Uncategorized

Hoe ver ga je voor de liefde van je leven?

Op sommige momenten zeg je gekke dingen. Onder de dekens met je geliefde tegen je aan, beloof je de volgende ochtend de vuilnizakken buiten te zetten en eindelijk eens dat gras in de voortuin te maaien. Als je echt van iemand houd wil je toch alles voor iemand doen?

 

Het wordt al lastiger als je ware liefde je vraagt je baan voor hem/haar op het spel te zetten. Toch kan iedereen wel een paar voorbeelden noemen van mensen die een andere baan hebben genomen voor hun partner. Het is een kwestie van geven en nemen. Maar waar ligt de grens. Zou jij je leven geven voor de liefde van je leven?

 

Ik kom op deze vraag na het kijken van de film ‘Double Indemnity’, een klassieker uit 1944. In deze rolprent ontmoet een verzekeringsagent, Walter Neff, een jonge dame en wordt op slag verliefd. Samen bedenken ze een plan om de man waarmee de dame is getrouwd te vermoorden en vervolgens de uitkering van zijn levensverzekering op te strijken.

 

Het probleem waarmee het tweetal te maken krijgt heet Barton Keyes. Keyes is een collega van Neff en is belast met het opsporen van valse claims. Hij vindt dat er een luchtje aan de zaak zit en gaat op onderzoek uit. Het gevolg is een soort kat en muis spel tussen Keyes en Neff, waarbij de afloop eigenlijk al aan het begin van de film vaststaat.

 

De zwart-wit film werd geregisseerd door Billy Wilder en sleepte maar liefst 7 oscarnominaties binnen. Geen enkele van deze nominaties werd overigens omgezet in winst. Tegenwoordig wordt de film vaak gezien als hét voorbeeld van de Film Noir. De spanning wordt subtiel opgebouwd en het feit dat je de afloop eigenlijk al kent, doet daar niets aan af.

De hoofdrol is weggelegd voor Fred MacMurray, een acteur die ik eigenlijk alleen maar kende als de eeuwige good-guy uit zijn latere films. Barbara Stanwyck zet daar tegenover een geweldige Femme Fatale neer. Ook de acteur die Keyes speelt, Edward G. Robinson, zet een prima rol neer. Hierdoor ga je toch helemaal in de film op.

 

Natuurlijk zijn de dialogen goed geschreven, maar het is toch vooral de acteerprestatie van de hoofdrolspelers die de film zo goed maakt. Dat vind ik een verdienste aangezien het verhaal toch wat clichématig aandoet en ik nog steeds blijf worstelen met die ene vraag.

 

Pleeg je een moord voor een vrouw die je net twee dagen kent?

 

De hele film is tegenwoordig online te bekijken via YouTube!

 

 

9 reacties op “Hoe ver ga je voor de liefde van je leven?

 1. je kan ook te veel geven!!!
  gegroet,

 2. Smokey Robbinson

  Vaag herinner ik me in het grijze/ zwart-witte verleden deze film noir te hebben gezien. Ik heb `m apart gezet en ga `m nog eens bekijken. Dank Jeroen!
  Tja, hoe ver ga je voor een geliefde? Moeilijk te zeggen. Als je zoiets overkomt als in deze film dan weet je het pas, dunkt me.
  Nu zeg ik, vanuit comfortabeler positie: hoever ga je voor elkaar( mits het niet irreëel is) en hoeveel heb je voor elkaar over….
  Compliments voor de smaakvolle lay out van je verzorgde blog.

 3. A C T U A L I T Y

  Jeroen voor ik te Intiem wordt…:
  Maar als het goed is…
  Heb je met geliefde de
  Volgende dag geen
  Vuilnis-Zàk meer
  om buiten te zetten

 4. Robert Kruzdlo

  Jeroen weer genoooooooooooooten hoor. Goed begin…, even iets persoonlijks en dan boem het onderwerp.
  Groet Robert Kruzdlo

 5. Antoinette Duijsters

  De film ken ik niet. Maar je vraag, nee ik zou het niet kunnen, iemand vermoorden.
  Tegenwoordig kun je zo iets makkelijker regelen, gewoon een scheiding:-) En daar kun je ook spannende films over maken:-(

 6. Aad Verbaast

  Daar kan ik wel een kort en duidelijk antwoord op geven: nee!
  Twijfel jij nog?

 7. Jeroen de Baaij

  Bedankt weer allemaal voor jullie reacties.
  Ik geloof niet dat jullie erg veel zin hebben om iemand om te leggen. Tja, nou moet ik toegeven dat ikzelf ook niet zo ver zou gaan. En al helemaal niet als je iemand pas net kent. Toch is het natuurlijk wel een interessante vraag.

 8. Ik ken iemand die het na 14 dagen zeker wist,eigenlijk al na 1 dag.

 9. weet er iemand toevallig gelijkaardige films ? waarbij iemand zijn leven wil geven voor een geliefde ? buiten Titanic dan.. het is nogal dringend :s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: