De Eenhoorn van Cluny (les Musées)

Wie dacht dat eenhoorns mysterieuze wezens waren die alleen voorkwamen in sprookjes, fantasy verhalen en Harry Potter films, heeft het mis. Deze week kwam ik ze tegen op een prachtige serie wandtapijten in het middeleeuwse Cluny museum in Parijs.

De eenhoorn is een mythologisch dier waar al ver voor het begin van onze jaartelling over verteld werd. Het was echter pas tijdens de Middeleeuwen dat hij zijn huidige vorm kreeg. Het paardachtige witte dier met een grote hoorn op zijn voorhoofd staat voor kuisheid. Het beest kan dan ook alleen maar getemd worden door maagden.

In het Musée de Moyen Age (voorheen het Musée de Cluny) in Parijs is de eenhoorn afgebeeld op 6 wandtapijten. De tapijten behoren tot de mooiste uit deze tijd en tonen de vijf zintuigen: zien, horen, proeven, ruiken en voelen. Op het zesde tapijt staat ‘A mon seul desir’ (Aan mijn enige verlangen) geschreven en al eeuwen wordt er gediscussieerd over de betekenis van deze zin en de afbeelding.

De tapijten hebben allemaal een rode achtergrond en tonen een dame, een leeuw en een eenhoorn. Op iedere doek staan bovendien andere aanvullende dieren en personen. De eenhoorn en de leeuw stonden op het familiewapen van Jean le Viste, de man die de wandtapijten liet maken.

Het Musée de Moyen Age is een prettig museum dat naast deze tapijten nog vele andere middeleeuwse kunst tentoonstelt. Alle aspecten van het middeleeuwse leven komen aan bod. Ik loop langs zwaarden en schilden, maar ook langs glas-in-loodramen en koorbanken. De expositie is zeer afwisselend en blijft daardoor constant boeien.

Één van de hoogtepunten was voor mij de Gotische kapel die een plafond heeft dat rust op een centrale pilaar. Deze lijkt zich als een boom te vertakken in een prachtig patroon van stenen balken. Ook bezit het museum veel beelden en houtsnijwerken die soms bijna 1000 jaar oud zijn.

Het gebouw waarin het museum huist, is gebouwd in een Gotische stijl bovenop de ruïnes van een oud Romeins badhuiscomplex. De grootste tentoonstellingsruimte van het museum was in de tijd van de Romeinen het koude bad. De rest van de oude baden liggen nu in de tuin van het Musée de Cluny en zijn vanaf buiten goed te bekijken.

Als ik alle zalen van het museum heb doorlopen, zit ik echter nog altijd met een vraag. Wat was het enige verlangen van de dame met de eenhoorn? Ik loop terug naar het zaal met de wandtapijten en bekijk het doek van top tot teen. De dame doet al haar sieraden af en stopt ze in een kistje. Hiermee bevrijdt ze zich van de buitenwereld die ze op de 5 andere tapijten heeft waargenomen en geeft zich over aan de innerlijke zoektocht naar geloof en liefde.

Musée du Moyen Age (voorheen Musée de Cluny)
6, place Paul Painlevé, metro Cluny-La Sorbonne
Dagelijks geopend 9.15-17.45, dinsdag gesloten
De toegang is 8,50 per persoon, onder de 26 jaar gratis.

Meer lezen.015

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie