordt in Europa en Balkenende is de enige Nederlandse kanshebber op de functie. Ze zitten in Europa nou eenmaal niet op Jan Pronk of Frank de Grave te wachten. De oppositie zou het Haagse gekibbel dus opzij moeten zetten en voor een keer aan het landsbelang moeten denken.

 

De oproep voor nieuwe landelijke verkiezingen bij een vertrek van Balkenende zijn dan ook nergens op gebaseerd. Het beleid van het kabinet verandert immers niet door het vertrek van Balkenende. Ministers kunnen gewoon tussentijds vervangen worden en de Balkenende is in  principe gewoon minister van Algemene zaken.

 

Er is ook geen sprake van kiezers bedrog. In Nederland kiezen we nou eenmaal niet voor een minister president. Het is aan de coalitiepartijen om te bepalen wie de functie krijgt. De PvdA, Christenunie en het CDA zullen dan ook samen moeten uitmaken wie Balkenende op gaat volgen. CDA zal Verhagen willen, maar waarom schuift Bos of Rouvoet niet een plaatsje door?

 

In plaats van een goede kandidaat voor de functie te steunen,  verliest Den Haag zich in politiek gekonkel waarbij het belang voor Nederland ondergeschikt raakt aan individuele partijbelangen. De Nederlandse politiek moet zich schamen voor dit gezeur en eens beginnen het land echt vooruit te helpen.

14 reacties op “Geef Jan Peter Balkenende de welverdiende steun!

 1. Kromme Reintje

  Balkenende maakt geen kans.
  Hij figureert momenteel als aas zodat de karpers geduldig verder kunnen werken aan hun strategie.
  De meest waarschijnlijke definitieve kandidaat is de hofnar van Liechtenstein.

 2. EU?
  er is geen verdrag voor ons, omdat wij TEGEN stemde, Lisabon verdrag is een leugen, het is gewoon de EU grondwet, Balkenende is gewoon een verrader van het volk, opdonderen met hem.

 3. Momenteel worden we met met "als- dan-vragen worden niet beantwoord" met een klutje in het riet gestuurd. Dingen gaan zoals ze gaan en kennelijk moet alles tot het moment suprême gekein dan wel in het ongewisse blijven. Blijft niets over dan: we zien het wel…
  Jouw visie kan ik trouwens best delen.

 4. Heel verhelderend.

 5. P.H.M..van de Kletersteeg

  Sinds bakelende, die ik een politiek crimineel noem- is het land alleen maar achteruit gegaan.
  De man is een vijand van de bevolking.
  Weg ermee; liever vandaag dan morgen

 6. Henk Daalder

  Goede zaak om hem weg te promoveren
  Niet voor de EU, maar om hem hier kwijt te zijn.

 7. Zelfstandig journalist

  Ik ben eerlijk gezegd nooit een fan geweest van Jan-Peter en vraag me af of hij niet te licht is voor deze post. Een land klein land als Nederland besturen is wel iets anders dan de president zijn van honderden miljoenen Europeanen, ook al zal er veel symboliek in die functie schuilen.
  Wouter Bos als premier lijkt me voor de PvdA niet zo slecht. Kan men zich eindelijk eens positief gaan profileren.

 8. Het is een goede zaak dat hij vertrekt. Alleen jammer dat we hem niet helemaal kwijtraken als hij daar in Brussel gaat zitten.

 9. Jeroen de Baaij

  Verrassend dat deze bijdrage zoveel tegenstanders van Balkenende trekt. Mijn politieke voorkeur ligt ook bepaald niet bij het CDA en Balkenende en ik ben van mening dat hij als leider tekort heeft geschoten in eerdere kabinetten, maar toch denk ik dat het voor Nederland goed zou zijn als hij de functie krijgt.
  Ik snap dat er veel symboliek in de functie zit en dat zijn macht beperkt zal zijn, toch zal hij allicht meer macht hebben als voorzitter van de Europese raad dan als deelnemer.
  Verder wil ik afstand nemen van het idee dat Nederland een klein land zou zijn, van de 27 landen in de Europese Unie staat Nederland qua inwonersaantal op een 8e plaats. Bovendien wordt Balkenende natuurlijk niet de directe president van de honderden miljoenen Europeanen.

 10. Aanbevolen bespiegeling

 11. cor verhoef

  Iemand die in het bestaan van een opperwezen gelooft is niet geschikt voor deze baan, hoe ceremonieel deze post ook mag zijn.
  Iemand die duizenden jonge mensen in een heilloze oorlog stort (Afghanistan) is niet geschikt voor deze baan hoe ceremo…
  Iemand die in tijdens een reisje door Indonesie roept dat homo’s inderdaad niet helemaal bij hun volle verstand zijn is niet geschikt voor deze…
  Iemand die aan de basis staat van het afbreken van het sociale vangnet en voedselbanken heeft doen ontstaan tijdens zijn bewind is niet…
  Ik kan zo nog UUUUren doorgaan

 12. Aad Verbaast

  Van mij mag hij gaan Hij kan daar minder kwaad aanrichten dan hier..

 13. An van den burg

  Kunnen we hem niet met een raket naar de maan schieten, want in Brussel krijgt deze knijpert nòg meer macht!!

 14. An van den burg

  Kunnen we hem niet met een raket naar de maan schieten, want in Brussel krijgt deze knijpert nòg meer macht!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: