Uncategorized

Slapende hoedjes in de ridderzaal

Prinsjesdag was beter beveiligd dan ooit. Dankzij een tweede veiligheidsring achter publiek was de kans op aanslagen tijdens de rijtoer naar de ridderzaal verder geminimaliseerd. Maar met de beveiliging van de miljoenennota is het een stuk minder goed gesteld. De plannen van het kabinet lagen alweer op straat voordat hare majesteit een woord had gesproken.

De pers zal vandaag in de ridderzaal dan ook drukker bezig zijn geweest met het bekijken van de hoedjes van alle hooggeplaatste aanwezigen, dan met de inhoud van de troonrede. Ze hebben immers al ruim de tijd gehad om de inhoud van de stukken rustig tot zich te nemen, dankzij het speurwerk van Frits Wester en de zijnen.


paul tang (links) en de bergrede door fra angelico (rechts)

Of eigenlijk voornamelijk dankzij één incorrecte PvdA’er die luistert naar de naam Paul Tang. De socialisten die ooit een sterke band hadden met de VARA, schijnen tegenwoordig namelijk betere contacten te hebben met het commerciële RTL. Tang heeft zijn excuses aangeboden aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en minister president Balkenende en hij moet nu voor straf een maand lang zijn mond houden in de kamer.

Is dat nou alles? Tang mag een maand vakantie gaan houden en koningin Beatrix zit voor nop een troonrede voor te lezen die iedereen al kent. ‘Leden van de Staten Generaal….’. Ze houdt natuurlijk stug vol, maar ondertussen ziet ze voor haar neus alle hoedjes steeds verder naar beneden zakken. Alleen door een goed geplaatste stemverheffing veren ze af en toe weer op.

De Bergrede door Cosimo Rosseli (fresco in de Sixtijnse Kapel)

Stel je toch voor dat Johannes de doper een dag voor de bergrede van Jezus Christus had rondgebazuind wat Jezus de volgende dag zou gaan vertellen. Dan zou toch niemand meer naar hem zijn komen luisteren. Daar had Jezus dan gezeten in zijn eentje boven op die berg. En voor hem geen hoedjes om naar te kijken!

Dan zou Jezus toch ook niet tegen Johannes hebben gezegd, ‘ Houd jij maar even een maandje je mond!’.  Nee, Jezus zou zich niet meer hebben laten dopen door Johannes! Het hele nieuwe testament zou een andere wending hebben gekregen. Wie weet was hij naar een of andere geitenhoeder gegaan en hadden alle katholieken een straaltje geitenmelk over hun voorhoofd gekregen na hun geboorte!

Maar nee, Meneer Tang moet gewoon een maand zijn mond houden en mag dan weer verder met zijn bezigheden. Hij is dus ruim op tijd weer terug om volgend jaar met Prinsjesdag zijn vriendjes van RTL weer een kopietje te geven.

Het enige wat hij nu nog moet bedenken, is wat hij komende maand gaat doen. Misschien een hoedje kopen voor zijn vrouw?

5 reacties op “Slapende hoedjes in de ridderzaal

 1. Smokey Robbinson

  Geweldig stuk Jeroen, in alle opzichten. Je hebt de actualiteit over Prinsdag fijntjes aan de kaak gesteld. Humor, waarheid, wijsheid en relativering.
  Tien aanbevelingen!

 2. maar zal mevrouw Tang wel met zo’n doorgeefluik willen lopen, ik heb gezichtverbergende hoedjes gezien, misschien kan Paul die voor een prikkie overkopen voor zijn vrouw.

 3. Jeroen de Baaij

  Smokey, bedankt voor de complimenten, toch wordt het stuk voorlopig weinig gelezen. Ik zal eens kijken of ik misschien de titel aan kan passen.
  sprakeloos, dat lijkt me nou een goed plan! haha

 4. Robert Kruzdlo

  Prachtig beschreven web aan gedachtes. Groet Robert Kruzdlo aanbevolen groen….

 5. Machtig mooi geschreven ‘achter het nieuws’. Ik heb ook gekeken, maar zag niet altijd hetzelfde als jij. Hoe dan ook een poppenkast…
  Groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: