Uncategorized

Zie de maan schijnt door de bomen

Je ziet het licht pas als het donker is. Nu afgelopen weekend de wintertijd is ingegaan, is het grote spel van licht en donker weer begonnen.

 

Ik besefte het me toen ik afgelopen week de metro uitkwam op het Place d’Etoile. Ik had een lange dag in de collegebanken gezeten en was duf geworden van het luisteren. Om even bij te komen, had ik besloten het laatste stuk van de route naar huis te lopen. De schemering was ingevallen en er stond een briesje. Maar mijn hoge kraag beschermde me tegen de kou.

 

Om de stinkende uitlaatgassen te ontwijken, sloeg ik een smalle zijweg in. Opeens was daar de maan, die aan het uiteinde van de straat aan de hemel stond. Het was alsof het hemellichaam mijn weg markeerde. Het deed me denken aan de ster boven Bethlehem, die de koningen leidde. Vol vertrouwen liep ik verder de straat in.

 

Over de weg verspreid lagen bladeren op de grond, die alleen in het licht van een lantarenpaal hun goudbruine kleur toonden. Ik bleef staan onder de boom die het blad verspreidde en keek naar de lucht. De maan was groeiende, maar er zou nog zeker een week overheen gaan voordat de maan zich in volle glorie zou tonen.

 


caspar david friedrich, zwei männer in betrachtung des mondes, 1819.

 

Onder de halfkale takken van de boom, moest ik denken aan een schilderij van Caspar David Friedrich. Op het doek staan twee mannen naar de maan te kijken. De ene heeft zijn hand amicaal op de schouder van de ander gelegd. Maar de andere lijkt er niet van gediend. Zijn stijve houding laat zien dat hij liever op zijn wandelstok leunt dan op zijn vriend.

 

Ik vraag me af wat de mannen bespreken. Ik heb het gevoel dat ik ze als toeschouwer betrap. Alsof de mannen een afgelegen plek hebben opgezocht om niet door derden gezien en gestoord te worden.  Toch wil je als toeschouwer naar het doek blijven kijken, nieuwsgierig als ik ben naar het geheim van de mannen.

 

Nog altijd sta ik te kijken naar de maan, als er een man langsloopt in een donkere jas. Schattend kijkt hij me aan. Als hij langsloopt, volgt hij mijn blik even naar de maan. Maar hij ziet niks bijzonders en versnelt zijn pas weer. Nu ben ik het die me betrapt voel. Ik besluit weer verder te lopen.

 

Op het uiteinde van de straat, sla ik de hoek om. Talloze lampen schijnen mij tegemoet. Het zwakke schijnsel van de maan is verdwenen. Verloren geraakt in de kerstverlichting die Parijs vanaf deze week door de wintermaanden trekt.

9 reacties op “Zie de maan schijnt door de bomen

 1. Wat een mooie mijmeringen heb je tijdens zo’n wandeling door een zijstraatje van Parijs over de maan, terwijl je uit de metro stapte op de Place d’Etoile, Jeroen!
  Met plezier gelezen…..
  Lief groetje van hier.

 2. kuifje simon

  Een prachtige van Friedrich !!!

 3. Heel beeldend en sfeervol geschreven.
  En die mannnen kijken naar beneden, er valt iets te zien….

 4. Jeroen, nu je de maan en de mannen op het schilderij op die manier in het licht hebt gezet, wordt het des te interessanter om te weten wat er daar ietwat samenzweerderig wordt besproken.
  Das betrachten des Mondes daarvoor hoef je niet helemaal naar het open veld te lopen.
  Misschien wachten ze tot er een weerwolf komt opdagen of de "witte wieven"? Het worst steeds mysterieuzer…
  Mooi beschreven met een opening voor des lezers eigen fanstasie.

 5. ing. St Hawk

  Wat doet een schilderij met de toeschouwer ? Je geeft heel goed weer hoe dat proces in zijn werk gaat, als kijker en als bekekene. Moussorgski componeerde zijn Schilderijententoonstelling waarbij hij in de tussenliggende "promenades" illustreerde wat het voorafgaande schilderij bij de toeschouwer teweeg had gebracht. Plaatjes kijken kan iedereen, de manier waarop jij schilderijen "ondergaat" is om jaloers op te worden.

 6. antoinette duijsters

  Weer heel mooi beschreven.

 7. Jeroen misschien is een van die mannen een filosoof. Zo als ze bij elkaar staan, de hand op de schouder er is zeker iets wijs of emotioneels besproken.
  Wandelen door Parijs was een avn mijn favorieten. Soms tot 6 uur in de ochtend.
  Zou een mooie sieren kunnen worden.
  Aanbevolen Groet Roberrt

 8. Zelfstandig journalist

  Ze zien er uit als heren van stand. Ik was vorig jaar december in Parijs en wandelde toen langs La Fayette en Hausmann. Twee mega warenhuizen die hun vele vensters ieder jaar versieren met de meest wonderlijke kerstversiering. Neem aan dat jij het ook wel eens hebt bewonderd.

 9. Jeroen de Baaij

  Mijn dank is zoals altijd groot voor de leuke reacties!
  Ik vind het leuk om te zien hoe ieder zijn eigen interpretatie geeft van het schilderij, nadat ik de mijne had gegeven in de tekst. Zo had ik nog niet gedacht aan de mogelijke aanwezigheid van een Weerwolf! 😉
  Leuk ook de link die wordt gelegd met Mussorgski, ik vind die muziek prachtig.
  Het idee van de filosoof maakt alleen maar meer nieuwsgierig naar het gesprek dat er gevoerd wordt.
  Wandelen door Parijs is inderdaad heerlijk, Parijsenaars maken hier ook een echte bezigheid van. ‘Wat ga jij doen zondag? Ik ga wandelen.’ En ik doe er graag aan mee! De warenhuizen zijn me uiteraard bekend, vooral in de kerstperiode zijn de etalages prachtig, dus ik zal er binnenkort weer eens een kijkje gaan nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: