Parijs

Een Rondje… Buttes Chaumont

Nu het nog mooi weer is, moet u ervan genieten! Daarom lopen we vandaag een rondje bij het Park Buttes Chaumont in een van de onbekendere wijken van Parijs. Laat u verrassen door de vele mooie plekken op de route. Neemt u een lunchpakketje mee? Uitstappen bij metro Danube!Even de neuzen tellen. Zijn we compleet?
Mooi dan kan ik beginnen! Welkom in het ‘Quartier Amerique’ in het noordoosten van Parijs. U zult zeggen, wonen hier dan zoveel Amerikanen? Nou eigenlijk bepaald niet, maar we staan bovenop de heuvel waar 200 jaar geleden een grote steengroeve was. Het gebied lag toen aan de rand van de stad en het grootste deel van het afgegraven gips werd naar Amerika getransporteerd. Vandaar dat deze wijk die bijnaam heeft gekregen.

Loopt u met mij mee de Rue Miguel Hidalgo in? Het leuke van deze wijk is dat het geen hoogbouw kent. In de kleine zijstraatjes van deze weg mogen geen auto’s komen en staan rijtjeshuizen die maximaal twee verdiepingen hoog zijn. Ze hebben ook allemaal een tuintje! In de zomer stikt het hier van de rozen.

Kijkt u vooral zelf even rond, maar de bewoners houden niet van pottenkijkers dus de tuinen zijn afgeschermd. Zorgt u dat u over vijf minuten weer bij mij terugbent?

Ach, daar is ook de laatste weer! Mooi, dan lopen we verder via de Rue Compans naar de ingang van het park. In 1860 werd de steengroeve gesloten en werd de vrijgekomen grond gebruikt voor de bouw van huizen in de snelgroeiende stad. Keizer Napoleon III liet hier toen een park aanleggen door architect Alphand.

Deze ontwierp een prachtig park in de Engelse romantische stijl met een groot meer, mysterieuze grotten en op het allerhoogste punt een tempeltje vanwaar je uit kan kijken over de hele omgeving. Het hoogteverschil is enorm, dus dat wordt pijn aan de scheenbenen vanavond!

Dit lijkt me een mooi plekje om te picknicken, vanaf het grasveld heeft u een geweldig uitzicht over het park. U kunt uw lunchpakketjes erbij pakken hoor! Ik vertel ondertussen nog wat over het park. De centrale rots is maar liefst 32 meter hoog en de tempel die erop staat is een kopie van degene in Tivoli bij Rome.

In het park zijn heel veel verschillende soorten planten gebruikt, die van over de hele wereld hier naartoe zijn gehaald. Zeker in de 19e eeuw was dit park voor biologen dan ook een hele belevenis. Als iedereen zijn eten op heeft, dan lopen we weer verder. Wilt u er wel op letten dat u al het afval meeneemt en onderweg in een van de prullenbakken deponeert. Dank u!

We verlaten via de hoofdingang het park. Hier ligt het stadhuis van dit arrondissement. We moeten even een stukje lopen nu. Via de Rue Manin en de Avenue Mathurin Moreau, komen we in de Rue Georges Lardennois terecht. De weg gaat hier weer stijl omhoog. Gaat het nog?

We lopen nu de ‘Butte Bergeyre’ op, waar bovenop een prachtig uitzicht is op Montmartre. Ook deze heuvel was ooit onderdeel van de steengroeve. Daarna werd er hier een voetbalstadion gebouwd dat genoemd werd naar een Rugby speler die overleed tijdens de eerste wereldoorlog. In het stadion werden wedstrijden van de olympische spelen van 1924 gehouden.

Toen in de jaren 30 het stadion werd afgebroken en er huizen werden gebouwd, behield de heuvel de naam van de overleden speler. In totaal zijn er slechts vijf straten bovenop de heuvel, maar er hangt een rustige sfeer, vindt u niet? Als u vanaf het uitzichtpunt naar beneden kijkt, ziet nog een wijngaard. Een van de weinige druivenvelden van Parijs.

Dan wil ik u nu hartelijk danken voor uw aandacht en hoop ik dat u een prettige wandeling heeft gehad. Vergeet u de gids niet?

Nog meer rondjes Parijs?

0 reacties op “Een Rondje… Buttes Chaumont

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: