Uncategorized

De Eeuwige Calimeroreactie van de Homo's

Coachinggoeroe Emile Ratelband heeft de afgelopen weken voor opschudding gezorgd met negatieve uitspraken over homo’s in het Belgische roddelblad ‘Dag Allemaal’. Hij suggereerde in het interview dat homoseksualiteit een ziekte is, die te genezen zou zijn. Er werd furieus op gereageerd in talloze media en vrijdag deed Amsterdams gemeenteraadslid Michiel Mulder zelfs aangifte tegen Ratelband.

 

Emile Ratelband verklaarde vrijdag bij Pauw en Witteman niet goed geciteerd te zijn. De positivo zou slechts gezegd hebben dat homo’s abnormaal zijn omdat ze verschillen van de meerderheid. Hij ontkent echter dat homo’s daarom minder zijn. Het is een verklaring die toch te denken geeft. Wat heeft hij dan eigenlijk willen zeggen? Dat homo’s in de minderheid zijn?

Toch heb ik me de afgelopen week niet geërgerd aan de verwerpelijke uitspraken van Ratelband, maar vooral aan de reacties in de media. Calimero wordt voor de zoveelste keer uit de kast gehaald. De kleine homoseksuele gemeenschap die zich verzet tegen de discriminatie van de grote boze wereld. Meteen schieten ze met zijn allen in de verdediging.

 

Veel interessanter zou het zijn om op een constructievere manier te kijken naar de uitspraken van Emile Ratelband. Naast de discriminerende opmerkingen kaart hij namelijk wel aan dat homoseksuelen de neiging hebben zich af te zonderen van de maatschappij. De emancipatie van homo’s lijkt te stagneren de afgelopen jaren en dan is zielig in een hoekje gaan zitten niet de juiste oplossing.

 

Het wordt tijd dat de Nederlandse homogemeenschap eens naar zichzelf gaat kijken en naar de wijze waarop deze zich opstelt. De tweedeling die dreigt te ontstaan tussen homo’s en hetero’s in de maatschappij wordt namelijk net zo zeer veroorzaakt door de homogemeenschap zelf.

De wijze waarop de homoseksuelen zich terugtrekken in eigen cafés, clubs en sportverenigingen is bepaald niet bevorderlijk voor het probleem. Jaarlijks dieptepunt daarbij is de Amsterdamse Gay Pride waar onder het mom van emancipatiebevordering, homo’s en hetero’s van elkaar worden gescheiden door het water van de grachten. Om nog maar niet te spreken over de beeldvorming die volgt uit deze genante vertoning.

 

Ik ben een mens, zoon, broer, vriend, student, schrijver, wetenschapper en pas veel later een keer homoseksueel. Waarom zou ik me juist op dit kleine stukje van mijn persoonlijkheid profileren? De Nederlandse homo’s en lesbiennes zouden zich hetzelfde moeten afvragen.

 

De oplossing voor de homodiscriminatie is niet te vinden in een rechtszaak tegen de uitspraken van Emile Ratelbrand of een dagenlange verontwaardiging in de landelijke media. Homoseksuelen zullen is een goed moeten kijken naar hun eigen gedrag en hun eigen uitingen. Een verdere tweedeling in de samenleving kan alleen worden voorkomen als zij zich anders gaan opstellen.

28 reacties op “De Eeuwige Calimeroreactie van de Homo's

 1. Wat een goed stuk!

 2. Sta helemaal achter hetgeen je schrijft. Ik heb er iets van gezien op tv en kreeg niet de indruk dat Ratelband anti-homoseksuelen is. Hij gaf zelf te kennen dat zijn beste vrienden homo`s zijn. Ik had de indruk dat het hem meer om het opvallende gedrag bij bijvoorbeeld de Gayprides ging en de afzondering in speciale bars. Maar deze groep verklede mensen vind ik niet representatief. Zij geven een verkeerd beeld/ imago. Heb eerder het vermoeden dat men elkaar in de uitzending niet begreep doordat er slecht geluisterd werd, of misschien wel omdat men elkaar niet wilde begrijpen. Emile Ratelband staat bekend om zijn ongenuanceerde uitspraken. Misschien draagt deze opschudding/ c.q. rechtszaak bij tot nivellering. Goed isw als die rechtszaak er toch komt, dan kan er een eventuele aap uit de mouw komen of blijken dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij werd opgediend.
  De tweedeling zal dan ook illusionair blijken.

 3. Goed neergezet.
  Het is natuurlijk beter om gewoon homo te zijn, zonder al die nadruk. Iedere hetero heeft wel vrienden die homo zijn, dus is het niet nodig om een parallele maatschappij te creeeren.
  Groet,

 4. Joke Mizée

  Denk toch dat er onder die calimero’s weinig deelnemers aan de Gay Parade zullen zitten. Ook heb je best kans dat de meeste verontwaardigden hetero zijn, zo gaat dat vaak met verontwaardiging.

 5. Nou de meeste toeschouwers bij de Canalparade zijn hetero’s hoor. In het roze gekleed vaak, ook hun kinderen. Van een scheiding tussen homo en hetero is in de verste verte geen sprake. Het is waarschijnlijk niet je eigen foto die bij je blog staat anders had je dit niet geschreven.

 6. ZichvanVerre

  Is dat nou wel zo, dat homo’s zich afzonderen? Ik ontmoet ze genoeg in de kroeg, op werk, op straat, etc. En dat ze ook graag naar een eigen bar gaan, ja nogal wiedes toch? Jij kan toch in een gewone kroeg niet lekker aan je vriend zitten en bekken, kortom: jezelf zijn, terwijl hetero’ s dat wel kunnen?
  Ja, die gayparade, daar hebben heel veel mensen, homo en hetero, het intussen wel mee gehad.

 7. cor verhoef

  Ik ben het met ZichvanVerre eens. Dat homo’s homocafe’s bezoeken is net zo logisch als een hardrocker die naar graag naar zijn stek gaat waar ze Metallica draaien in plaats van een koffieconcert in de plaatselijke schouwburg. Het ‘birds of a feather…’ principe.
  groet,
  cor

 8. Goed stuk,
  Ik heb de discussie gevolgd bij P en W, en wat er geprobeert werd was om Ratelband te ontlokken dat donkere mensen ook een minderheid zijn in nederland en daardoor volgens hem dus ook een afwijking hebben, of zijn…
  Nou is dat laatste volgens mij waar het Ratelband over gaat, ze zijn een afwijking t.o.v. "het normale"..
  Ze "hebben" geen afwijking…. in de eerste stelling.
  Maar hij geeft later wel weer aan dat het aangeleerd zou zijn, en genezing mogelijk… gezezing is alleen nodig of wenselijk als je ziek bent of last hebt van die afwijkijking. Ze hebben een afwijking dus…
  Door de warrige vraagstelling en de zucht om Ratelband te pakken op discriminatie, werd alleen duidelijk dat zijn manier van praten over homosexualiteit stigmatiserend is en als disciminatie ervaren kan worden…
  Ik geloof nooit dat Michiel Mulder een zaak heeft…
  Ik weet wat het kost om een zaak te voeren, en ik hoop niet dat hij dit gaat doen van gemeenschapsgeld…
  Al vrij jong heb ik ervaren dat er homo’s zijn die thuis een boek lezen en de krant lezen, en homo’s die in een discotheek in een jurk op hoge hakken, zo nichterig mogelijk een vrouw proberen te zijn.
  Het enige waar ik dan respect voor op kan brengen is het feit dat ze vrouwenschoenen vinden in maat 44.
  Maar je kan zeggen wat je wil, in die discotheek, deze was in Den Haag, werd wel aan het eind van de avond weer omgekleed , anders werden ze op straat opgeknapt door homofobe waakzame medeburgers die gevoed door onbegrip en dronkenschap dit homovarkentje wel even zouden wassen…
  Dit gebeurde 25 jaar geleden…
  In zoverre de opmerking van ratelband "vroeger waren het er maar 4 en nu 14.000".. vroeger kwamen "ze"
  minder snel naar buiten… De hele homoscene is uit de kast gekomen ondertussen…
  Cor en Zichvanverre hebben gelijk, hun eigen "ding" in hun eigen cafe, een ontmoetingsplek, waar je iets duidelijker kan zien dat het geen hetero is die je een drankje aanbied, om vervolgens afgerost te worden als je het pand verlaat..
  Volgend jaar een kunstenaarsparade, schrijversparade, politiciparade, etc etc…
  allemaal afwijkingen die genezen moeten worden..
  aandacht voor Ratelband, dat is wat Ratelband wil…
  aanbevolen, Groeten

 9. Je kunt afgeven op "nichten" maar die zorgden wel voor de Stonewallriots (http://socialistalternative.org/literature/stonewall.html) het begin van Gay Power of homobevrijding. Ik ben niet dol op Paul de Leeuw, ook een zeer herkenbare "nicht", maar onder anderen dankzij hem kun je hier als homo wel rustig over straat lopen in Amsterdam. Jeroen de Baaij vind ik maar een nare nestbevuiler eerlijk gezegd.

 10. rene louman

  Stelling van de dag:
  "Als malloten iets mallotigs over homo’s zeggen is dat goed voor de verdere homo-emancipatie".
  Je begrijpt dat ik mij als homo door uitspraken van dergelijke figuren in het geheel niet geraakt voel.
  groetjes

 11. De vraag die in mijn hoofd speelt is wat er met de media aan de hand is.
  Dat ze ruimte geven aan mallotige uitspraken van Emile Ratelband, die er alleen maar weer zijn eigen bekendheid mee wil oppompen (die kennelijk teruggelopen was). En dat andere media dat dan gaan overnemen, zelfs tot in Pauw en Witteman, die zich daarmee werkelijk deklasseren. En zelfs niet in staat zijn de idiotie van zijn argumenten vlijmscherp aan te tonen.
  Wat een non issue! Maar ik ben toch wel mooi in Pauw en Witteman geweest, zal Michiel Mulder straks zeggen.

 12. Zelfstandig journalist

  Dag Allemaal is een flutblaadje. Vergelijkbaar met de Story, Privé etc. Als je als serieuze journalisten, wat Pauw en Witteman toch zijn, daar nu veel aandacht aan gaat besteden, dan zegt het toch ook wel iets over je journalistieke opvattiingen. En wie is Emile Ratelband nu eigenlijk?
  Ik ben hetero, heb verder niets bijzonders met homo’s. Op mijn werk loopt ook een openlijke homo rond. Je pikt hem er zo uit aan zijn gedrag, zou je het niet weten. Verder geen probleem. Hij is een grote gangmaker en opvallend genoeg zeer populair in de omgang bij de dames!

 13. Aad Verbaast

  Het enige dat je Ratelband (hij doet zijn naam eer aan) nog kunt nageven, is dat hij de tongen weer eens los maakt. Met zijn imer onzinnige praat, geblaat en geratel. De aandacht die het krijgt is slechts een signaal dat er nog veel te bereiken valt. En natuurlijk zijn alle betrokkenen er mede verantwoordelijk voor dat er uberhaupt nog een discussie plaats vindt en blijkbaar nodig is.

 14. In feite zegt JEROEN hetzelfde als GERRIT KOMRIJ. Teveel homo’s kiezen vanuit het verlangen geaccepteerd te worden voor de banale, nivellerende oppervlakkigheid van ‘het homo zijn’… De homo als centjes ophalende draaiorgelman…
  "Verborgen homo’s tellen niet mee. De zichtbare homo’s van nu en de rolmodellen voor argeloze jongeren, ze komen uit de wereld van Albert Verlinde en Paul de Leeuw en Jos Brink en Gordon en Gerard Joling e tutti quanti. Ik noem hun namen maar één keer, de sukkels kunnen er zelf niets aan doen. Hun namen zijn inwisselbaar en hun talenten vaak ook.
  Eén ding hebben ze, vrees ik, gemeen: dat ze zich in stilte, op een onbewaakt ogenblik, zelf af en toe verbeelden dat ze taboedoorbrekend zijn en de homorevolutie vertegenwoordigen. Arme revolutie.
  Dat ze boegbeelden zijn is zeker.
  Geen boegbeelden van emancipatie, maar boegbeelden van gezelligheid. Er zijn gradaties qua beeldvullende mieën, ik geef het toe. Maar het merendeel van het nationale nichtendom maakt van alles draaiorgelmuziek en presenteert ook de homoseksualiteit in z’n draaiorgelvariant…"http://www.coc.nl/dopage.pl?thema=any&pagina=algemeen&algemeen_id=373

 15. jezus wat schrijf jij goed.."Hij suggereerde in het interview dat homoseksualiteit een ziekte is, die te genezen zou zijn." —>" De positivo zou slechts gezegd hebben dat homo’s abnormaal zijn omdat ze verschillen van de meerderheid."
  is wel een kleine citatie fout..
  Dat laatste heb ik trouwens ook bij biologie geleerd, Homosexualiteit schijnt biologisch afwijkend gedrag te zijn. En dat leer je dan op school

 16. Jeroen de Baaij

  Kijk, discussie, daar ben ik blij mee.
  Laat ik voorop stellen dat ik me ervan bewust ben dat je alle homo’s niet over een kam kan scheren en dat er heel veel homo’s zijn die aan bovenstaand beeld niet voldoen. Ik heb er totaal geen problemen mee dat homo’s specifieke cafés bezoeken. Het enige probleem dat ik signaleer is dat de emancipatie van homo’s niet alleen een zaak is van de samenleving, maar ook van de homo’s zelf. Net zo zeer als wij als samenleving vragen aan immigranten om deel te nemen en te integreren. Hetzelfde probleem dreigt te ontstaan in een deel van de homoseksuele populatie. Het is niet erg als je regelmatig een homokroeg bezoekt, maar zorg nou dat je ook gewone kroegen blijft bezoeken. Zorg nou dat je actief aan de samenleving blijft deelnemen en je niet afsluit in je eigen homovriendengroep en in de homosportvereniging.
  Het is deze groep die het meest bijdraagd aan de beeldvorming van homoseksualiteit en het daardoor extra lastig maakt voor homoseksuelen die wel hun best te doen om gewoon mee te doen en geen punt te maken van hun homoseksualiteit.
  Verder wil ik nog wat dingen rechtzetten, want in de reacties zijn er wat mensen die met mijn woorden aan de haal gaan.
  "Als malloten iets mallotigs over homo’s zeggen is dat goed voor de verdere homo-emancipatie", dat heb ik dus niet gezegd. Ik vind de uitspraken van Ratelband verwerpelijk, hij had ze niet moeten doen.
  "Je kunt afgeven op "nichten" maar die zorgden wel voor de Stonewallriots (socialistalternative.org/liter…) het begin van Gay Power of homobevrijding." Ik geef niet af op voorvechters van homo emancipatie in het verleden, ik zeg alleen dat we nu een nieuwe stap moeten maken. Niet langer de eeuwige profilering ‘wij zijn anders, maar hebben dezelfde rechten’, maar nu we dezelfde re hten hebben eens gaan aantonen dat we in wezen helemaal niet anders zijn. De liefde is immers precies hetzelfde.

 17. Tjee, Eerwaarde Hiëronymus, ge hebt een bonte mengeling aan reageerders op uw voldongen glorieuze bijdrage…
  Neen, ik heb hier niet veel meer aan toe te voegen, ook al omdat de reactie van Wim Duzijn (het citaat van Gerrit K.) voldoende voor zichzelf spreekt.
  En Ratelslang, ach, laat hem vrolijk doorratelen…

 18. maar dat afzonderen wat homo’s doen met eigen clubjes ed., is dat niet gewoon het meest logische gevolg van het leven in een maatschappij waar je niet altijd geacepteerd wordt!?

 19. Hetgeen Sinjoor Ninou te berde brengt, is ook weer waar.
  Je kunt als homosexueel nog ‘zo gewoon’ zijn als maar kan, toch is er altijd wel een ‘club’, speciaal voor hen (die den Heerenliefde bedrijven), die meer trekt dan de ‘gewone club’, als een soort van afzondering van de rest. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest.
  Als u begrijpt wat ik bedoel, met uw welnemen.

 20. A C T U A L I T Y

  Jeroen Gemeente Rotterdam heeft je
  Blog gelezen..
  Want er komt in Rotterdam een
  Spéciale Reet-goeie Rampbtenaar
  voor H O M O ’s – Proho-ho-ho-moois
  zo’n bericht……
  Ben weg Groet van Uw Achter nicht..
  U sprak met

 21. Die Ratelband zijn we toch al lang hier voorbij, al deel ik zijn mening over exhibitionisme.
  Goed dat je aandacht blijft vragen voor homosexualiteit als variëteit van mens-zijn.
  In je opsomming van hoedanigheden zou na "mens" van mij "homo" mogen komen.

 22. aanbevolen groet Robert

 23. ZichvanVerre

  Jeroen, ja , dat punt van je begrijp ik ook wel.
  Ik moest trouwens net als Duzijn aan Komrij denken. Hij heeft het gehad met de de Leeuws, Gordons etc., en kijkt nostalgisch terug aan de tijd dat ze nog een geheim, exclusief genootschap vormden met ‘hogere’ homo’s als Oscar Wilde als inspirator. Tegelijk doet hij ontzettend zijn best om de schone kunst der poezie wél van zijn elitaire karakter te ontdoen, en dat zou ook wel eens nivellerend kunnen werken

 24. Maria Trepp

  Over de homokwestie ( lastig) wil ik hier niets kwijt alleen over de VERSCHRIKKELIJKE Ratelband.
  Hij heeft hier in Leiden een aantal jaren gelden eerstejaars in opdracht van de universiteit over het vuur laten lopen, en een tiental van die kindjes moesten in het ziekenhuis worden opgenomen.

 25. Afgezien van het generaliseren is kritiek geven op bevolkingsgroepen altijd abject.
  Als vervolgens de onderscheiden populatie gelabeld wordt met ziek, abnormaal of afwiijkend zijn , dan moeten de bedoelingen kwaadaardig zijn.
  Doorgaans wil men dan kwetsen om te kwetsen. Hoe een blogger daar nu een discussie mee denkt te kunnen starten is me een raadsel.
  Het is zinloos verbaal geweld, dat slechts 1 thema raakt waar wel een maatschappelijke discussie zinvol voor is en altijd al geweest is.
  Ik bedoel onaangepast gedrag, waar Milikowski ooit Lof der onaangepastheid voor geschreven heeft.
  Wat deze socioloog zegt over de verplichte aanpassing van de ‘onderlaag’ door de ‘bovenlaag’ van de samenleving is ook geldig voor het zich aan moeten passen van homo’s aan hetero’s. Niemand heeft de ‘juiste levenswijze’.
  Onmaatschappelijk werd het in de jaren vijftig genoemd zoals men in de zogenaamde achterbuurten leefde.
  Milikowski analyseert scherp dat die mensen die bewoners in volksbuurten in slechte omstandigheden gevangen houden zelf ontmaatschappelijk zijn.
  Onaangepastheid is altijd de bron geweest van maatschappelijke en culturele ontwikkeling, van emancipatie.
  Onmaatschappelijkheidsbestrijders zijn nog altijd aan de gang een intersubjectief sausje over hun eigen subjectieve normen te gieten.

 26. ZichvanVerre

  Voor een bioloog is homoseksualiteit abnormaal omdat hij weet dat het leven erop is gericht de soort in stand te houden. Hij noemt het dan ‘afwijkend.’ Vanuit zijn perceptie heeft hij gelijk. Dat betekent echter niet dat de term met dedain moet worden uitgesproken.

 27. De eerste die ik het woord homosexualiteit hoorde uitspreken was mijn lieve vader. Hij is nou al meer dan 40 jaar dood en ik was hooguit een jaar of tien. Het ging over duiven. Waarom een bepaald koppeltje geen nakomelingen kreeg. Er werd ood mijn vader een beetje lachend geopperd dat het misschien wel een homoseksuele duif was.
  Ja dat verlaagde de drempel voor mij natuurlijk. Toen ik daarna nog een paar keer de spieren van Charlton Heston zag in Ben Hur toen is in mijn sexualiteit het zaadje gezaaid:-)
  (spamwoord:ikuf)

 28. Kromme Reintje

  Jeroen stelt dat homo’s zich anders op moeten stellen om een verdere tweedeling te voorkomen.
  Wat had je gedacht? Tongzoenen in de kroeg of de billen optillen, allemaal zoals hetero’s dat doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: