Uncategorized

De Vredeszaden van Obama

Iemand ging eens naar zijn land om te zaaien. Terwijl hij daarmee bezig was, viel er wat zaad op de weg. Het werd vertrapt en door de vogels opgegeten. Er viel ook wat zaad op rotsachtige bodem, maar toen het opschoot, droogde het uit door gebrek aan water.  Ander zaad viel tussen de distels, en toen de distels opschoten verstikten ze het. Maar er viel ook wat zaad in vruchtbare aarde, en dat bracht honderdvoudig vrucht voort toen het was opgeschoten. (Lucas 8:5-8)

Afgelopen week werd een zaaier beloond met een Nobel prijs voor de vrede. Niet de man die Lucas beschreef in de Bijbel, maar een president van de Verenigde Staten die net zijn eerste zaadjes heeft gestrooid. Ondanks dat de zaadjes nog niet zijn uitgegroeid tot volledige planten werd zijn inzet beloond met de hoogst haalbare prijs.

 

Sommige van de vredeszaadjes zijn inderdaad op de weg terechtgekomen. Dit was het geval in Afghanistan. Nog voordat de zaadjes konden ontpoppen, liet de Taliban al weten niets van vrede te willen weten en net zolang door te vechten totdat de Amerikanen vertrekken.

 

Andere zaden kwamen terecht op droge bodem in landen waar de vrede alleen maar wordt ingezet als het goed uitkomt. Zoals in Israël en Noord-Korea waar al talloze vredesbesprekingen zijn beëindigd zodra de aanval beter uitkwam. Obama’s zaden hebben dit nog niet weten te veranderen.

 

De piraterij bij Somalië is een voorbeeld van de zaden die tussen de distels zijn gevallen. De piraten willen immers best ophouden, maar worden door geldproblemen gedwongen toch weer de zee op te gaan. De vredeszaden van president Obama hebben hier dus pas zin als de situatie in het land zelf zal veranderen.

 

Het is nu afwachten welke van Obama’s zaden op vruchtbare aarde terecht zijn gekomen. Op dit moment zijn er immers nog geen concrete resultaten te noteren van zijn vredesbeleid. Soms hebben zaadjes nou eenmaal even de tijd nodig om zich te ontwikkelen tot een plant.

 
Ze houden zich schuil in de winter, maar als het eenmaal lente is, komen voorzichtig de eerste sprietjes tevoorschijn. Het is alleen te hopen dat deze jonge planten niet meteen gekortwiekt worden door Obama’s kritiekasters. Hopelijk krijgen ze de tijd om zich te ontwikkelen tot een volledige plant, zodat deze zelf voor nieuwe vredeszaadjes kan zorgen.

12 reacties op “De Vredeszaden van Obama

 1. Obama heeft tijd nodig na acht jaren Bush. Hij wil hervormen, zoals het gezondheidsstelsel en milieuwetgeving, maar ondervindt grote tegenstand. Kan niet op alle paarden tegelijk wedden.
  Heel dat prijzengedoe vind ik persoonlijk over the top. Wordt op alle terreinen ingegeven door politieke overwegingen.

 2. It`s in development….
  Zaden hebben de kans nodig te ontkiemen. Er is nog wat tijd nodig, maar hoevaal tijd.
  Aanbeveling voor je blog.

 3. johanna_nouri

  Zaden ontkiemen alleen als je de juiste omstandigheden schept.

 4. @Jeroen: Door de Nobelprijs hebben de (nog) niet ontkiemde zaadjes van Obama een bepaalde lading gekregen die niet terecht is. Had hij die prijs niet gekregen dan had iedereen hem de tijd gegund. Nu vallen veel mensen erover dat hij nog niets concreets gepresteerd heeft. En dat is jammer. Niet dat ik een groot fan ben van Obama maar ik gun hem wel het voordeel van de twijfel. Hij is pas net begonnen…
  Ik deel overigens de mening van Theo: iedere (grote) prijs is een politieke / strategische keuze. Er kan nauwelijks waarde aan ontleend / gehecht worden.
  Groet,
  KokopelliPS. Goed blog.

 5. Antoinette Duijsters

  Als ik naga wie de nobelprijs voor de vrede gekregen hebben, zie ik alleen westerse politiek. Dus voor mij van nul allerlei waarde.

 6. joost tibosch sr

  Twintig jaar geleden in oktober/november 89 hebben we -op een onvoorstelbare plek, ondanks onmogelijke omstandigheden en in onbegrijpelijk korte tijd- het "zaad" van de Duitse eenheid zien uitbarsten. Mensen hadden met wurgende angst in hun lijf ineens onvoorstelbaar lef! We keken onze ogen uit! En dan..na de euforie..moet je voor de "plantjes" gaan zorgen! Zo was Obama er ook ineens en onverwacht en het gevoel "Yes, we can!". En nu..

 7. Aad Verbaast

  Mooie metaforen en prima verhaal.

 8. Weer mooi en sereen… Groet

 9. Zelfstandig journalist

  Het waqre beter geweest de natuur eerst haar gang te laten gang voordat de mens (lees het Nobel-comité) zich ermee ging bemoeien. We zullen zien hoeveel Obama nu nog kan oogsten.

 10. Het gezegde Wie zaait zal Oogsten, kan hier van toepassing zijn. Maar ook: Zaad is het begin van Leven.
  Zaden, Eerwaarde Hiëronymus, zijn het zaad van meerdere Zaden, in diversiteiten.
  Wanneer er geen zaad was geweest dan was de wereld niet geweest zoals die thans is.
  Maar natuurlijk gezien, hebt u daar wellicht enige weerwoorden op. *_*

 11. Zelfstandig journalist

  Oops, twee tikfouten in mijn reactie. Te snel getikt en niet meer nagelezen.

 12. Zo’n prijs kan inderdaad ook averechts werken. Ik hoop dat er hoge lenige en vruchtbare bomen uit komen.
  Mooi blog.
  Groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: