Uncategorized

Voor het zuigen de kerk uit – Open Brief aan de Koe

Beste Koeiendames,

De afgelopen weken zijn jullie bazen veel in het nieuws geweest. De prijzen die ze krijgen voor de melk zijn veel te laag en dus komen ze in actie. Talloze liters van jullie melk laten ze weglopen. Het zal voor jullie wel moeilijk zijn om dit te zien gebeuren. Dan heb je met zoveel moeite iets gemaakt en dat gooit je baas dan gewoon weg. Schande!

Nou heb ik jullie op TV wel wat afkeurende geluiden horen maken (boe!), toch weet ik eigenlijk niet hoe dit onder de koeien leeft. Keuren jullie de protestacties af? Of steunen jullie de boeren juist? Het is immers ook in jullie nadeel als de prijzen zo laag zijn. Wanneer de boer geen geld meer heeft, zullen jullie het zonder eten moeten stellen.

Maandag komen alle Europese landbouwministers bij elkaar om de situatie te bespreken en eventueel actie te ondernemen. Ongetwijfeld zal dit weer aanleiding zijn voor protesten in Brussel en het verlies van vele liters melk. Maar waar zijn de koeien zelf?

Kijk nou bij de DSB Bank. De werknemers van Dirk Scheringa ondersteunen hem bij alles wat hij doet, ondanks het wanbeleid bij die bank. Maar als boeren hulp nodig hebben, zie ik de koeien nergens! Rustig staan jullie de grassprietjes te herkauwen in de wei alsof er niets aan de hand is. Steeds weer dat zelfde plukje gras in de mond, de smaak wordt er niet beter op.

Hetzelfde geldt voor de acties van de boeren. We kennen de beelden van de melk die ze laten weglopen nu wel. De smaak is er af. Het wordt tijd dat er eens wat nieuws wordt verzonnen.

Daarom, beste koeien, wordt het tijd dat jullie in actie komen. Bezet het Europarlement! Zorg dat jullie op het nieuws komen en iets bereiken voor de boeren. Zodat mensen weer trots tegen elkaar zeggen ‘al het goeie komt van melkunie koeien!’ Laat de boeren eens zien hoe het moet. Haal desnoods Yvon Jaspers erbij.

Een andere optie is om stil actie te voeren en de uiers met zijn allen iets eerder af te knijpen. Voor het zuigen de kerk uit, zal ik maar zeggen. Hierdoor daalt het aanbod en stijgt de prijs. Dus gewoon collectief minder melk geven. Is er geen koeienvakbond of organisatie die dit kan regelen?

Het is tijd voor actie, dames, en ik reken op jullie! Zorg dat er maandag in Brussel niet over jullie gesproken wordt , maar met jullie!

Veel succes,

Jeroen de Baaij

8 reacties op “Voor het zuigen de kerk uit – Open Brief aan de Koe

 1. Koeienleed is het en zeker schande om de melk van uitgemolken koeien over het land weg te laten lopen. De boeren kunnen ook geleidelijkaan minder gaan (uit)melken. Dat komt de kwaliteit van de melk en het leven van de koeien ten goede. Kwaliteit versus kwantiteit. Beter een glaasje goede melk te drinken dan tien glazen melk van minder gehalte ( aan voeding). Dan maar duurdere melk, maar wel geconcentreerder. Intensief melken kun je in zekere zin vergelijken met intensieve landbouw. Maar koeien kunnen nu eenmaal niet staken of zich Brusselwaarts begeven. Zij liggen immers vast aan de ketting en ook nog krap behuisd.
  De concument moet eens voorgelicht worden dat ( veel) melk helemaal niet gezond is. De aantallen koemelkallergiepatiënten nemen nog steeds toe. De dichtslibbende bloedvaten idem. Veel zuivel is ongezond.
  Maar waar is de koeienfluisteraar die, het idee wat jij oppert , aan hun koeien "verstand" kan brengen?
  Ben het volkomen met je eens Jeroen.
  Aanbeveling!!!!

 2. Ik moet snel weg. Even aanbevelen. Je kunt dus ook even een stijlbreuk doen… Och die koeien herkauwen, ze weten niet wat ze doen.
  groet

 3. Aad Verbaast

  Als ik koe was zou ik me niet meer laten uitmelken. Het moet pers slot van rekening wel wat opbrengen allemaal.
  Kan best een succes worden. De kippen gingen hun voor. Die laten hun achterwerk ook niet meer, voor een paar centen meer, oprekken. Ze zijn massaal kleinere eieren gaan leggen!

 4. Zelfstandig journalist

  Misschien als er één koe over de dam is … Wat schapen kunnen ..

 5. Boe, zei de Koe en liep naar de melkmachine toe… 😉

 6. Henk Daalder op weg naar Kopenhagen

  Ik heb deze bijdrage in de groep Intgere politiek gezet.
  De beheerder van de groep "politiek" houdt er enge opvattigen op na over watin zijn groep hoort en wat niet.
  Stap over op Integere Politiek.
  Jeroen,
  Hoe praat je als Euro Politicus met koeien?

 7. Rene Scheffer

  De koe raakt dit alles niet. Wat raakt de koe wel?
  Prachtig beest de koe en ik vind al jaren dat de melkprijs veel te laag is net als die van suiker en zout.

 8. Jeroen de Baaij

  Leuk weer de beestachtige reacties hier in de reactieruimte 😉
  Volgens de europolitici is er met koeien overigens niet te praten. Al schijnen ze wel altijd het woord te voeren omdat de politici de boeren zo slecht verstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: