Uncategorized

Zij beschikken over ons lot

Peter Paul Rubens,

de schikgodinnen voorspellen

de toekomst van Maria de Medici

Vrijdagmiddag 14.00 uur, het weekend lonkt en je hebt geen zin meer. De minuten tikken langzaam weg totdat uiteindelijk om 17.00 uur de computer uit mag en het werk gedaan is. Het is voor korte duur, want maandag begint het spel van vooraf aan. Week in week uit.

 

Pas op je 65e mag je van een welverdiende rust gaan genieten. Al lijkt zelfs dit te gaan veranderen. 65 jaar wordt 14.00 uur, je wilt niet meer, maar moet toch nog even door. Het lot van ‘de hardwerkende Nederlander’ ligt in de handen van drie partijen, de zogenaamde schikgodinnen.


Volgens de Griekse mythologie bestaan er drie schikgodinnen die beslissen over de lengte van ons leven. Ze heten Klotho, Lachesis en Atropos en waken over onze levensdraad. Klotho spint de draad, Lachesis meet hem af en Atropos knipt hem door als onze tijd gekomen is.

 

In de hedendaagse versie van de mythe is het niet ons leven waarover wordt beschikt, maar is het onze arbeidstijd. De rollen werden afgelopen week verdeeld.

 

De vakbonden lijken Klotho te zijn, zij ondersteunen ons bij het werk. De werkgevers lieten het afweten bij de onderhandelingen en bepaalden daarmee dat we moeten doorwerken tot 67. De werkgevers zijn dus Lachesis. Het is nu aan de politiek om de draad door te knippen, het werk van Atropos.


Het is het samenspel van deze drie godheden dat over ons lot beslist. Klotho en Lachesis hebben hun werk ondertussen gedaan, het is slechts wachten op de definitieve knip van Atropos. Het kabinet zal hun taak als eindverantwoordelijke binnenkort vast bevestigen met een besluit. En als de draad eenmaal is doorgeknipt, dan is er geen weg meer terug.


Maar voordat het zover is, kunnen de vakbonden misschien toch nog de definitieve beslissing van het kabinet beïnvloeden. Ze zullen alles uit de kast halen om te zorgen dat 65 jaar gewoon 17.00 blijft, zodat iedereen vervolgens van een eindeloos weekend kan genieten.

 

Zou het de vakbonden lukken om van rol te wisselen met de werkgevers en de draad af te meten op 65 jaar voordat de kabinet een knip zet?

 

11 reacties op “Zij beschikken over ons lot

 1. Jij zorgt hier dagelijks voor een prachtig cultuurblog
  (jammer dat je je wielrenblogs hebt verwijderd overigens).
  Ik moet je eerlijk zeggen dat ik een hekel heb aan het werk van Rubens, behoudens portretten.
  technisch heel knap, maar te extatisch.
  Ook niet mijn belevingswereld.

 2. Smokey Robbinson

  Jeroen, alweer maak je een goeie vergelijking met de mythologie. Ik hoop dat de vakbonden succes boeken. Dat het meeste blijft zoals het is en dat degenen die graag willen doorwerken daarvoor mogen kiezen.

 3. Jeroen de Baaij

  Theo, Rubens is ook niet een van mijn favorieten, maar was in dit geval het beste plaatje wat ik zo snel kon vinden van de 3 schikgodinnen. Ik ben over het algemeen niet echt een barok liefhebber. En die wielrenblogs, tja, ze pasten niet zo goed bij de rest en ik was er ook niet echt tevreden over. Misschien dat ik komend wielerseizoen weer eens wat ga proberen!
  Smokey, inderdaad weer een vergelijking met de mythologie, ik ben benieuwd waar de volkskrant vrijdag mee komt, haha 😉 Ik denk dat de vakbond best een kans heeft om het er doorheen te krijgen. Al zullen er nog wel een paar aanpassingen in hun plan moeten komen, denk ik!

 4. Tjonge, Eerwaarde Heer Hiëronymus, wat laat u mij schrikken! Spinnen, meten en knippen. En dan ook nog dagelijkse arbeid tot lang in de grijze toekomst.
  Dat wordt een zwaar belaste taak, ook voor mij. Nog zeker zo een veertig jaren zal ik in het zweet des aanschijns mijn zure brood dienen te vergaren. *_*
  Uw woorden zijn goed gebracht, doch zij maken mij zeer onrustig, zeker in deze tijd van rust…

 5. Maria Trepp

  Interessant en ik heb er veel meer over te zeggen dan ik tijd voor heb.
  Ik heb schicksal en de bijhorende godheden; fatalisme enzx bestudeerd in de Duitse literatuur van de 20e eeuw. Echt mijn thema.
  Beknopte conclusie: in de moderne is er geen noodlot meer, de mens moet handelen en beslissen en verantwoordelijkheid nemen…. en zal altijd fouten maken.

 6. Robert Kruzdlo

  Maria en zal altijd fouten maken. Hij de moderne herschikt zich dan, probeert weer iets anders uit en verandert de vorm etc etc. Denken jullie niet dat de biologie etc ook een handje in dit proces heeft.
  Mythologie is leuk maar het levensproces zoals dit in de kamers van de biologie, neurologie etc geschiet is toch wel en heel ander verhaal.
  Pas op dat je een ander niet teveel veren in de kont steekt. Blijf jezelf en vooral oprecht in je meningen naar andere…

 7. Mooie vergelijkingen, dit mag van mij zo in de krant 😉
  Tevens duim ik dat het bij 65 blijft voor de Nederlanders, zo niet, dan zal België ze met open armen ontvangen *-*

 8. Zelfstandig journalist

  Nou, wie weet barst de leeftijdsdiscussie ook in België nog een keer los. Als Antwerpenaar voel ik me geroepen Rubens te verdedigen. Barok, statisch. Ja. Maar hij was een man van zijn tijd en heeft toch een grote en imposante productie achtergelaten.

 9. A C T U A L I T Y

  Sodemythologie …..!!!!
  Daar kunnen we nog wat van leren!!
  En door iedere keer weer je te
  bezoeken laat je on Sodemythológisch??
  Bij leren……….
  Groet van…..

 10. Jeroen de Baaij

  JHvD, ik hoop dat u ondertussen een beetje van uw schrik bent bekomen. Ik raad u aan een mooi muziekje op te zetten om weer langzaam tot rust te komen 😉
  Maria, wat leuk dat jij er een studie van hebt gemaakt! Ik denk dat de conclusie die je hebt getrokken ook prima geldt voor mijn bovenstaande tekst. Immers, de lengte van de draad is niet voorbestemd, maar kan worden beïnvloed. Nu alleen nog afwachten of de vakbonden dat ook daadwerkelijk gaan doen!
  Robert, de biologie heeft zeker invloed op het levensproces (heel veel zou ik zelfs willen zeggen), maar toch nauwelijks met onze arbeidstijd dus ik denk dat het in mijn verhaal van minder belang is 😉
  Vanwaar overigens je waarschuwing in de laatste zin?
  Annelies, bedankt voor je compliment! Het gaat nog gezellig worden in België!
  Zelfstandig journalist, Uiteraard was Rubens een man van zijn tijd, maar zijn tijd is nou eenmaal niet zo mijn smaak. Heeft niet zoveel met Rubens te maken, Barok is nou eenmaal niet mijn favoriete stroming.
  Joshua, bedankt je leuke reactie, jouw woordspelingen doen me altijd lachen!

 11. Ivy (Heyta)

  Mooie vergelijking.
  Overigens hoef je niet helemaal naar Griekenland voor schikgodinnen. Ook in onze eigen mythologische wortels (de noorse en germaanse sagen) komen ze voor: Urd, Skuld en Werdandi.
  Rubens is ook niet echt mijn ding….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: