Uncategorized

Uitzicht op de Seine

Als ik uit het raam kijk, zie ik de Seine. Boten vol toeristen varen voorbij en onder de brug staat een man zijn blaas te legen.In de verte zie ik de Bastille. De pilaar met het gouden beeld steekt boven de omliggende gebouwen uit. Met mijn blik volg ik een vrouw die haar hond aan het uitlaten is. Ze loopt op de kade en verdwijnt uit mijn gezichtsveld achter het Ile Saint Louis.

Binnenkort is dit mijn dagelijkse uitzicht. Terwijl ik aan het werk ben, kan ik uitkijken over de stad met de rivier aan mijn voeten. Je kunt het slechter treffen met het uitzicht. In de zomer zie je het pootjebaden van de studenten en in de winter giert de wind over de kade.

In de jaren 70 van de 19e eeuw werden de kades aangelegd zoals bedacht in het plan van baron Haussman. De hele rand van de Seine ging op de schop en met veel man en paardenkracht werden de wegen aangelegd. De oude dunne straatjes verdwenen en maakten plaats voor brede kades.

Het werd vastgelegd in 1878 door de impressionist Paul Guillaumin. Op het schilderij ‘Quai Sully Pont Marie’ toont hij de werkzaamheden. Het is precies de plek waar de vrouw met de hond nu ongeveer moet lopen, net buiten mijn gezichtsveld dus. Waarschijnlijk is het ter plekke geschilderd door Guillaumin, die slechts een paar straten verderop atelier hield.

Op het schilderij zien we de paarden klaar staan voor het grondtransport en op de achtergrond een primitieve graafmachine. Een mooi detail is de straatlantaarn aan de rechterkant van het schilderij. Als je nu op de plek gaat kijken zijn de paarden verdwenen en ligt er een grote asfaltlaag waarover auto’s razen. Als het tenminste geen spitsuur is, want dan staan ze stil.

Ook dat zal ik vanaf de 5e verdieping goed kunnen zien. De langzaam voortgaande lichtjes van de auto’s die in de winter de duisternis breken. Nee, dan kijk ik liever een eind in de verte waar bovenop de heuvel de Sacre Coeur straalt. Al zal ik niet veel tijd hebben om te genieten van het uitzicht. Er moet gewerkt worden!

8 reacties op “Uitzicht op de Seine

 1. In die tijd werd er nog met man- en paardekracht arbeid verricht, Eerwaarde Hiëronymus. Guillaumin heeft dat goed vastgelegd.
  Baron von Münchhausen zal zeker even op zijn kanonskogel overgevlogen zijn om de werkzaamheden te aanschouwen en om even later de Bastille te bestormen…

 2. antoinette duijsters

  Maar ook als je moet werken is het fijn als je zo nu en dan naar buiten kunt kijken.

 3. Mooi weer, kunst en de werkelijkheid. Je woont er mooi.
  Ik vind het licht in Parijs anders dan bijvoorbeeld in Lyon of Brussel. Gek eigenlijk. Het valt mij steeds op dat ik tegen het Parijse licht aankijk.
  Groet
  Robert
  Ps Ben nog op zoek naar een kamer, goedkoop en in de binnenstad. Weet je iets? Mail mij aub

 4. Schitterende plek om te wonen Jeroen. Nu weet ik meteen naar wie de Boulevard Haussman is genoemd.

 5. Heerlijk om daar te werken, als dat maar niet teveel afleidt.
  Ben het met Krudzlo eens, er is altijd een speciaal licht in Parijs, of het nu mooi of slecht weer is.
  Groet,

 6. Zelfstandig journalist

  Je had het voorwaar slechter kunnen treffen.

 7. Jeroen de Baaij

  Ik zie dat er een onduidelijkheid in het stukje geslopen is, daarom nog even wat uitleg. Ik woon helaas niet aan de Seine en heb vanuit mijn kamer slechts uitzicht op schoorstenen en dakpannen (al woon ik niet slecht op enkele straten van de Arc de Triomphe).
  Het uitzicht dat ik beschrijf is te zien vanaf het laboratorium waar ik binnenkort begin met mijn afsluitende stage. Tijdens de experimenten kan ik dus uitkijken over de Seine. Maar dat is inderdaad geen straf!

 8. Ingrid van den Bergh

  Prachtige bijdrage, met vooruit- en terugblikken. Mooi dat je dit schilderij van Guillaumin laat zien, ik kende hem nog niet.
  Denk je dat Kandinsky, nadat hij zich had gevestigd in Neuilly-sur-Seine, ook dergelijke uitzichten heeft gehad?
  Ik wens jou in ieder geval minstens zoveel werkplezier als deze expressionistische kunstenaar ongetwijfeld heeft gehad bij hte schilderen van zijn laatste werken, zijn kleine gouaches.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: