Uncategorized

63 v Chr. – Wilders kent zijn Klassieken

Geert Wilders baarde deze week opzien met zijn plannen om een zogenaamde ‘kopvoddentax’ in te voeren. Het plan behelst de invoering van een vergunning voor eenieder die een hoofddoek wil dragen. Deze vergunning zou 1000 euro moeten kosten op jaarbasis. De oppositiepartijen buitelen over elkaar heen om dit bizarre idee af te wijzen en Geert Wilders heeft weer de aandacht die hij graag wil.

Toch is Wilders niet de eerste die probeert om gelovigen van een specifieke godsdienst een zogenaamde ‘geloofsbelasting’ op te leggen. Al ruim 2000 jaar geleden deden de Romeinen precies hetzelfde!


geert wilders

De Romeinen kregen tijdens hun veroveringstochten door heel Europa te maken met talloze lokale godsdiensten. Om deze volken niet tegen zich in het harnas te jagen, werden deze godsdiensten niet verboden. De Romeinen probeerden de nieuwe goden te versmelten met hun eigen goden. Bijna alle volken hadden namelijk een stelsel waarin ze meerdere goden hadden en vaak hadden deze goden overeenkomsten met de Romeinse godheden.

Dit beleid van de Romeinen is een van de redenen dat het tegenwoordig zo gemakkelijk is om van de Griekse goden een Romeinse evenknie te vinden. Zo weten we dat de Romeinse oppergod Jupiter dezelfde is als de Griekse god Zeus. Maar tegelijkertijd is Jupiter ook gelijk aan de Egyptische god Amun en de Keltische god Taranis.

Als er in het Romeinse pantheon geen god te vinden was die overeenkwam met de uitheemse god, dan werd de God gewoon opgenomen tussen de Romeinse goden. Dit gebeurde bijvoorbeeld toen de Romeinen invloed begonnen te krijgen in Anatolia (het huidige Turkije) rond het jaar 215 voor Christus.

In deze tijd trokken de Romeinen en de Anatoliërs samen ten strijde tegen de Macedoniërs. En een paar decennia later zou het gebied zelfs opgenomen worden in het Romeinse rijk. De Anatoliërs hadden een god die ze Cybele noemden, een soort moederfiguur. Maar in het Romeinse systeem bestond er eigenlijk geen equivalent voor deze godin.


romeins beeld van cybele

Maar dan duikt er in Rome ‘plots’ een oud document op waaruit zou blijken dat de ‘Mater Magna’ vereerd moet worden om overwinningen in de Buitenlandse oorlogen (met Macedonië, maar ook met Carthago) veilig te stellen. Er is bovendien een Grieks orakel die dit document bevestigt. En dus wordt met veel heisa een beeld van Cybele (ofwel Mater Magna) overgebracht uit Klein Azië naar Rome. Voortaan wordt de Mater Magna vereerd als de moeder der goden.

Toen de Romeinen in 63 voor Christus Judea (het huidige Israël) veroverden, kregen ze te maken met de Joden. Dit volk geloofde niet in meerdere goden, maar in slechts 1 god en deze Joden weigerde dat hun ene god op gelijke hoogte werd gesteld met alle andere Romeinse goden. Het beleid dat de Romeinen honderden jaren hadden gevoerd, werkte dus opeens niet meer.

Maar ook hier vonden de Romeinen een praktische oplossing. De Joden mochten in hun god blijven geloven als ze maar voor de Romeinen baden. Bovendien werd een geloofsbelasting ingevoerd die de Joden moesten betalen als ze trouw bleven aan hun eigen god.

Het plan van Geert Wilders is dus bepaald niet nieuw. Het is nu alleen nog afwachten wanneer Geert Wilders alle moslims gaat dwingen om voor Nederland te bidden!

14 reacties op “63 v Chr. – Wilders kent zijn Klassieken

 1. Smokey Robbinson

  En jij kent je klassieken ook Jeroen. Anders had je dit voorbeeld niet als parate kennis erbij kunnen halen
  Vermoedelijk laat Wilders de meute vechten ( en dat lukt aardig, want door de band genomen is men graag verontwaardigd…) om het absurde hoofddoekjes-tax- plan en trekt hij ondertussen zijn eigen plan..
  Vind het een heel goed stuk overigens.

 2. Paul Delfgaauw

  Jeroen,
  Interessant!
  – Dit wist die denktank van GW natuurlijk al lang; over 3 weken hoest GW weer wat leuks op om iedereen bezig te houden met onbelangrijke zaken waardoor de echte politiek steeds mistiger wordt.
  Maar jij zet het in een leerzame context; leveren die onzinnige afleidingsmanoeuvres van GW toch nog iets boeiend op! 😉

 3. meneer_opinie

  Goed verhaal. Volgens de Romeinen komt er uIt Afrika altijd wat nieuws, maar uit de mond van Wilders komt nooit iets origineels.
  PS: Wat een prachtige foto van Wilders!

 4. Wel eens van Jizyah gehoord?http://nl.wikipedia.org/wiki/Jizyah
  In sommige landen nog steeds actueel.

 5. @Jeroen: Een ontzettend goede bijdrage. Dank je wel!
  Groet,
  Kokopelli

 6. Interessante bijdrage. Door de naam van Wilders hieraan te verbinden wordt zijn voorstel serieuzer genomen. Persoonlijk verbaast het me (van hieruit) hoeveel stof dit soort grotesche figuren kunnen doen opwaaien, en dat er dan ook nog eens serieus over nagedacht en commentaar op gegeven wordt. Dat vind ik er zo eng aan.
  Groet,

 7. Met al die Ka- N O N N E N – kappen nou…
  Van vroeger uit de Kloosters…hadden ze
  een Behoorlijk Tactie kunnen beginnen….
  maar met de Nonnen van nu kun je de
  Vloer niet meer aan dweilen met de
  Kraan open..
  Dus doet Meneer Verwilderst dat in
  Optima-fatima Voormá….
  Maar voordat ik voor iemand door mij
  Knieën ga, moet toch eerst mijn
  Broek in de Tweede Kamer af zakken…
  Groet van..
  P S : Maar Meneer wat weet U écht veel
  Ik zeg het maar weer.. U haalt nog eens
  zelf de Geschiedenis…!!
  Prachtig, History-rijk geschreven,,,,,,,,,,,,,,

 8. Jeroen de Baaij

  Smokey, bedankt voor je complimenten en ik ken mijn klassieken redelijk, maar aan zo’n stukje hier komt ook nog wel wat aanvullend onderzoek te pas!
  Paul, er lijkt geen einde te komen aan de afleidingsmanoeuvres van Wilders, ik probeer er maar wat moois van te maken 😉
  meneer opinie, de foto is inderdaad zeer fraai, meneer Wilders doet alles voor een beetje extra aandacht 😉
  Satuka, bedankt voor de link, je ziet dat de praktijken van de Romeinen wijdverspreid zijn!
  Kokopelli, dank u zeer!
  Pierra, zolang Wilders geen cabaretgroepje begint en dit soort plannen in de tweede kamer blijft verkondigen, zal er serieus op gereageerd worden. De politieke partijen zullen Vlaamse toestanden willen voorkomen, dus is negeren geen optie.
  Joshua, je weet het weer als geen ander te verwoorden!

 9. Jeroen: we hadden hier ooit ramenbelasting. Hoe groter je raam, hoe meer belasting je betaalt. Dat verzin je nu toch ook niet meer ;).
  Ik krijg steeds meer de indruk dat Wilders zich laat inspireren door de praktijken van de orthodoxe/politieke islam in islamitische landen. Of hij dat bewust doet of dat de overeenkomsten op toeval berusten.. ik weet het niet ;).

 10. Echt u bent gespot op de stofjesmarkt, ontkennen kan niet meerhttp://www.vkblog.nl/blog/10492/Sprakeloos

 11. Gôh, geachte heer Jeroen, het lijkt wel of de heule waerelt al eeuwen hetzelfde plan heeft, er wordt maar overal belasting gevraagd alsof de burger niets anders te doen heeft.
  Er is overigens een foto opgedoken van GW waar hij in de Kibboets zit met donkere krullen en Javaanse wangetjes… 😉 http://217.26.122.85/2009-09-02/de-wilde-haren-jonge-jaren-van-geert-wilders

 12. Jeroen de Baaij

  Satuka, ja de ramenbelasting, ideetje van Napoleon geloof ik? Tja, tijden veranderen.
  sprakeloos, dank u voor het attenderen!
  Johan, ik was de foto inderdaad al ergens tegengekomen, ik geloof dat hij sindsdien in ieder geval van kapper is gewisseld 😉

 13. @Paul Delfgauw:
  Die denktank van de PVV heet overiges volgens ene Ron Rozen hier "Het Fleury Rost van Tonningen Instituut"
  Als we nu toch historisch bezig zijn, moet die naam ook wel enige herinneringen wakker schudden toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: