Uncategorized

de Onbekende Jugendstil

door
Jeroen de Baaij
op 8 september 2009

Riga, Letland, Europa

Wie op zoek gaat naar de sporen van de Jugendstil in Europa zal terechtkomen in Duitse steden als Karlsruhe en München of de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De slimme toerist reist vervolgens verder naar Frankrijk en België voor de architectonische hoogstandjes van de Art Nouveau of gaat naar Barcelona voor de bouwwerken van Gaudì. Hierbij worden onbekendere hoogstandjes uit deze periode vaak vergeten.

Ik nam de proef op de som en reisde naar Riga om een aantal bijzondere gebouwen te bekijken. Ook in de Letse hoofdstad heeft de Jugendstil namelijk gewoed en zijn vele bijzondere ontwerpen tot uitvoering gebracht. Juist deze gebouwen zorgden ervoor dat het stadcentrum met zijn Jugendstil architectuur door de UNESCO werd uitgeroepen tot werelderfgoed.

Ongeveer 40% van de 19e en 20e eeuwse gebouwen in Riga is gebouwd in de Jugendstil stijl en de mooiste vind je rondom de Alberta Iela. Onder meer de gebouwen van architect Eisenstein op 2a en 4a springen in het oog.

De architect Mikhail Eisenstein zoon van Russische ouders, maar met Zweedse grootouders is één van de bekendste Art Nouveau architecten die in Riga heeft gewerkt. Hij maakt in zijn ontwerpen veel gebruik van geglazuurde bakstenen, vreemd gevormde ramen en keramiek. Ook expressieve vrouwenhoofden zijn een veelvoorkomend element in zijn gevels.

Zijn gebouwen behoren tot de beste van de stad en hebben bovendien als voorbeeld gediend voor anderen architecten die ook in Riga hebben gewerkt. Zo gebruikte Eistenstein bijvoorbeeld blauwe bakstenen in zijn gebouw op Strelnieku iela 4a en namen veel andere architecten het gebruik van deze bakstenen van hem over. Hierdoor zijn de blauwe bakstenen uitgegroeid tot één van de meest herkenbare onderdelen van de Jugendstil in Riga.

Een ander mooi gebouw in Riga is het zogenaamde Kattenhuis. De eigenaar van dit sobere Jugendstil gebouw werd uitgesloten van het grote Gilde en plaatste uit wraak een beeld van een kat op zijn huis. De kat – met zijn staart recht omhoog- is zo geplaatst dat zijn kont naar het huis van het Gilde aan de overkant is gericht.

Volgens de legende werd na een lange strijd de ruzie vervolgens bijgelegd en werd de man alsnog toegelaten tot het gilde. De enige voorwaarde was dat hij de kat op zijn dak zou omdraaien en zo geschiedde. De man werd weer opgenomen in het Gilde en de kat staat nog steeds bovenop zijn oude huis.

Buiten de prachtige Jugendstil architectuur heeft Riga ook een gezellige compacte binnenstad met veel cafeetjes en restaurantjes. Het is een bruisende stad die tegenwoordig goedkoop te bereiken valt dankzij de vluchten van aanbieders zoals RyanAir. De onbekende hoogstandjes van de Letse Jugendstil worden hierdoor makkelijk bereikbaar.

Vergeet Wenen en München, voor Jugendstil moet u in Riga zijn!

2 reacties op “de Onbekende Jugendstil

  1. Er zijn ook een hoop mooie vrouwen daar.

  2. Voor nog meer onbekende jugendstil: Ljubljana!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: