Uncategorized

De Oplossing voor de Vormcrisis van Balkenende

De huidige vormcrisis van minister president Balkenende brengt het kabinet in grote verlegenheid. Een motie van wantrouwen kreeg afgelopen week steun van maar liefst een derde van de kamer en het kabinet verliest extra zetels in de peilingen. De competitie mag dan nog wel in volle gang zijn, de geleden nederlaag is een hele gevoelige.

Het is duidelijk dat de minister president zichzelf moet hervinden om de strijd weer op volle kracht aan te kunnen. In allerijl werden het afgelopen weekend dan ook de meest vermaarde coaches het torentje binnengesmokkeld. Zij zouden helpen om Balkenende snel weer ‘in vorm’ te krijgen.


minister president jan peter balkenende

Zo werd Louis van Gaal met een groot schoolbord op het Binnenhof gesignaleerd. Hij zou het allemaal wel even uittekenen. Al snel stond het bord, dat gesponsord werd door de DSB bank, helemaal volgeschreven met allerlei tactisch vernuften die alleen Louis zelf begreep.

Maar volgens ingewijden was de trainer van Bayern München niet de enige die adviezen was komen geven. Cruijff zou hoogstpersoonlijk een nadeel-voordeel analyse hebben gemaakt en Hiddink zou een Russische tactiek hebben voorgesteld. Maar het invoeren van een Nederlandse KGB leek Balkenende niet de beste oplossing voor zijn problemen.

Zelfs Marco van Basten had tussen het golfen door nog even tijd weten te maken om wat tips te komen geven. Naar verluid zou hij Balkenende hebben geadviseerd om vooral Van Bommel niet op te stellen. De CDA-voorman wees Van Basten er vervolgens op dat Harry van Bommel überhaupt niet in zijn ‘selectie’ zat, maar juist van de tegenstanders was.

Bronnen op het binnenhof melden dat Balkenende totaal moedeloos werd van alle meningen, totdat er laat op de zondagavond onverwacht een Italiaanse heer binnenkwam. Onder zijn arm had hij een boek waarop ‘Il Principe’ gedrukt stond. De man was slechts vijf minuten binnen in het torentje en kwam zonder boek weer naar buiten. De hele nacht is het licht in het torentje aangebleven.


niccolo machiavelli

‘Verachtelijk wordt hij [de machthebber, red.] wanneer men hem voor wispelturig, lichtzinnig, verwijfd, lafhartig of besluiteloos houdt. Hiervoor moet een heerser op zijn hoede zijn als voor een gevaarlijke klip.’ (Il principe XIX,1)

De analyse van deze Italiaan die zich Machiavelli noemde, was spijkerhard. Balkenende was nog nooit zo hard aangevallen tijdens een debat als afgelopen week. Nog nooit had hij zo sterk de verachting van de sprekers gevoeld. Wat moest hij doen?

‘Niets verschaft een heerser meer aanzien dan het feit dat hij grote militaire acties onderneemt en uitzonderlijke staaltjes van bekwaamheid levert.’ (Il Principe, XXI,1) ‘Een heerser staat ook in aanzien wanneer hij een echte vriend en een echte vijand is. Dat wil zeggen, wanneer hij zich, zonder met wat ook rekening te houden, voor de een en tegen de ander verklaart. (Il Principe, XXI, 3)

Het boek had ook op alles een antwoord! Machiavelli’s ‘Il Principe’ mag dan wel 500 jaar oud zijn, de teksten zijn nog altijd een handboek voor iedere machthebber. Het is dan ook slechts een kwestie van tijd dat Balkenende gaat aankondigen dat onze militairen in Afghanisten blijven en hij zich definitief voor AOW naar 67 en tegen een verlaging van de hypotheekrente aftrek verklaart.

Alhoewel, misschien dat de voetbalcoaches hem wel op andere gedachten hebben gebracht. Wie weet zijn we binnenkort in oorlog met Rusland en verklaart Balkenende zich tegen Harry van Bommel en voor Dirk Scheringa….

8 reacties op “De Oplossing voor de Vormcrisis van Balkenende

 1. meneer_opinie

  LOL.
  Maar even serieus, Balkenende kan beter in de leer gaan bij Ruud Lubbers. Die nam ook nooit een standpunt in, maar deed dat met zoveel omhaal van woorden en in zoveel bijzinnen dat het niemand opviel.

 2. Smokey Robbinson

  Alleen bij tegenwind kan men bewijzen een goed matroos te zijn. Mooi blog met wetenswaardige wijsheden Jeroen! Balkende`s positie is momenteel niet te benijden. Wie weet raakt hij erg in de war van alle adviezen..

 3. Jeroen de Baaij

  meneer opinie, ik denk dat meneer Balkenende gewoon moet zeggen waar hij voor staat, dat maakt het leven een stuk gemakkelijker.
  Smokey, bij alle tegenwind die Balkenende tot nu toe heeft gehad is hij over boord gevallen volgens mij. Hoeveel kabinetten heeft die man al op zijn naam staan? Een echte leider is het in ieder geval niet en dat is jammer nu het land zo hard een leider nodig heeft.

 4. a c t u a l i t y

  Een B A L K – E N D E
  is een Doodlopende
  Wèg………………………..
  Machiavelli had ook
  zo z’n Pech in Pricipale
  Iedere Politikiss my ass
  kan wel eens verdwalen
  Maar ten Principale is
  dit In nederigheid
  wel eens een goede
  Les om bij te blijven
  Anders kunnen wij hem
  zonder vorm en inhoud
  wel af-schrijven……………
  Ik heb Het Boek in Huis
  Di Medici…………………….
  Vernéderici…………………

 5. Tegenwoordig heb je toch die berijvendokter van Kernwasser Wunderland, die selfmade Staphorster boer. Overal waar hij komt glimt het klattergoud. Niks geen verfijning, volgens mij kan die met Macchiavelli wel door een deur. De oplossing voor Balkenende

 6. meneer_opinie

  ALs Balkenende gaat zegge waar hij voor staat, dan blijft het oorverdovend stil.

 7. @Jeroen: Er zit natuurlijk wel een klein probleem aan te komen als Balkenende bij het hoofdstuk Verdeel en heers is aanbeland: Er is namelijk zo weinig meer te verdelen dus zal van het heersen ook niet veel meer terecht komen. Maar ik neem aan dat hij met het lezen van Il Principe nog niet zo ver is gevorderd…
  Hetgeen me overigens doet denken aan een kippig verhaal: http://www.vkblog.nl/bericht/128898/Revolte
  Maar dat terzijde ;-)))
  Groet,
  Kokopelli

 8. Robert Kruzdlo

  Mooi weer dit schrijfsel Jeroen…Groet Robert Kruzdlo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: