Uncategorized

Dromen van Detectives!

In een lange jas van mijn vader met een zwarte hoed op mijn hoofd en vergrootglas in mijn hand, heb ik misdaad na misdaad opgelost. Een vriendje lag op de grond, hij was vermoord! Maar ik vond de aanwijzingen en ging op jacht naar de moordenaar, gespeeld door een ander vriendje. Als kind vond ik het heerlijk om te doen alsof ik een detective was.

 

Ik kreeg dit gevoel uit mijn jeugd even terug, toen ik de film Sherlock Jr. zat te kijken die bedacht werd door Buston Keaton. We hebben het over de jaren 20 van de vorige eeuw toen films nog zwart-wit waren en het enige geluid dat je hoorde live gespeelde piano muziek was. Iedereen kent Charlie Chaplin en Laurel and Hardy, maar de derde grote naam van de stomme film, Buster Keaton, wordt in Nederland vaak vergeten.

Het verhaal draait om een bioscoopmedewerker (Keaton) die verliefd is op een jonge dame. Als hij bij haar langs gaat, wordt hij onterecht beschuldigd van het stelen van een horloge. Hij wordt het huis uitgezet en teleurgesteld droomt hij op zijn werk van Sherlock Holmes die de diefstal wel zou oplossen.

 

Door de openingsscène zit je eigenlijk meteen helemaal in de film. Hierin zie je de bioscoopmedewerker de zaal schoonmaken en drie briefjes van een dollar vinden. Hij bedenkt zich dat hij hiervan een cadeautje voor zijn meisje kan kopen. Maar al snel komen twee mensen terug omdat ze een dollar zijn verloren. Keaton is zo eerlijk om ze terug te geven.

 

Als er vervolgens nog een derde man komt, lijkt hij ook zijn laatste dollar nog kwijt te raken. Hij wil hem al afgeven, maar de man slaat hem af. Als de man vervolgens zelf tussen het vuil gaat zoeken, vindt hij terug wat hij zocht. Een hele portemonnee vol met geld! Daar had Keaton wel stapels cadeaus voor kunnen kopen!

De film staat bol van dit soort ‘kleine’ komische momenten van de bioscoopmedewerker zelf, maar ook van grotere bizarre situaties die Sherlock Holmes (ook gespeeld door Keaton) meemaakt. Vooral dit tweede maakte de film echt bijzonder. De wijze waarop Keaton humor aan verbazingwekkende stunts koppelt, is namelijk geweldig.

 

Je moet je wel bedenken dat de technische mogelijkheden in die tijd gering waren en dat Keaton als zijn stunts zelf deed.  Een paar jaar na het maken van de film bleek Keaton dan ook nekletsel aan deze film te hebben overgehouden.

 

Wie de film nu bekijkt, moet concluderen dat de film gedateerd is. Maar dat is inherent aan het bekijken van de stomme films uit die tijd. Sommige grappen die toen vernieuwend waren zijn nu tot in den treuren nagedaan. Toch blijft er een sterke film overeind die speelt met thema’s als werkelijkheid en illusie. Een film waarin alle avonturen worden beleefd, waar ik als kind van droomde.


De film is tegenwoordig volledig gratis online te bekijken via Google Video.

8 reacties op “Dromen van Detectives!

 1. Ah, Eerwaarde Hiëronymus, opnieuw moord en doodslag…
  Keaton was goed en mooi. Hij lachte of glimlachte nooit in de film. Dat was zijn kracht maar tevens vond het publiek dat niet zo leuk…

 2. Vond Keaton altijd al geweldig. Er zijn ook films van hem met verschrikkelijke achtervolgingscenes. Fijn om de link hier te hebben.
  Groet,

 3. Alvast een aanbeveling. Kom morgen terug. `k Ga slapen. Ben zo moe….
  Bonne nuit.

 4. Zelfstandig journalist

  Is Buster Keaton ook in de VS ondertussen misschien al vergeten?

 5. Jeroen, mooi die filmpjes! Ik heb zojuist een paar stukjes bekeken en was zowaar je blog vergeten.
  Leuk hoe in die tijd (1924) films werden gemaakt, met het accent op de mimiek. En de boodschap: ter leringhe ende vermaeck.
  Ik heb de link bij m`n favo`s gezet en ga beslist nog eens kijken. Bedankt.
  Je binnenkomer met de lange jas en de hoed deed mij aan vroeger denken, toen mijn negenjarige broertje in zo`n outfit de "dode"hamster wilde begraven. Onze moeder stak daar een stokje voor en heeft hamster, die in een sigarenkistje lag, even op de schoorsteenmantel boven de kachel gehouden. Het diertje werd wakker…M`n vader was `n echte fan van Buster Keaton, met name door diens "uitgestreken" gezicht:))

 6. Buster Keaton is inderdaad een van de groten van de stille film, door sommigen zelfs nog hoger ingeschaald dan Charlie Chaplin. Ik heb zelf ‘The General’ (1927) van Keaton gezien, wat ik een fantastische, stille film vond! Prachtige stunts (zelf uitgevoerd uiteraard) en choreografisch perfect uitgevoerd met ook mooie humor. The General wordt beschouwd als zijn meesterwerk, na die film is Keaton in de vergetelheid geraakt: hij raakte aan de drank en in de nieuwe talkies had men behoefte aan andere humor en actie (screwballcomedies en oorlogexplosies zoals in All is Quiet on the Western Front of gangsterfilms als Scarface). In de jaren 1950 maakte hij nog een succesvolle comeback en speelde hij een beroemde rol in Charlie Chaplin’s Limelight, waarin hij volgens sommigen Chaplin van het doek speelde.
  Iemand die in Amerika trouwens ook een grootheid was in de stille komedie maar in Nederland volkomen onbekend, was Harold Lloyd, die ook al zijn eigen stunts deed, Zijn bekendste film is Safety Last waarin hij op een gegeven moment aan een klok aan de gevel van een gebouw op tien hoog hangt. En hij hing er ook echt, en dat terwijl hij aan een hand ook nog eens enkele vingers miste! Tja, dat waren andere tijden.

 7. Dat herinner ik me ook, dat Harold Lloyd aan de grote klok hing, maar weet nu pas dat hij echt torenhoog in de lucht bungelde. Merci Jonathan.
  Toepasselijk, die klok, vannacht wordt de tijd een uur teruggezet. Wintertijd

 8. Aad Verbaast

  Ook altijd een fan van Buster Keaton geweest. Lacht inderdaad nooit en vond dat wel bijzonder.
  Waarom zie je die sterren van toen eigenlijk zelden meer op de buis?
  Jammer toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: