Uncategorized

Mijn artikel in de Volkskrant?

Hoe gek is het als je een bericht plaatst op het VKblog, slechts 4 reacties krijgt en een paar dagen later een artikel met dezelfde inhoud terugleest in de volkskrant. Een vergelijking, een citaat, een foto, de overeenkomsten zijn stuitend. Het overkwam mij afgelopen week…

Ik ga met u terug naar dinsdag 1 september. Op die dag plaatste ik hier net na vier uur ’s middags een vergelijking tussen de wereldreis van de 13-jarige Laura Dekker en de mythe van Daedalus en Icarus. Het zou het eerste bericht zijn in een nieuwe serie waarin ik probeer actualiteit te koppelen aan literatuur.

In het bericht gebruik ik citaten van Ovidius en erbij plaats ik een filmpje met muziek (Metamorphosen van Philip Glass), foto’s van Laura Dekker en verschillende schilderijen van de mythe. Het zijn de ingredienten voor een interessante vergelijking over de rol van de vader van Laura Dekker en Daedalus. Het stuk ontlokt slechts 4 reacties.

Drie dagen later, op vrijdag 4 september, sla ik de krant open en vind op pagina 22 een artikel van de hand van Wieteke van Zeil. Onder de kop ‘Kussen die de laatste blijken’ ontrolt er een vergelijking tussen de mythe van Daedalus en Icarus en de wereldreis van Laura Dekker.

Niet alleen de vergelijking komt me bekend voor. Ook de afbeelding die naast het artikel staat, is bekend. Het is de eerste afbeelding die ik gebruikte in mijn filmpje. Zelfs een citaat van Ovidius wordt in beide artikelen gebruikt. Al met al lijkt het geheel wel heel erg op elkaar. Ik ben met stomheid geslagen.

Hierop besluit ik een mail te sturen naar de ombudsman van de Volkskrant en er verder nog even geen ruchtbaarheid aan te geven. Zonder het woord plagiaat te gebruiken, leg ik de situatie uit en vraag ik om opheldering.

En die opheldering krijg ik vandaag. De journaliste verklaart al op 27 augustus dit idee te hebben voorgesteld en dat ze mijn blog nog nooit had gezien. Volgens de ombudsman is het dus een kwestie van toeval, twee mensen die op hetzelfde idee komen.

Nou goed, laten we de journaliste op haar woord geloven en aannemen dat het zo is gebeurd. Dan wil ik hierbij mijn beschuldiging intrekken, maar niet zonder nog twee opmerkingen aan het adres van de volkskrant te plaatsen.

1. Als al op 27 augustus wordt voorgesteld om een vergelijking te maken tussen de wereldreis van Laura Dekker en Daedalus en Icarus, dan kunt u dat artikel ook het best meteen schrijven en plaatsen. Door (zoals nu) ruim een week te wachten is namelijk een groot deel van de actualiteitswaarde verloren gegaan. (Ik was zelf al laat op 1 september)


2. Ik ben blij dat het type vergelijkingen dat ik graag maak, goed genoeg zijn voor een plek in de volkskrant. In de toekomst zal ik de vrijheid nemen u eens een artikel met een vergelijking op te sturen als de actualiteit zich daarvoor leent. Ik reken dan op uw medewerking.

Om volledig te zijn zal ik hieronder het gehele artikel van Wieteke van Zeil plaatsen (Volkskrant, 4 september 2009, pagina 22) en een link plaatsen naar mijn eigen bijdrage van 1 september (Daedalus en Icarus … Herschreven). Ook wil ik de ombudsman van de Volkskrant bedanken voor zijn snelle reactie en het ophelderen van de zaak.


Update 14.01
De volkskrant heeft mij een aanvullende mail gestuurd met in de bijlage een bericht van 27 augustus waaruit blijkt dat het idee inderdaad toen al is geopperd.

Hiermee wordt  bewezen dat de journaliste inderdaad zelf het idee heeft voorgesteld.


Kussen die de laatste blijken

24 reacties op “Mijn artikel in de Volkskrant?

 1. cor verhoef

  Laten we de journalist dit maal, zoals je zegt, op haar woord geloven.
  Maar…
  Een aantal maanden terug verscheen van de hand van Latijs-Amerika correspondent Cees Zoon een artikel over het grensgebied tussen Brazilie en Paraguay, wat een wild west-achtig smokkelnest is. Twee weken voor die publikatie was in het parool een sterk gelijkend verhaal verschenen, geschreven door de journalist Arthur van Amerongen. Het artikel in de VK was geen exacte kopie van dat van van Amerongen, maar de vorm en inhoud waren nagenoeg identiek.
  Toeval?

 2. Jeroen de Baaij

  Voor de volledigheid wil ik hierbij nog even vermelden dat ik zojuist een aanvullende e-mail heb gehad, waarbij een e-mail was bijgevoegd van 27 augustus. Hieruit blijkt inderdaad dat voor de eerste keer is geopperd een vergelijking te maken tussen Laura en Icarus op 27 augustus.
  Het toeval is daarmee bewezen.

 3. Smokey Robbinson

  Jeroen, Toevalligheidsfenomeen… Maar jouw bijdrage vind ik mooier en meer verdiept.
  Groet,
  Smokey

 4. @Jeroen: Je bent helaas niet de eerste die dit "toevallig" overkomt.
  Het komt namelijk veel vaker voor dat er eerst elders (waaronder hier ten blogge) een publicatie verschijnt die "geheel toevallig" een week later in gewijzigde maar nog zeer herkenbare vorm in de Volkskrant verschijnt.
  Dus wat dat betreft krijgt het woord "toeval" toch een geheel andere betekenis dan die mij altijd voor ogen heeft gestaan…
  Je maakt hier een uitermate goed punt.
  Groet,
  Kokopelli

 5. @Jeroen: Ah, ik zie jouw aanvullende opmerking nu pas. Dus de idee bestond al.
  Blijft nog altijd wel de vraag of voor de realisatie daarvan niet alsnog dankbaar gebruikt gemaakt is van andere bronnen…

 6. Jeroen de Baaij

  Bedankt Smokey en Kokopelli!
  Omdat mijn opmerking in de reacties blijkbaar niet genoeg opvalt en ik iedere verwarring wil voorkomen, heb ik dit nog even aan het bericht toegevoegd!

 7. elsje dijkstra

  Toeval?
  Ik maakte het op kleinere schaal mee.
  In een reactie schreef ik: we kennen nog niet alle ins en outs.
  Een dag later lees ik: zolang we nog niet alle ins en outs kennen.
  Heeft de schrijver (on)bewust mijn uitdrukking overgenomen?
  Ik neem aan van niet.
  De schrijver en ik hebben hetzelfde referentiekader dat bestaat uit filosofische verhalen, uitdrukkingen, gemeenschappelijke herinneringen wellicht.
  Helaas zijn we minder uniek dan we willen geloven.

 8. @Elsje: Het maakt volgens mij wel een behoorlijk verschil of er een zin later (in gehusselde vorm) in de krant verschijnt of een compleet verhaal. Ik geloof in elk geval, wat de journalistiek betreft, niet in morfologische velden. Jatwerk is eenvoudiger te duiden. En te begrijpen ook…

 9. Ik wist wel dat ik een goed verhaal kon herkennen als ik het zie 🙂
  Ga door Jeroen, en misschien inderdaad een goed idee,
  als je weer zo’n pracht verhaal hebt, dit direct naar de redactie te sturen.
  Want misschien is het ‘toevallig’ volgende keer jouw verhaal dat in de krant staat.
  Ik verheug me er nu al op. 🙂
  En ook dit stuk en heb je mooi en integer opgeschreven.
  Ook dat wil ik er graag bij zeggen.
  .

 10. Ruud Zweistra

  Peter Louter had ook zo’n geval, waarin er inderdaad sprake was van overname.

 11. ZichvanVerre

  Toeval dus. Jouw stukje krijgt wel een meerwaarde door het vergelijk met Hera.

 12. Voor mij zijn jouw stukjes zo-wie-zo goed zonder dat je er de mythologie er bij hoeft te halen. Ik vind je een van de beste bloggers. Door gaan gewoon.
  Groet Robert Kruzdlo

 13. Ik zou het alleen maar toejuichen als redacteuren hier op het weblog komen voor inspiratie. Wel zou het leuk voor de originele blogger zijn dan wat van de journalist die er ook maar iets mee doet te horen dàt deze invloed heeft gehad.
  Verder valt mij op dat mijn meningen veel vaker de mening van de meerderheid weerspiegelen dan sommige reacties suggereren. Schijnbaar komen hele hordes tegelijkertijd op dezelfde gedachten. Het is voor mij dan ook niet raar om te merken dat mijn mening opeens ook door een columnist of journalist naar voren wordt gebracht.

 14. Mooie vergelijking.
  Ik heb de indruk dat jij meer literair bent georiënteerd (Hera) en Wieteke meer gericht op de beeldende kunst (Brueghel). Het zal wel toeval zijn maar je weet natuurlijk nooit. Een idee is gauw overgenomen en bewerkt. Overigens heb ik de indruk dat de VK redactie totaal niet geïnteresseerd is in blogs. De blogsite is volledig losgekoppeld van de redactie.
  blogzegroeten

 15. rene louman

  Dingen hangen vaak in de lucht, dat is echt zo. Ik heb het diverse keren meegemaakt. Zo had ik ooit net een vertaling van het nummer LOLA van de Kinks klaar toen er een vertaling en uitvoering in het Nederlands op de markt kwam. En ik maakte zelden vertalingen. De mijne was werkelijk stukken beter.
  De mooiste zin uit die van mij:
  nou ik wéét niet zoveel dat ik de wéreld ken
  maar wat ik wéét is dát ik een kérel ben
  maar wat is LOLA, LOLOLOLOLOLA

 16. Rene Scheffer

  Ik vind het een mooi verhaal met een tevredenstellende afloop.De Vk heeft de kwestie wel serieus genomen. En zoals een ander ook al zei, op zich is het i.h.a. eervol wanneer de VK redacteuren ideeen opdoen.

 17. Je neemt alvast een voorschot, Jeroen! Goed zo.

 18. Jeroen de Baaij

  Bedankt voor ieders reactie!
  elsje, je hebt gelijk dat we denken uit een zelfde referentiekader. Misschien zijn we inderdaad minder uniek.
  Jezz, dank je wel voor de complimenten, ze doen me goed
  ZichvanVerre, dank u!
  Robert, ik doe mijn best
  peterv, natuurlijk is het leuk als er meer volkskrantredacteuren hier komen neuzen, ik juich dat van harte toe!
  peterus, ik denk inderdaad dat je gelijk hebt, mijn stuk is meer literair, haar artikel meer kunstzinnig
  rene l, ook jij hebt een punt, die dingen hangen natuurlijk ook in de lucht, zeker als iets zoveel in het nieuws is als Laura Dekker
  rene s, de VK heeft de kwestie serieus genomen. Ik heb ze hiervoor dan ook bedankt per e-mail.

 19. 100_woorden

  Ideeën worden niet beschermd door auteursrecht, dus zelfs als het idee wordt "geleend" is daar niets aan te doen.
  Uitwerkingen vallen wel onder het auteursrecht en daarbij geldt doorgaans de datum dat het stuk gepubliceerd wordt. Het doet er dan niet toe wie als eerste het idee had. Als de stukken erg op elkaar zouden lijken (wat in mijn ogen niet het geval is) zou jij het auteursrecht hebben.
  Eerlijk gezegd denk ik dat het heel vaak voorkomt dat meerdere mensen naar aanleiding van iets actueels min of meer hetzelfde idee hebben. Iedereen die blogt/schrijft/publiceert zal wel eens ondervonden hebben dan zijn/haar idee min of meer gelijktijdig ook door iemand anders wordt ingevuld.

 20. Smokey Robbinson

  Groenemorgen Jeroen:)))

 21. paco painter

  Toeval bestaat niet.

 22. Bij de columnwedstrijd verleden jaar, gebruikte ik de titel ‘Lucht-bellen’ (over telefoneren in een vliegtuig). Groot was mijn verbijstering dat een paar dagen later in de VK een soortgelijk stuk verscheen met de zelfde titel…dus de jury heeft mijn column waarschijnlijk niet eens gelezen, want gejat!
  (Of ze hebben het wel gelezen en vonden het niet goed genoeg, we blijven gissen;-))
  Het is goed dat je direct gereageerd hebt, alhoewel ik niet denk dat een journalist het zou toegeven een idee gepikt te hebben, dit weblog is namelijk een vergaarbak voor vastzittende journalisten om ideetjes op te doen en er een eigen draai aan te geven….
  Bij jou is het puur toeval; maar er zou toch een manier moeten zijn om te checken of een journalist op je blog is geweest, via de statistieken…

 23. Toeval bestaat niet……

 24. Klaas Drurrer

  Ik geloof de journaliste in dit geval ook wel op haar woord.
  Toch is het opvallend dat met regelmaat in kranten en online nieuwsrubrieken zeer gelijkende onderwerpen in teksten met een gelijksoortige insteek worden gebruikt. Zelf probeer ik op mijn eigen blog een eigen stijl te kiezen. Op de momenten dat ik "leentjebuur" speel zet ik nadrukkelijk de aanleiding neer (met bron). Zo staat er een variant van een gedicht op mijn blog met een link naar het origineel (en toestemming van de oorspronkelijke schrijfster).
  Uiteindelijk zie ik (te) veel zaken terugkomen in kranten en tijdschriften met wel erg gelijksoortige opmerkingen als in blogs te vinden zijn. Ik begrijp het overigens wel aangezien er tussen de vele artikelen vaak wel een bruikbare insteek zit voor een journalist. Maar enige bronvermelding is dan wel op zijn plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: