Uncategorized

het Wiskundeproefwerk

De ene helft vooraf betalen, zo was de afspraak. Het andere deel zou hij pas na de les aan Arnold geven. Frank vond dat hij teveel betaalde, maar wist niemand die het voor minder zou doen. 10 euro lichter zat Frank dus nu in het warme klaslokaal waar alle tafeltjes uit elkaar geschoven stonden.

Voor zijn neus lag nog slechts een vel papier en een pen. Er werden nog wat stoelen zenuwachtig heen en weer geschoven, maar al snel hoorde hij alleen nog het kraken van de leren schoenen van Meneer Roeiland.

 

Frank maakte zich geen zorgen om de toets. Niet dat hij goed was in wiskunde, integendeel, op zijn vorige rapport had er een 5 geprijkt. Het had hem een preek van zijn opa opgeleverd. Roeispaan vond zelfs dat hij bijles moest nemen. Maar daar had Frank geen zin in. Hij ging toch iets studeren waar hij geen wiskunde bij nodig had.

Roeispaan was ondertussen bij zijn tafeltje gekomen en gaf hem de opgaven. Alleen al bij het zien van de sommen op het papier, dansten de getallen Frank voor zijn ogen. De logica die achter iedere som moest zitten, had hij nooit begrepen.

De klas vulde zich met het gekras van de pennen op het papier. Frank had niet zo’n haast. Hij had geregeld dat Arnold het proefwerk voor hem maakte. Arnold had altijd een 9 voor wiskunde. Hij zou de toets twee keer maken en één exemplaar aan Frank geven. Frank hoefde dus slechts zijn naam er nog even boven te zetten.

 

Tijdens het proefwerk kwam er een steeds sterker wordende zweetlucht zijn kant op. Het was Jeremy, die stonk altijd. Frank vroeg zich af of Jeremy ooit een douche had gezien en baalde dat hij niet beter had opgelet waar hij was gaan zitten. Zelfs Meneer Roeiland merkte de stank op. Frank zag hem om zich heenkijken om te zien waar de lucht vandaan kwam.

Iedereen noemde de wiskundeleraar achter zijn rug om Roeispaan, maar niemand durfde dit hardop te zeggen. Volgens de verhalen was er ooit een brugklasser zo brutaal geweest om dat te doen en die had dit moeten bekopen met drie maanden ziekenhuis. Frank geloofde niet in die verhalen, maar hield toch zijn mond.

 

 

Toen Frank al drie keer zenuwachtig over zijn schouder had gekeken, hoorde hij zachtjes zijn naam fluisteren. Voorzichtig draaide hij zich half om en zag dat Arnold hem het papier aangaf. Maar voordat Frank het vel had kunnen aannemen, had Arnold al losgelaten. Het papier dwarrelde naar de grond.

Frank probeerde het nog onopvallend op te rapen.Maar het was al te laat, Roeispaan kwam met grote stappen dichterbij.


‘Wat is dat?’, riep Meneer Roeiland.
De aderen in zijn nek zwollen op en hij griste het papier uit Franks handen. Terwijl zijn ogen over het papier gleden, hoorde Frank zijn zware ademhaling die meer op briesen dan op ademen leek. Frank wist dat het nou over was.
‘Fraude!’, schreeuwde de wiskundeleraar woedend.
‘Dus zo dacht jij hoge punten te gaan halen, Frank! Het gewoon iemand anders voor je laten maken. Weet je wat ik hiermee ga doen?’
‘Nee, Meneer Roeispaan.’, zei Frank.

Het was eruit voor hij er erg in had.


Het hoofd van Meneer Roeiland werd nog roder en de aderen in Roeiland’s nek leken op springen te staan. Voor Frank’s neus scheurde hij het proefwerk in twee stukken en sloeg hij hard op de tafel. Daarna herpakte Roeiland zich een beetje.
‘Eruit! Brutale vlerk!’
Frank stond op en liep naar de deur van het lokaal. Toen hij bij de deur was, vroeg hij: ‘En Arnold dan?’
‘Wegwezen!’, schreeuwde meneer Roeiland.
Frank sloeg de deur dicht.

 

Toen hij beneden bij de receptie aankwam, speelde op de achtergrond de radio.
‘Zeg het eens.’, zei de receptioniste vragend.
‘Doe maar drie bier en een portie bitterballen.’, antwoordde Frank.
‘Heel grappig.’ zei ze met een zucht ‘Heb je nog meer van de leuke opmerkingen? Want dan luister ik liever naar de radio.’.
‘Wat luister je?’ vroeg Frank.
‘Dexy’s Midnight Runners…’

4 reacties op “het Wiskundeproefwerk

 1. Smokey Robbinson

  "Drie bier en een portie bitterballen":))…nostalgische anekdote,
  Deed me denken aan geschiedenisles op de havo (grijs verleden:)). Ik zat altijd onder de les te tekenen en opeens stond de leraar naast m`n tafeltje. Voor "straf" moest ik Spinoza van hem tekenen. Ik kreeg een boek mee met foto. Twee dagen na het incident leverde ik het in. Een potloodtekening die best goed gelukt was. Hij heeft `m laten inlijsten en het portret heeft er de rest van mijn schooltijd gehangen.
  "Dexy Midnightrunners" kende ik nog niet. Leuke muziek en luxe band met die blazerssectie erbij.

 2. Graag gelezen.
  Ook vanwege mijn onderwijsachtergrond.
  De muziek moet ik nog beluisteren.

 3. Dan ga ik mij ook maar eens herpakken en drie Stella plus een brigadier bestellen… 😉

 4. Hannes Minkema

  Misschien is Frank een begenadigd beeldhouwer, of journalist.
  Kan wel wezen, maar voor dit proefwerk hoort hij genadeloos te stralen. Met de complimenten van meester Roeispaan, Arnold en Jeremy. Die braaf hadden geleerd voor hun wiskundekennis, en daardoor het proefwerk met een hoog cijfer afsloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: