Uncategorized

de Voorlichtingsles

Voor de klas zat een man met een blauwe baseballcap in een afgedragen spijkerbroek en een ongestreken blouse. Hij moest ze afschrikken. Maar Frank was niet snel bang.

Toch wilde hij naar huis toe. Het was het laatste uur en in zijn gedachten was hij al bij het computerspel dat hij dadelijk thuis zou gaan spelen. Maar eerst moest hij nog dit verplichte uur uitzitten waarin voorlichting werd gegeven over drugs. Het was het nieuwe beleid van de school sinds er een leerling in het ziekenhuis was opgenomen door overdadig drugs en alcoholgebruik.
‘Frank, let jij ook even op?’, vroeg mevrouw Mentes met een scherpe stem. Mentes hield hem de laatste lessen erg in de gaten. Frank werd er gek van. Had ze niks beters te doen?

Voor de klas zat een man die jarenlang aan de heroïne verslaafd was geweest, maar tegenwoordig ‘clean’ was. Maar dat was aan zijn uiterlijk niet te zien, had Frank al opgemerkt. De man ging nu alle scholen af om de leerlingen te waarschuwen voor de verslavende werking van drugs om te voorkomen dat ze hetzelfde pad zouden bewandelen als hij had gedaan.

Toen hij zijn verhaal verteld had, nam Mentes weer het woord:
‘Nou, na dit indrukwekkende verhaal hebben de leerlingen misschien wel wat vragen.’
Ze keek daarna de klas eens rond. Heel cynisch zei ze vervolgens:‘Frank, jij zat zo aandachtig te luisteren, als jij de eerste vraag nou eens stelt!’
Hij kon wel door de grond zakken. Wat was die Mentes een trut zeg! Ze moest altijd hem hebben en wat had hij nou helemaal fout gedaan? Hij was toch stil geweest en had zich rustig gedragen.
‘Komt er nog wat van?’

Frank voelde zijn hoofd rood worden en voelde alle blikken op hem gericht. ‘Uhm… nou..’ Frank wist dat hij nu iets moest zeggen, maar geen zinnig woord kwam in hem op.
‘Ze zeggen altijd…’. Er viel een stilte. Nu moest het komen.
‘Ze zeggen altijd dat je ook vaak aids krijgt, als je heroïne gebruikt, is dat zo?’

Hij voelde een zucht van verlichting door zijn lichaam gaan. De blik van Mevrouw Mentes verplaatste zich nu weer naar de man het petje. Frank wist niet hoe hij opeens op de vraag was gekomen, maar was blij dat hij überhaupt iets gezegd had.
‘Nou, ik heb gelukkig geen aids.’, zo antwoordde de man, ‘maar heroïnegebruikers hebben inderdaad een verhoogde kans op een HIV infectie, omdat de naalden die ze voor het spuiten…’
Op het moment dat de man spuiten zei, deed Tim zachtjes het geluid van een spuit na. ‘Psss’ Frank hoorde dit en keek schuin achterom. Tim keek hem uitdagend en brutaal lachend aan.
‘… gebruiken geïnfecteerd kunnen zijn’

De man voor de klas had niks door en praatte gewoon verder.
‘Gebruikers lenen de spuiten (Psss) namelijk nog weleens aan elkaar uit.’ Deze keer had Frank met Tim meegedaan en klonk het geluid dus uit twee monden. Frank keek Tim lachend aan en zag vervolgens dat Arnold hem geïrriteerd aankeek. Arnold was de  slimste jongen van de klas, maar Frank had geen boodschap aan zijn irritatie.
Frank ging gewoon verder met de geluiden, tijdens het verhaal van de man.

‘En als je de spuiten (psss) van iemand met HIV gebruikt, raak je zelf ook geïnfecteerd. Je moet dus eigenlijk altijd je eigen spuiten (psss) gebruiken, maar daar ben je als verslaafde helemaal niet meebezig. Je wil dan gewoon zo snel mogelijk spuiten (psss).’
‘Ga je maar melden Frank.’, zei mevrouw Mentes nu opeens. Het klonk als een constatering.
‘Hoezo? Ik deed niks.’, probeerde hij zich nog te verweren. Tim keek hem breed lachend aan en Frank reageerde door een middelvinger op te steken.
‘Ik hoorde je wel.’, antwoordde Mentes. Nog altijd was er niks van boosheid haar stem te vinden.
Frank stond op en liep de klas uit.

Toen hij beneden bij de receptie aankwam, speelde op de achtergrond de radio.
‘Zeg het eens.’, zei de receptioniste vragend.
‘Een flesje spuitwater, alsjeblieft.’, antwoordde Frank.
‘Heel grappig.’ zei ze met een zucht ‘Heb je nog meer van de leuke opmerkingen? Want dan luister ik liever naar de radio.’.
‘Wat luister je?’ vroeg Frank.
‘The La’s…’

3 reacties op “de Voorlichtingsles

  1. A C T U A L I T Y

    Wat is die Man z’n B-lees-bal-handi-cap??
    Zo te lezen gooit ie man er met z’n baseballpet na..

  2. Jeroen, De man met de pet was zeker van tv- porgramma "Spuiten en slikken"…Lijkt wel propaganda in plaats van voorlichting. Leuke muziek trouwens. Lalalalalalala:)))

  3. Je kunt dialogen schrijven die levensecht zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: