Uncategorized

de Gouden Toekomst van Dirk Scheringa

Nu de rechter gister definitief een einde maakte aan de DSB Bank, kan er worden teruggekeken op een roerige periode. De bank die snel een groot succes werd, zou even snel zijn einde vinden. Aan het hoofd van de bank stond bovendien een bewogen persoonlijkheid in de vorm van Dirk Scheringa. Een man met ambitie.

 

Scheringa was namelijk niet alleen bankier, maar toonde zich actief op vele vlakken. Hij werd boegbeeld en sponsor van voetbalclub AZ en een schaatsploeg, droeg de kunst een warm hart toe door een museum te stichten en had zelfs politieke aspiraties. Hij had zichzelf immers al bijna als crisisminister benoemd.

Het doet denken aan een Italiaanse bankiersfamilie uit de 15e eeuw, de Medici’s uit Florence. De Medici’s waren behalve bankiers namelijk ook bestuurders en beschermheren van vele kunstenaars. Grote namen als Donatello, Michelangelo en Leonardo da Vinci konden op opdrachten rekenen van de familie of werden zelfs door de Medici’s in huis genomen.

 

Het bankiershuis van de Medici werd opgericht in 1397 en zou snel uitgroeien tot de grootste bank van Europa met filialen in onder meer Londen, Brugge en Rome. De belangrijkste reden waardoor de Medici bank zo snel groot kon worden, is de lucratieve verbinding met het Vaticaan.

De bank stond namelijk onder de bescherming van de paus en kreeg daardoor allerlei voordelen. Ook werd de Medici bank hierdoor als zeer betrouwbaar gezien. Dus namen veel mensen een rekening bij de bank. De bank zorgde bovendien voor de heffing van de pauselijke belastingen, 10% van de inkomsten van de burgers diende te worden afgegeven aan de staat. Wie niet betaalde, zou in de hel terecht komen.

 

De bank werd hierdoor echter wel erg afhankelijk van de kerk. Maar liefst 50% van de inkomsten werden behaald in het filiaal in Rome. Maar de Medici’s gingen zich steeds meer bezighouden met kunst en persoonlijke pleziertjes en de nieuwe Pausen hadden er steeds meer belang bij de macht van de Medici te verkleinen. Dus vielen de inkomsten van de kerk weg.

 

Toen er ook nog een economische crisis uitbrak, betekende dit in 1494 het einde van Medici bank. Nadat eerst al filialen in Londen en Brugge failliet waren gegaan, was nu ook de rest niet meer te redden. Hetzelfde gebeurde het afgelopen jaar eigenlijk bij de DSB Bank. De bank was voornamelijk afhankelijk van één onderdeel, de hypotheken. Toen dit wegviel midden in een economische crisis, betekende dit het einde van de bank.

Het bijzondere van het verhaal van de Medici’s is echter dat de glorietijd van de familie nog lang niet ten einde was, toen de bank ten onder ging. Ondanks schermutselingen in Florence die een tijdelijk verlies van de macht betekende, zouden de Medici’s in 1512 terugkeren. Nog twee eeuwen lang bleven ze de baas in de stad. Ook zou de familie nog 4 pausen leveren en twee Franse koninginnen.

 

Er is dus nog hoop voor Scheringa en zijn nazaten. Dirk zal een paar jaren in de luwte moeten blijven. Maar als we de Medici’s moeten geloven, is dat slechts tijdelijk. Als hij stug door blijft zetten, zullen we in de toekomst nog veel van hem gaan horen. Zou het dan toch allemaal nog goed komen met zijn ambities?

10 reacties op “de Gouden Toekomst van Dirk Scheringa

 1. Ja, waarde Hiëronymus, de Medici. Destijds was ik goede vrienden met hen zoals ik dat nu ben met DS, al moet ik toegeven dat de DS zo af en toe ronkt en knalt…

 2. A C T U A L I T Y

  Ik moet onmiddelijk aan de Rothschilds denken..
  Maar de Medici mogen er ook wezen..
  Heb je al begrepen dat de Hele Kunst-collectie
  van Dirk vanavond door De A B N – A M R O – Bank
  Lees Wouter Bos in beslag is genomen………..
  Zie mijn Tekst boven jouw bij drage,,,Groet à Vous
  Joshua

 3. Deze man was een wolk over een polder en nu is het uit…, lucht was het uiteindelijk
  groet

 4. Grutte Pier

  De beerput gaat intussen open….

 5. Aad Verbaast

  Bijzondere vondst van je. Aardige parallellen getrokken.
  "Wie niet betaalde, zou in de hel terecht komen." viel helemaal op!

 6. Zelfstandig journalist

  De Medici’s hebben het bankieren wel veel langer volgehouden dan Scheringa. Waarschijnlijk ook minder concurrentie. Bovendien had Scheringa toen het erop aankwam niet veel vrienden in de machtscentra van Nederland.

 7. Jeroen de Baaij

  De Medici’s hebben het banken inderdaad langer volgehouden dan Dirk Scheringa, al moet gezegd worden dat de Medici’s ook nooit aan hun 100-jarig jubileum zijn toegekomen. Zo oud is de bank dus ook niet geworden, la was de bank natuurlijk wel veel groter dan DSB ooit geweest is.
  Gelukkig hebben de Medici’s ook nooit hun kunstcollectie hoeven inleveren 😉
  Dank aan allen voor uw reacties!

 8. Goh Jeroen,
  dat wist ik niet van De Medici’s, dat ze ook een bank gehad hebben. Leuk! Verder gaat de vergelijking wel wat mank met Dirk. Dirk is toch meer ‘de simpele politieagent’ die zich omhoog gewerkt heeft (over de rug van anderen, volgens sommigen), terwijl de De Medici’s een familie imperium opbouwde en bovenal ook aanzienlijke politieke macht hadden, terwijl Dirk zich juist gepakt voelt door de politiek… In die zin is Scheringa meer een rags-to-riches Amerikaans-achtige miljonair geweest, die een fortuin vergaarden en dat vervolgens ook via allerlei projecten teruggaven aan de gemeenschap. Al moet ik er bij zeggen dat al die Amerikaanse miljonairs bijna altijd, net als de De Medici’s, een stevige basis hadden om op terug te vallen. Al waren zij niet zo stom om alles weer kwijt te raken 😉

 9. Jeroen de Baaij

  Jonathan, iedere geschiedkundige vergelijking loopt ergens mank en deze hier maak ik vooral op de ondergang van beide banken. Ze waren allebei erg afhankelijk van één bezigheid namelijk de kerk (medici) en foute hypotheken (dsb). Toen deze bezigheid plots wegviel in een economische crisis, ging de bank failliet.
  Ik ben het ook niet eens met de rest van je kritiek, toen de medici’s hun bank begonnen in 1397 hadden ze helemaal geen aanzienlijke politieke macht, dat kwam allemaal pas later. Dat familie-imperium werd gebouwd op de rijkdommen die ze vergaarden met de bank. Bovendien zijn de medici’s in zekere zin ook ‘gepakt door de politiek’. De keuze van de paus (mede onder druk van de Fransen) om de macht van de medici’s in te dammen is een politieke beslissing.
  Nogmaals een vergelijking zoals is deze is nooit perfect, maar hij loopt volgens mij niet mank op de punten die jij noemt.

 10. Ah discussie 🙂
  Natuurlijk gaat elke vergelijking ergens mank en wat betreft de ondergang van beide banken, heb je ook een punt. Al zaten er bij de val van De Medici bank toch wel wat meer haken en ogen aan, wat ik er zo’n beetje van heb gelezen, maar goed.
  De Medici’s zijn wellicht gepakt door de politiek, maar en dat is nu juist het verschil, op dat moment waren ze juist al wel heel machtig in de politiek van Florence, en Dirk was dat natuurlijk niet op het moment dat ie koppie onder ging. Ze verloren een politiek spel, zoals je nu een verkiezing verliest. Terwijl Scheringa zich presenteerde als ‘de gewone man’ vs, het politieke establishment.
  Het klopt inderdaad wel dat De Medici vanuit het bankwezen de politiek in rolden, zoals ik al zei, vond ik dat leuk om te lezen, want ik wist niet dat dit de oorsprong van hun macht en rijkdom was. Maar op het moment dat de bank omviel waren ze een gevestigde naam in de Florijnse/Italiaanse/Europese politiek, als familie welteverstaan. Daar zit naar mijn mening het grootste verschil met Dirk, die, en daar blijf ik bij, meer leek op een self-made miljonair, zoals ze in de V.S. er een aantal hebben/hadden, die echter nooit zoveel politieke macht verkregen/ambieerden.
  Dat doet verder niets af aan je verhaal, want in de hoofdzaak klopt de vergelijking ook, het is alleen een opmerking over een klein detail, de laatste alinea van je verhaal waar ik over viel.
  En nu ga ik naar bed 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: