Uncategorized

1652 – de VOC mentaliteit van Neelie Kroes

Er gaat geen week voorbij dat er geen berichten in de krant staan over beslissingen van Neelie Kroes. De Europese beschermvrouw van de open markt heeft een drukke tijd nu alle overheden maatregelen nemen tegen de mondiale economische crisis. Vooral omdat niet alle stimuleringsmiddelen door de beugel kunnen en Neelie sancties moet opleggen.

 

Protectionisme ligt op de loer en dat is een vies woord volgens de eurocommissaris van VVD huize. In een Europa met open grenzen kunnen geen maatregelen genomen worden ten behoeve van de verbetering van de werkgelegenheid in één individuele lidstaat. Het is niet de eerste keer dat Nederlanders zich inzetten tegen het protectionisme, dit gebeurde namelijk al in de gouden eeuw.


nederlandse voorvechters van de open econimie, admiraal tromp (links) en neel kroes (rechts).

We moeten hiervoor terug naar het jaar 1652. Nederland is op dat moment de grootste handelsnatie ter wereld. De Engelse regering besluit daarom tot maatregelen om de concurrentiepositie van de Engelsen te verbeteren. Ze besluiten dat er alleen nog maar Engelse schepen buitenlandse goederen mogen leveren of schepen uit het exporterende land. Hierdoor worden dus de Nederlandse schepen geweerd, een puur protectionistische maatregel.

 

De Nederlanders laten het hierbij niet zitten en dus breekt er oorlog uit. Deze staat tegenwoordig bekend als de Eerste Engelse Oorlog en is eigenlijk een aaneenrijging van zeeslagen, waarbij de schepen van de republiek onder leiding van admiraal Maarten Tromp het opnamen tegen de schepen van zijn Engelse tegenstrever Robert Blake.

 

De Nederlandse schepen mogen dan goede handelsschepen zijn, de marinevloot blijkt echter een stuk minder sterk. In 1653 blijkt de overmacht van Engelse schepen tijdens de voor Nederland catastrofale zeeslag bij Nieuwpoort. Hierbij werd de totale Nederlandse kust geblokkeerd. Een paar maanden later brachten de Engelse de definitieve slag toe aan de Nederlandse schepen in de zeeslag bij Ter Heijde. Admiraal Tromp vond hier de dood.

De zeeslag bij Ter Heijde in 1653 door Willem van de Velde, de oudere

Het geheel leidde ertoe dat Nederland in 1654 de vrede van Westminster tekende. Hierin stemden ze in met de Engelse protectionistische maatregelen. Dus mochten de Nederlandse schepen niet meer lossen in Engeland. De spanning tussen de twee landen bleef dus in stand en er zouden nog enkele oorlogen volgen.

 

De strijd die Neelie Kroes tegenwoordig tegen het protectionisme voert, speelt zich niet meer af tegen de Engelsen. Groot-Brittanië heeft een van de meest open economiën in de wereld. Het gaat vooral om landen als Frankrijk die een sterke voorkeur voor dit soort maatregelen hebben.

 

Toch lijkt ook Neelie Kroes haar strijd te verliezen. Ze moet binnenkort waarschijnlijk plaatsmaken voor een Nederlander van CDA huize. Natuurlijk gaat ook zonder Neelie de Europese oorlog tegen het protectionisme verder. Maar Nederland zal niet langer de strijd tegen het protectionisme aanvoeren, weer een strijd verloren…

11 reacties op “1652 – de VOC mentaliteit van Neelie Kroes

 1. A C T U A L I T Y

  Vee Oh Say Mentaliteit van Neelie : V O C Y O U
  Ik zie het en het komt er zo uit !!!

 2. Weer mooi in historisch perspectief geplaatst. Graag gelezen èn bekeken.
  Groet,

 3. Van de Vier Engelse Oorlogen was die van 1652 mijn "lievelingsoorlog";
  met terugwerkende kracht bij een grootmacht horen is toch heerlijk!

 4. P.H.M. van de Kletersteeg

  In brussel is de afdeling van Neelie de enige die werkelijk werkt.
  De rest van de ambtenaren: als ze een uur per dag bezig zijn is het veel.
  Als zij vervangen wordt door een CDA er: weet zeker dat die corrupt zal zijn.
  Reden: neelltje is dat NIET; en bakelende wil een vinger in de pap hebben.
  Dus Neeltje moet weg

 5. Maria Trepp

  Leuk hoe je dingen met elkaar verbindt; het nu en de geschiedenis, of de mythologie.
  Ik probeer dat ook altijd.
  Gedachtenexperimenten.

 6. Antoinette Duijsters

  Heel goed blog.

 7. Robert Kruzdlo

  Ja Jeroen ben echt benieuwd hoe je later gaat schrijven maar alvast een kompliment. Heb het erg druk om je van katoen te geven.

 8. Jeroen de Baaij

  Joshua, je blijft onnavolgbaar! 😉
  Pierra, dank!
  Theo, ben ik met je eens, al vind ik het toch wel lekker om nu te leven en niet in de gouden eeuw 😉
  PHM van de Kletersteeg, nou weet ik ondertussen wel dat nuance niet in je woordenboek voorkomt, toch word ik een beetje moe van dit soort reacties. Je zou eens moeten proberen een mening te onderbouwen en niet allen van die ongefundeerde vooroordelen te roepen.
  Maria, ik probeer in mijn stukjes vaak een andere invalshoek te kiezen om misschien af en toe eens op een andere manier tegen dingen aan te gaan kijken. Ik probeer dan ook vaak mijn eigen mening buiten beschouwing te laten, meningen zijn er al genoeg.
  Antoinette, dank!
  Robert, allereerst dank voor je compliment. Verder vind ik dat je een interessante opmerking plaatst. Waarom ben je zo benieuwd naar hoe ik later ga schrijven?

 9. A C T U A L I T Y

  Nou Jeroen ik kan mijzelf überhaupt niet Volgen.. Jij wel!!!
  U begrijpt nu hoe getikt ik ben…
  Groet en dank voor Uw Opemerking,die ik niet voor
  mijn rekening zou willen nemen. :)…………………………………

 10. Het had oud-minister van verkeer en waterstaat Neelie Smit-Kroes niet misstaan als Admiraal samen met de zeehelden de oceanen af te schuimen op zoek naar IJzer… 😉

 11. Smokey Robbinson

  Weer zo`n mooie vergelijking. `l Histoire se repète, toujours, seulement contemporaine et plus moderne.
  Bewondering voor je objectiviteit. Zo kan journalistiek ook. Zo zou het eigenlijk altijd moeten.Weergave van de feiten.Knap dat je dit in je blogs steevast doorvoert. Leest prettig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: