Uncategorized

France Telecom: Wat te doen bij zelfdoding?

Al maanden is Frankrijk in de ban van de ‘zelfmoordgolf’ bij France Telecom. De werknemers van het telefoonbedrijf maken massaal een eind aan hun leven vanwege de hoge werkdruk. Vorige week werd het 25e geval genoteerd binnen 19 maanden. De vakbonden en de politiek schreeuwen om actie.

 

France Telecom was een staatsbedrijf dat ruim 10 jaar geleden werd geprivatiseerd. Sindsdien moeten ze concurreren in een drukbezette telefoonmarkt en daardoor zou de werkdruk van de voormalig ambtenaren zeer gestegen zijn. Hetgeen heeft geresulteerd in de 25 zelfmoorden binnen korte tijd.

 

 

De snelle rekenaars onder de journalisten publiceerden de afgelopen tijd overigens dat het wel meeviel met de suïcides bij France Telecom. Er werken ongeveer 100.000 mensen bij het bedrijf en 25 zelfmoorden geeft een gemiddelde van ongeveer 16 zelfmoorden per jaar. Dat aantal is ruim binnen het landelijke gemiddelde van 20/100.000 onder de werkende bevolking.


Maar dat was tegen het zere been van de vakbonden. Het ging hier immers niet om gewone zelfmoorden, maar juist om suïcides die sterk werk-gerelateerd waren. Bovendien gaat het voornamelijk over een bepaalde groep werknemers binnen het personeel die aan een specifiek profiel voldoen: Manlijke technici van boven de 50 jaar.

De bestuurders van France Telecom hebben het de werknemers ook niet gemakkelijk gemaakt de afgelopen jaren. Dankzij vele reorganisaties zijn de mensen vaak vele  malen overgeplaatst. Het bestuur heeft na de 24e zelfmoord besloten hiermee te stoppen. Maar deze maatregel heeft de 25e niet kunnen voorkomen.

 


"france telecom: er is altijd iemand aan het einde van de lijn."

 

De zaak werd de afgelopen week nog interessanter dankzij een rechtzaak die zich afspeelt voor de Parijse rechtbank. Renault moest namelijk in het beklaagdenbankje plaatsnemen omdat een van hun werknemers in 2006 zelfmoord heeft gepleegd. De weduwe houdt de autofabrikant verantwoordelijk voor de dood van haar man, die tot zijn daad gekomen zou zijn door de hoge werkdruk.

 

Renault ontkent dat de werknemer te lijden zou hebben gehad onder stress op het werk en verklaart bovendien dat hij geen bijzondere werkomstandigheden had. Het proces wordt met grote ogen gevolgd door de Franse media omdat de zaak een jurisprudentie zou kunnen creëren, die later ook tegen France Telecom gebruikt zou kunnen worden.

 

De directie van het telefoonbedrijf probeert ondertussen het tij te keren. Een van de maatregelen die genomen werd, is het geven van psychologische ondersteuning aan depressieve medewerkers. Maar onderstaand filmpje stelt ook vraagtekens bij deze oplossing….

 


http://www.dailymotion.com/swf/x7m7zd

9 reacties op “France Telecom: Wat te doen bij zelfdoding?

 1. Een morbide cartoontje, maar het is dan ook galgenhumor:))))

 2. Het verhaal nu gelezen. Wat is dit intens triest dat mensen op hun werk worden afgebeuld als werkezels. Niets menselijk meer. Bestiale!
  Persoonlijk hoop, na het lezen van dit bericht, dat de jurisprudentie er zal komen, waardoor reductie van de werkdruk zal volgen en er niet nog meer slachtoffers zullen vallen.
  "La douce France"?………..

 3. A C T U A L I T Y

  France Telecom: Zoek ic cie de
  andere kant
  van’t leven
  niet meer
  zitten…………..
  P S : "Hangt er
  van af,
  hoe je ‘t
  Bekijkt…
  Always look on the Bride sight of Live..
  Ik ben met ’t leven getrouwd……………….

 4. ing. St Hawk

  Een en ander doen mij sterk denken aan de Japanse arbeidsethos. Een zeer grote loyaliteit, hart voor de zaak tot en met, maar oh wee als het binnen een bedrijf tegen gaat zitten en de hiërarchische structuur een dwangbuis blijkt te zijn.

 5. Zelfstandig journalist

  Dat is nog niet een twee drie opgelost binnen France Telecom. Zou je misschien de clu van het filmpje kunnen meegeven? Die personen praten voor mij weer veel te snel om alles goed te kunnen volgen en ik denk dat niet iedereen zo geweldig goed Frans verstaat.

 6. Jeroen de Baaij

  Op verzoek de vertaling van het filmpje.
  De dame en heren voor de deur doen hun best een werknemer over te halen geen zelfmoord te plegen, maar als dit toch gebeurt blijkt dat toch niet zo te zijn. ‘12.53, we hebben het record van 13.46 verbroken! 18 zelfmoorden, dus 18 mensen minder die ontslagen hoeven worden. Bij de volgende sturen we een factuur naar personeelszaken!’

 7. Zelfstandig journalist

  Dank. Snap het eerlijk gezegd nog niet helemaal …

 8. Daar is iets goed mis met dat bedrijf, en dat het een ‘normaal’ gemiddelde zou zijn is grote kul!!
  Zelf werkte ik voor een multinational (130.000 man); als ik weet heb van 5 zelfmoorden in de 30 jaar dat ik er zat is het al veel….heeft alles met ethiek en fatsoenlijk omgaan met je personeel te maken!

 9. Ah, humor rond de galg… Krijgen de Galgenhangers ook een telefoon aangeboden om even Apeldoorn te bellen?
  Ach, Eerwaarde Hiëronymus, Lug is Überal… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: