Uncategorized

Help! the Beatles!

De hele week al staan de media in het teken van the Beatles. Nu alle Cd’s opnieuw zijn uitgebracht in een versie met betere geluidskwaliteit staan de mannen uit Liverpool opeens weer in het middelpunt van de belangstelling. Onder het mom van ‘niemand is te jong voor the Beatles’ draag ik graag mijn steentje bij aan deze hype.

Help, I need somebody
Help, not just anybody,
Help, you know I need someone, help.

 
Het is 1965 als de Beatles ‘Help!’ uitbrengen en deze single de eerste plaats weet te bezetten in de hitlijsten. Het nummer is voornamelijk geschreven door John Lennon en gaat over de snel stijgende populariteit die Lennon boven het hoofd groeit.

Het nummer is tevens het titelnummer van de gelijknamige plaat die the Beatles in hetzelfde jaar uitbrengen. Het album brengt naast ‘Help!’ ook de singles ‘Ticket to ride’ en ‘Yesterday’ voort en ook deze nummers weten de eerste plaats in de hitlijsten te veroveren. Dit 5e Beatle-album kan dan ook met recht een succes worden genoemd.

 
Maar er was meer. De eerste zeven nummers van het album (de gehele A-kant) werden ook gebruikt in een film die –hoe kan het ook anders- Help! heet. De Beatles spelen in deze film uiteraard de hoofdrol.

Als blijkt dat Ringo Starr een ring om zijn vingers heeft die gezocht wordt door een oosterse sekte, worden de Beatles overal gevolgd door personen die de ring willen hebben. Ringo probeert de ring af te doen, maar krijgt hem niet van zijn vingers. De sekte is ondertussen van plan hem te offeren omdat de rituelen dit voorschrijven.

De film is een prettige afwisseling van absurde Engelse humor en goede muziek, maar heeft ondertussen te kampen met een flinterdun verhaal en zeer matige acteerprestaties. Maar een echte Beatle liefhebber kijkt hier natuurlijk doorheen en geniet van het plezier dat de jongens uitstralen en de ijzersterke muziek.

Het leuke is dat de gehele film gratis en voor niets te bekijken is via Google Video, zodat iedereen die de film niet kent de kans heeft dit in te halen. Let bij het kijken van de film op de fraaie jaren 60 inrichting van het huis van de heren en de vele flauwe verwijzingen naar de James Bond films.

Maar voor wie niet de tijd heeft om anderhalf uur een film te gaan kijken, geniet in ieder geval even van het liedje!

 

8 reacties op “Help! the Beatles!

 1. Leuk, deze jonge Beatles, natuurlijk in zwart-wit, weer eens te zien en te horen, Jeroen.
  De cd’s klinken eindelijk, na al die jaren, zoals het hoort (net zo goed als de originele vinyl lp’s, en dat is een groot compliment).
  Ik heb de geremasterde versie van Sgt. Pepper’s, het is een mooie belevenis, die in zo’n prachtige geluidskwaliteit te kunnen beluisteren.
  Mooie bijdrage, toegespitst op de film Help, én de bijbehorende muziek…
  Groet, Bart

 2. @Jeroen: Laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat wij op één lijn zaten: die van de Stones dus… ;-)))
  Maar zonder gekheid, een leuk verhaal over een veel minder belichte kant van The Beatles.
  Groet,
  Kokopelli

 3. Jeroen de Baaij

  Bart, bedankt voor je reactie, ik had in jouw bijdragen al gezien dat je erg blij bent met de nieuwe uitgaven. Voor mijzelf zijn de oude goed genoeg 😉
  Koko, wat spijtig dat ik je moet teleurstellen, ik ben meer van de beatles dan van de stones, maar wie weet zal ik me binnenkort eens aan een stones-bijdrage wagen 😉

 4. meneer_opinie

  Help, ik begin al bijna een beetje moe te worden van deze hype. Zo onderhand weet ik wel dat die geremasterde CD’s prachtig zijn en als ik weer eens een paar centen over heb (when i’m sixty four), dan zal ik er een paar kopen hoor.
  Maar evenzogoed aanbevolen want het is een leuke invalshoek

 5. Smokey Robbinson

  Leuk dat je er meteen weer een film bij "cadeau" doet Jeroen. Jouw recensie maakt me nieuwsgierig. Ik ga "Help" beslist bekijken, al is `t in etappes.
  Beatles- òf Stones-fansbloggers.
  Elvis of Cliff had je ook indertijd.

 6. Nu ja, mijnheer Jeroen, u hebt u best gedaan, dat wel. Toch vind ik er niets aan, althans al die heisa over de betere kwaliteit op cd. Ik hoef er niets van omdat ik al de vinylopnames al heb. Bovendien ben ik niet zo een Keverfan, slechts de latere liederen zijn aan te horen. Halfweg de jaren negentig kwamen de drie albums Anthology uit, daar stonden wel enkele aardige liederen en andere probeersels op. Ik heb ze destijds aangeschaft, maar verder in de tijd wederom afgeschaft… ;~)
  Neen, waarde Jeroen, de film ga ik niet bekijken, ik heb alle beeldopname’s van hen al vele malen mogen bekijken… 😉
  Dank voor uw bijzondere bijdrage plus een aan u toegezonden rood/groene pijl met oranje strik…

 7. Jeroen de Baaij

  meneer opinie, ik geef u helemaal gelijk dat het een hype is, een grote verkooptruc van de platenmaatschappij. Toch is het een goed excuus om weer eens een beatles schijfje in de CD speler te doen, geremasterd of niet….
  Smokey, ik ben benieuwd wat je van de film vindt! Zoals ik al schreef moet je je niet teveel van het verhaal voorstellen en vooral erg van Engelse humor houden.
  Johan, bedankt voor uw oranje strik, die had ik nog niet! En tja, over smaak valt niet te twisten, zo stelt men (wie dat dan ook moge wezen).

 8. Klaas A. Mulder

  Afgelopen zaterdag, Open Monumentendag, Yesterday gehoord op het carillon van de Martinitoren in Groningen, zie filmpje op mijn blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: