Zadkine in de Buitenlucht

Hoe vaak moet je voor een dichte deur komen te staan voordat je beseft dat ze je misschien niet binnen willen hebben?

Het is een vraag die ik mezelf stelde toen deze week voor de deur stond van het Parijse Musée Zadkine. Bij aankomst trof ik namelijk een dichte deur met daarop een briefje ‘wegens herinrichting van onze tentoonstellingsruimte gesloten.’

Op zich een vervelende mededeling, maar zelfs extra teleurstellend als hetzelfde je een half jaar geleden ook al eens is overkomen. Ook toen was het kleine museum bij de Jardin de Luxembourg een weekje gesloten vanwege de inrichting van een tijdelijke tentoonstelling. Er zat niets anders op dan me om te draaien en richting het park te lopen.


le poète van zadkine in de jardin de luxembourg

In de Jardin de Luxembourg staat namelijk het beeld van ‘de Poëet’ dat Zadkine maakte in 1954. Op deze manier kreeg ik dan toch nog iets van Zadkine te zien vandaag. Het is een bronzen beeld van een man die een metamorphose lijkt te ondergaan en te veranderen in een boom. Het beeld is gebaseerd op een gedicht van Paul Eluard.

Ossip Zadkine was een beeldhouwer uit de kubistische school die een volledig eigen stijl ontwikkelde waarin hij zich veel vrijheid permitteerde om ook met ronde vormen en organische lijnen te werken. Maar hij bleef het kubistische principe van het uitbeelden van meerdere gezichtspunten binnen één compositie altijd trouw.

In Nederland is het beeld dat Zadkine maakte voor de stad Rotterdam het meest bekend. ‘La ville détruite’ toont een man die een gapend gat heeft op de plek van zijn hart. Het beeld is geplaatst ter herinnering aan de bombardementen op de stad in 1940.

En nu ik zo door de tuinen wandel besef ik me dat het eigenlijk goed is dat het museum weer gesloten was. Het beeld in Rotterdam en het beeld in de Jardin de Luxembourg zijn namelijk de werken zoals Zadkine ze bedoeld had. Beelden die in de openbare ruimte staan en voor iedereen te zien zijn. Juist Zadkine heeft zich altijd hard gemaakt voor de introductie van moderne kunst op straat.


la ville détruite van zadkine in rotterdam

Morgen is de herinrichting van het Zadkine museum voorbij en gaan de deuren weer open. Maar voor mij blijven ze voorlopig gesloten. Ik loop naar het Place de Finlande of het Place Saint Germain, plaatsen waar ik Zadkine’s werken in de open lucht kan bekijken. Precies zoals hij het gewild zou hebben!


Voor de Nederlandse liefhebbers van de beelden van Zadkine zijn er ook genoeg plaatsen om hem te bekijken. Naast Rotterdam staan er ook beelden in Apeldoorn, Arnhem (Diaconessen ziekenhuis), Amsterdam (de Nederlandse bank) en Zundert. De beelden in musea heb ik dan uiteraard niet meegerekend!

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Zwollywood schreef:

  Zonder er veel studie van te hebben gemaakt…is mijn idee ‘dat de beelden van Zadkine toch een militaristisch uitstraling hebben’.
  Het beeld in R’dam is vlgs mij ook naoorlogs geplaatst.

 2. Jeroen de Baaij schreef:

  Toch heeft Zadkine niet veel op met de oorlog. Hij is gewond geraakt in de eerste wereldoorlog, dus hij zal de verschrikkingen zelf hebben meegemaakt. Tijdens WO2 is hij naar Amerika gevlucht.

 3. JHvD schreef:

  Open lucht is tevens frissche lucht, waarde heer Jeroen.

 4. Zwollywood schreef:

  Zijn werken zijn erg hoekig. Typeert de naoorlogse fase van industrialisatie.
  Als vorm daarom uiterst passend bij de tijd. De naoorlogse fase van industrialisatie kenmerkt de mens als hardwerkend, levend in armoede met onverwerkte oorlogstrauma’s.
  R’dam had een geweldig oorlogstrauma.

 5. Smokey Robbinson schreef:

  Mooi kunstblog over de bronzen Zadkinebeelden. Jardin de Luxembourg.. je me souviens. Je deed me er echt een plezier mee Jeroen. Op m`n 19e avec mon amour voor `t eerst in Parijs in een hotelletje ( "Des Mines"…).
  Boulevard Saint Michel en Boulevard Saint Germain, vlakbij het park.
  O, la, la, dat waren nog eens tijden!

 6. Jeroen de Baaij schreef:

  @Johan, er is weer geen woord van gelogen, heer Johan!
  @Zwollywood, de werken van Zadkine zijn inderdaad hoekig dat zal voornamelijk vanwege de kubistische achtergrond van Zadkine komen, maar ik zie daar daadwerkelijk niks militaristisch of wereldveroverends in. Het beeld in Rotterdam is inderdaad gemaakt in opdracht van de stad om het bombardement te herinneren, het onderwerp is dus inderdaad het oorlogstrauma. Dit heeft verder niks van doen met de industrialisatie na de oorlog, dezelfde stijl gebruikte Zadkine namelijk ook al voor 1940.
  @Smokey, ik ben blij dat ik je een plezier heb kunnen doen met dit blog, ik kom snel weer eens bij jou kijken!

 7. Jezzebel schreef:

  Erg genoten van je stuk.
  Zadkine is een pracht kunstenaar.
  Ik ben zoals jij, die werken moeten gezien worden in de openbare ruimte.
  Jan Wolkers heeft een beurs gekregen om een jaar lang bij hem te mogen beeldhouwen.
  Je kunt de invloed van Zadkine in zijn werk terugvinden.

 8. laila schreef:

  Beelden horen buiten, vind ik een goed uitgangspunt, maar wat te denken van schilderkunst?
  Zeer aan te bevelen:
  Ossip Zadkine en Valerie Prax ( zijn vrouw; schilderes) van Hans Knap.
  Ik heb nu eenmaal de tik me in het leven van mensen te willen verdiepen:-)

 9. Bart schreef:

  Als kind al was ik onder de indruk van het beeld van Zadkine in Rotterdam.
  Ik knoopte zijn naam in mijn oren.
  Mooi om dit andere beeld van zijn hand nu ook buiten te zien, waar het hoort, voor het gevoel…
  Fijne bijdrage, Jeroen!
  Groet, Bart

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: