Uncategorized

Straatsburg, Strijd tussen Duitsland en Frankrijk

door
Jeroen de Baaij
op 15 september 2009

Straatsburg, Frankrijk, Europa

Straatsbrug, stad van de ooievaars, stad van het Europees parlement, is een stukje Frankrijk waar de Duitse sfeer nooit helemaal verdwenen is. Vele oorlogen zijn er gevoerd tussen de Duitsers en de Fransen om Straatsburg en zijn omgeving. Het is een sfeervolle stad die sinds 1988 tot het werelderfgoed behoort met als letterlijke en figuurlijke hoogtepunt de Gotische kathedraal.


Nadat in de 12e eeuw de oude kerk tot twee keer toe door brand werd geteisterd, werd besloten tot de bouw van een nieuwe kathedraal. Onder leiding van Erwin von Steinbach en Rudolf von Strassburg werd een kerk ontworpen die voor die tijd revolutionair was. Na de dood van Von Steinbach nam zijn zoon het van hem over en werden de plannen van zijn vader perfect uitgevoerd.

Maar toen ook hij overleed en er een pest epidemie woedde, kwam de bouw stil te liggen. Toen uiteindelijk eind 14e eeuw weer aan de bouw werd begonnen met de derde etage (boven het rozetvenster), werden de plannen minder strak gevolgd en dus is er tegenwoordig een kleine stijlbreuk tussen de tweede en derde etage te zien.

Het werk werd nu snel voortgezet en er werd een hoge spitse toren opgezet. Deze toren zou het gebouw op dat moment het hoogste gebouw ter wereld maken en zorgt ervoor dat de kathedraal nu nog steeds tot de hoogste kerken ter wereld behoort.

Eenmaal binnen word ik totaal overdonderd door de grootsheid en soberheid van de kerk die hem bijna een chic karakter geeft. Toch is de kathedraal niet saai. Het gebouw heeft prachtige glas-in-loodramen en vele beelden die uit dezelfde steensoort zijn gemaakt als het gebouw zelf. Hierdoor worden het gebouw en de beelden een geheel.

Achter in de kerk is bovendien een grote beeldenpartij te vinden die de olijfberg voorstelt en er staat een grote pilaar waarop tot in de verre hoogte engelenbeelden hangen, de Pilier des Anges. Ook staat er een enorme astronomische klok uit de 16e eeuw, de tijd dat kerk en wetenschap nog samengingen.

Het bijzondere is de totale eenheid van de kerk. In veel kerken zijn sporen van latere stijlen zoals de barok, het classicisme of zelfs het modernisme te vinden, maar dat is hier helemaal niet het geval. Zelfs de oudere romaanse elementen zijn zo in het gebouw verwerkt dat ze niet voor een stijlbreuk zorgen. De kerk is echt één van de hoogtepunten uit de Gotiek.

6 reacties op “Straatsburg, Strijd tussen Duitsland en Frankrijk

  1. En nu nog leren schrijven voordat u een Volkskrant-waardig artikel cyber-space inslingert. Hoe vaak gebruikt u niet de lijdende vorm? Het is een en al ‘werd’ en ‘wordt’ gevolgd door voltooid deelwoord wat de klok slaat. Wat een taalarmoede! De inhoud maakt niets goed: een impressie van een stad is weinig waard als die verzandt in een beschrijving van een kerk – en niet meer dan dat.

  2. Als de Fransen over enig fatsoen beschikken geven ze Straatsburg en Elzas Lotharingen weer terug aan Duitsland. Dit gebied is net als Kaliningrad / Konigsberg een nooit teruggegeven stuk oorlogsbuit.

  3. Meneer Bosch, het is nooit mijn bedoeling geweest een impressie van de stad te geven. Die artikelen zijn namelijk al op vkreizen te vinden. Ik heb met opzet gekozen voor een beschrijving van het hoogtepunt van de stad zoals ik al aankondig in de inleiding. Wat betreft het taalgebruik zal ik er in het vervolg op letten minder de lijdende vorm te gebruiken. Maar als u de rest van mijn reisdagboek zou bekijken, zou u zien dat ik in mijn artikelen nauwelijks die vorm gebruik en dat dit artikel slechts een uitzondering is. Meneer Fest, toch vrees ik dat dit niet zal gebeuren! 😉

  4. T.a.v. Jeroen de Baaij: indien dat niet uw bedoeling was, waarom dan zo’n algemene kop die een historische schets van de strijd om Straatsburg suggereert, maar voor 95 procent over een kerk gaat? Het woord kerk komt niet eens in de kop voor! Aldus zet u de lezer op het verkeerde been. Als u doorgaans niet in de lijdende vorm schrijft, waarom dan nu wél? Ik vind het ook geen excuus: ‘dit artikel is slecht geschreven, maar die andere van mijn hand, die moet je maar eens lezen!’ Toch zal ik dat laatste doen! Nog veel onderhoudende pennenvruchten toegewenst.

  5. jeroendebaaij

    Meneer Bosch, nogmaals uw kritiek is duidelijk en zoals ik al heb aangegeven in mijn eerste reactie zal ik er in het vervolg op letten. Mijn opmerkingen waren dan ook niet bedoeld als excuus, maar slechts om aan te tonen dat ik verschillende schrijfstijlen gebruik. U insinueert in uw eerste reactie namelijk dat ik maar beter geen artikelen kan plaatsen. De kop heb ik gekozen omdat het nieuwsgieriger maakt dan ‘de kathedraal van Straatsburg’ of iets dergelijks en bovendien perfect aansluit op de eerste en laatste alinea van de tekst.

  6. Dag KLPD Ik Verzoek U Mij terug te Mailen Wat U Met Al Mijn Tot Heden bij U Gedane Aangiftes Heeft Gedaan ! Als Ik Onderstaande Bekijk Moet Ik van U het Ergste Vrezen ! Dit Onderstaande Had nooit Voorgevallen als ook maar Enige Aandacht en Inzet Omtrent de door Mij Verstrekte Informatie Was Geweest ! Ik Wil Graag Weten Wie van U Mijn Aangiften en Verstrekte Informatie in Bezit Heeft en Wat die daarmee Doen dan ! Heeft U al Onderzoek Gedaan naar Aanwezigheid van verdovende middelen en chemicalien in de Haren van Kinderen ? Ik Verzoek U Dringend om Tekst en Uitleg , of Moet Ik Werkelijk Gaan Denken dat U een stelletje creeps dienen Wilt die Uw Familie en Kinderen al Generaties lang van het Leven en een Beter Bestaan berooft ? MFG xxxxxx Ik Denk Dat het Helemaal niet Lekker Zit bij de antiterreurafdelingen en dat Ze Hun Werk niet Doen of Kunnen Doen ! Lees Onderstaande en Trek Je Conclusies ! Hoi http://www.republic.nl/nieuws/2009/41/Onrechtvaardigheid-voedingsbodem-radicalisme-jeugd.htm# Onrechtvaardigheid voedingsbodem radicalisme jeugd 07 oktober 2009, 11:46 uur. Redactie re.Public, redactie@rePublic.nl Radicaal gedrag heeft bij jongeren een grotere kans van ontstaan als ze denken te worden achtergesteld en door de samenleving onrechtvaardig behandeld. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1300 jongeren, dat de Universiteit Utrecht deed in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. 0 reactie(s) Print dit artikel | Tip de redactie Sympathie voor moslimradicalisme of rechts-radicalisme vindt ook een voedingsbodem als een groep zich bedreigd voelt door andere groepen in de samenleving. Dit speelt vooral een grote rol bij autochtone rechtse jongeren, zo stellen de onderzoekers. De aanwezigheid van andere culturen in Nederland bedreigt naar hun gevoel hun Nederlandse identiteit. Al deze factoren kunnen leiden tot boosheid op de maatschappij, die weer kan leiden tot gewelddadig en ander kwetsend gedrag. De moslimjongeren en de autochtone rechtse jongeren die deelnamen aan het interview gaven overigens vrijwel allemaal aan terrorisme expliciet af te wijzen. Tja UU en NCT zijn in Deze te Verdenken van desinformatie ! De Oorzaken van Radicalisatie Zijn Al Lang Bekend! De Weergave "denken te worden achtergesteld" is een Uitspraak Die Ik Enkel Terugvindt bij Kinderen Hersenspoelende Joden > De Jongeren wijsmaken dat het alleen maar een draadje was. En Ons ook ! De Gehele Kaukasische Bevolking wordt al decennia achtergesteld onder invloed van vreemde mogendheden die hun dubbele nationaliteit misbruiken voor hun overname en terreurwerken tegen de Bevolking. NCT heeft al lang Alle Informatie dat Alle kwaad ten eerste al op de lagere scholen ingegoten wordt. NTC heeft ook Wel Weet van een zeer langdurige golf staatsterreur , met buiten de wet stelling van de Bevolking per 1991 , een commando van hoogervorst aan ambtenaren in 1995 daar weer boven op om de Bevolking nu helemaal niet meer te mogen Helpen.Sabotage aan Alle Verworvenheden van de Democracy. Genocide met 35.000 Doden per Jaar extra ,buiten de 5000 Kinderen per jaar Die Sterven door de terreur van deze mogendheden met dubbele nationaliteit , door wat ze Die Kinderen op de lagere scholen aandoen. Én Onze Kinderen een afiniteit mét islamieten ? Dat is niet Waar….die afiniteit berust enkel en alleen door dat semieten Kinderen aan zich binden met gebruik van zeer geweldadige verkrachtingen en groepsverkrachtingen , het Kind wijsmakende dat het nu niks meer waard is voor het Eigen Volk.ook worden Die Kinderen verkracht door veel semieten tegelijk , dan maken ze duidelijk dat als het Kind voor een zo een semiet kiest dan wordt het alleen nog maar "geneukt?" door die ene….nou Dát Kind Kiest eieren voor het Geld. Tot overmaat van Ramp spuiten die islamieten een Kind ook nog heroine in , dat maakt op Onbewust level het Kind ook nog eens hooked aan de ene semiet. Zó winnen die islamieten hun zieltje ! Dit is echter al fase twee van de totale ondergang van het Kind , fase een is al op de lagere school gebeurd. Daar zit die andere vreemde mogendheid en verkracht de Kinderen eerder al op schoolreisje , zeven dagen terreur,martelingen , Hersenspoelingen , en massale Kinderverkrachtingen. Dit gaat ook al gepaard met ruim middelen misbruik , zoals heroine,lsd,ghb,reproductieremmers,spieratropfyverwekkers ( veel Jongeren met Spierdystropfy ),farmaceutica , antibiotica. Veel van dezen stoffen zijn terug te Vinden in de Haren van Alle Kinderen van negen en Ouder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: