Uncategorized

De Melancholie van Hero Brinkman

PVV kamerlid Hero Brinkman heeft een drankprobleem, zo kopten de kranten afgelopen week. Na een incidentje in perscentrum Nieuwspoort kon hij het niet meer ontkennen. Nederland reageert geschokt danwel bewonderend vanwege de moed die Brinkman had om voor zijn probleem uit te komen.

 

Ook over oplossingen wordt al druk gespeculeerd. Youp van ’t Hek stelt via zijn twitter voor dat  Brinkman moslim wordt en hier en daar gaan stemmen op om hem 12 maanden op te sluiten. Hij deed immers zelf een paar maanden geleden een wetsvoorstel om alle openbare geweldpleging met een jaar gevangenis te bestraffen.


hero brinkman

Niemand vraagt zich echter af wat het overmatige alcoholgebruik van meneer Brinkman voor een effect heeft op zijn functioneren. Zou het kamerlid nog wel in staat zijn om zijn werk goed uit te voeren? Of zou hij last krijgen van een verminderd reactievermogen en onsamenhangende gedachtegangen?

 

U zult misschien zeggen dat u meer PVV-kamerleden van het laatste verdenkt, maar dat vind ik flauw en te gemakkelijk. Tot nu toe is de heer Brinkman op mij altijd overgekomen als een capabele man, ondanks dat ik het vaak niet met hem eens ben. Ik vraag me wél af of de alcohol misschien invloed heeft gehad op zijn ideeën.

 

Ik proef namelijk veel melancholie in zijn standpunten. Vroeger was alles beter. Er waren nog geen moslims in Nederland en het gezag van agenten en machthebbers bestond nog. Het doet me denken aan de gedichten die Gerard Reve schreef onder de invloed van de alcohol.

DRINKLIED VOOR DE HERFST  – Gerard Reve
Alles moet weer worden zoals vroeger.
Er is geen God meer, bijvoorbeeld.
Ja, toen we Indië nog hadden,
en een dubbeltje nog een dubbeltje was!
Maar dat bestaat niet meer.
Was er maar iemand die me uit allerlei sprookjesboeken voorlas.

Dan rest natuurlijk de vraag hoe ver die melancholie van Brinkman reikt. Gaat dit verder dan alleen een hoofddoekjesvrij Nederland? Misschien moet Reve’s gedicht herschreven worden. Als ze in de derde zin Indië nou vervangen door ‘Benny Neyman’? Brinkman had het toch al niet zo op onze koloniën en Benny Neyman heeft van die toepasselijke teksten…

11 reacties op “De Melancholie van Hero Brinkman

 1. Smokey Robbinson

  Wie weet hoeveel kamerleden nog meer… of niet…
  Of de spiritualiën positief dan wel negatief hebben meegeholpen zal een vraag blijven.
  Benny Neyman. Mooie stem, teksten, jammer. Zijn muziek is er nog. Ik herkende zijn stem niet in dat drinklied. Was hij het zelf? Vergeleek het even met deze:http://www.youtube.com/watch?v=ahKw-qPJqJM
  groet, smokey

 2. Volgens een spreker in DWDD vandaag was Hero daar na sluitingstijd.
  Da’s toch raar?

 3. Zich van Verre

  Jeltsin werd tijdens zijn presidentieel verblijf in New York ‘s-nachts, in zijn onderbroek, op staat opgepakt toen hij een taxi aanhield om een piza te gaan halen, maar hij verlangde beslist niet naar vroeger.

 4. P.H.M. van de Kletersteeg

  churchill was een alcoholist; hij begon met ontbijt al met een fles wijn

 5. Robert Kruzdlo

  Alcohol kan ik niet in overmaat gebruiken als ik schrijf…, wel als ik schilder en al helemaal niet als ik teken. Bij een kater ga ik vaak uren wandelen, zelfs loop ik zo af-en-toe hard (1 uur en 20 min.)
  Alcohol maakt vaak veel wakker bij mij, maar meer dan dat wekt het ook afschuw op omdat je verandert.
  Wat mij opvalt bij de reacties boven is dat niemand dit verteld wat alcohol doet. Was wel je vraag.
  In Parijs heb ik op een moment van d brug willen springen. Nu ja…, zo genaamd om een vriend te overtuigen het NIET te doen…(…) Door alcohol.
  Groet Robert Kruzdlo

 6. Hoewel ik absoluut geen alcoholische neigingen heb gaan er jaren voorbij dat ik geen druppel drink. Ondertussen liggen er in mijn koelkast onaangeraakt zijnde flesjes wijn, Elske enzomeer. Het afschuwelijkst vond ik het na een aantal glazen op in slaap vallen, het me de dagen erop doodziek voelen, de hoofdpijn, het opgeblazen, rode, gezicht.
  Zodra ik het vermoeden heb dat iemand meer is als een gelegenheidsdrinker verbreek ik alle contacten. In de meeste gevallen is alcoholisme een bedekking van een ander immens probleem. Behandeling van dat probleem kan men niet behandelen als het alcoholprobleem niet onder controle is. Vergelijk het met het niet kunnen repareren van een automotor zo lang de motorkap niet is te openen. Het gedrag van alcoholisten wordt steeds liederlijker, normlozer. Ze eisen dat iemand hun knechtje is, ze worden steeds beledigender, gaan terroriseren. Zomer 1997 ben ik een week op reis geweest met een alcoholist, elke dag kreeg hij steeds meer driftbuien. Per driftbui kreeg ik steeds meer weerzin, gevoelloosheid. Met alcoholisten heb ik geen enkele clementie, als ze in de goot liggen stap ik over ze heen. Alexander Pechtold zei gisteren over Hero Brinkman dat het een privéprobleem is. In zekere zin is dat waar totdat dat probleem invloed heeft op iemands beroepsmatig functioneren, dan moet hij worden geschorst tot zijn probleem is opgelost. Voor mij is Brinkman niet geloofwaardig meer, dat was hij toch al niet voor me.

 7. Een correctie op mijn reactie van heden 11.10 uur:
  ‘Alcoholische neigingen’ moet uiteraard ‘alcoholistische neigingen’ zijn.
  Een aanvulling:
  Een alcoholist wil een knechtje hebben omdat hij daardoor het gevoel heeft wat te zijn, meer te zijn dan anderen omdat hij de baas kan spelen. Toen de barman van ‘Nieuwspoort’ na sluitingstijd weigerde om voor Brinkman in te schenken deed Brinkman het zelf want hij voelde zich immers de meerdere van de barman. Toen de barman het inschenken belette schijnen er klappen te zijn gevallen want "bazen" staan nu eenmaal bòven de wet. Dat ik iemand waarvan ik het vermoeden heb dat hij/zij meer dan een gelegenheidsdrink(st)er ogenblikkelijk mijn leven uit bonjour is omdat ik met zulke mensen dingen heb meegemaakt die met geen pen te beschrijven verschrikkelijk zijn.

 8. Ik vond de reactie van het bestuur van de Antillen van grote klasse: ze reageerden heel begrijpend, zo van ‘ach, nu snappen waarom hij ons voor dievenbende uitmaakte. het was onder invloed van alcohol!"

 9. Ik dacht origineel te zijn, en wilde waarom fluister ik (zijn) naam nog toevoegen, maar goed even kijken en er waren al andere grapjassen.
  Ik pleitte ook vooral voor mededogen en de Antilliaanse regering heeft dat vrij snel opgepakt. ;-)http://www.vkblog.nl/bericht/279133/Rake_klappen%2C_demoniseren_en_vooral_heel_veel_mededogen

 10. Jeroen de Baaij

  Smokey, tja, wie nog meer, goede vraag! Of Neyman het zelf is, dat weet ik natuurlijk niet 100% zeker, ik was er niet bij toen het werd opgenomen 😉
  GH Duval, vind ik ook vreemd, maar Brinkman zal wel een vaste klant geweest zijn
  Zich van Verre, tja alcohol heeft op een iedereen een ander effect
  PHM van de Kletersteeg, maar Brinkman is niet van het niveau van Churchill
  Robert, ik ben blij dat je niet gesprongen bent! Ikzelf herken je dilemma wel wat betreft alcohol, het kan natuurlijk heel prettig zijn maar tegelijkertijd vind ik het idd niet prettig om te merken hoe je verandert of de controle kwijt raakt.
  Guus, bedankt voor je uitgebreide reacties. Ik ben met je eens dat Brinkman zijn geloofwaardigheid geen goed doet. Vooral dat hij zegt dat hij niet geslagen zou hebben, geloof ik niet veel van.
  Mo, sterke reactie inderdaad!
  sprakeloos, bedankt voor de link, met veel plezier jouw stuk gelezen

 11. Henk van Leuken

  De hele PVV heeft een drankprobleem want het programma van de PVV heet "klare wijn". Of zou dat ook een grap zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: